Az ember, aki 2 hét alatt végezte el az orvosi egyetemet

Az ember, aki 2 hét alatt végezte el az orvosi egyetemet

Ez lehetetlen! Mármint 2 hét alatt elvégezni az orvosi egyetemet. Talán nincs is olyan ember, aki ennek az ellenkezőjét gondolná.

Na de mi van akkor, ha azt mondom, tapasztalatból tudom, hogy nagy, több milliárdos árbevételű cégek vezetői közül is sokan vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy ez lehetséges?! Mármint 2 hét alatt elvégezni az orvosi egyetemet. Gyanítom, senki nem hinne nekem... Nos, akkor mesélek egy történetet!

Nemrégiben egy nagyon sikeres MVÜK üzleti kapcsolatépítő rendezvény után az egyik cégvezető azt mondta nekem: „Gyuri! Nagyon tetszett a rendezvény, sok hasznos üzleti kapcsolatot szereztem, de nézzük meg, hogy mi lesz ezekből a következő 2 hét alatt, és utána beszéljünk arról, csatlakozom-e vagy sem az üzleti közösségetekhez. Rendben van így?" Bevallom őszintén, hirtelen annyira meglepett a válasz, hogy nem is nagyon tudtam mit mondani.
Persze, nagyon elgondolkodtam, vajon mi az, amit én több mint 5 év üzleti kapcsolatépítés után természetesnek veszek, míg mások meg nem... Így találtam ki példaként az orvost, aki 2 hét alatt végezte el az egyetemet! Így már érthető, hogy ez lehetetlen. A legtöbben nagyon sok időt és pénzt fektetünk a tanulásba. Egy átlagos orvos például 6+4 évet, mire leteszi az utolsó szakvizsgát is és elkezd profitálni a szakmájából. Mindannyian így csináljuk: belevágunk valami megfoghatatlanba, beleteszünk sok-sok pénzt és energiát évekig, majd profitálunk belőle valamilyen módon. Ez a mindenki által természetesnek tartott folyamat a tanulást illetően.
Én is így csináltam. A közgáz egyetemre jártam, majd elhelyezkedtem, és az elmúlt 20 évben több remek állásom is volt. Érdekes módon közgazdászként soha sem dolgoztam, mégis azt gondolom, hogy ez a befektetésem számos ponton konkrétan megtérült és nem csak az elsajátított szemléletet tekintve. Több remek, konkrét üzleti kapcsolatom is származott az egyetemi évekből.
Na, de térjünk vissza arra a bizonyos 2 hétre, és arra a bizonyos orvosra... Ahogyan a tanulásban is évekig fejlesztjük magunkat, sőt az iskolák után még évtizedekig, ugyanúgy kellene az üzleti kapcsolatainkra is tekinteni. A kapcsolatok építésére. Miként gondolhatjuk azt, hogy 2 hét ismeretség után, hipp-hopp elkezdenek kialakulni a legjobb üzletek, amelyekre valaha vártunk?... Szinte mindenkinek megvan a tapasztalata, hogy egy-egy ismeretségből sokszor évek, hosszú évek múltán realizálódik egy-egy hasznos üzlet. Na de akkor hogyan gondolhatják azt sokan, hogy az üzleti kapcsolatépítésbe nem kell befektetni egy csomó energiát, pénzt és időt? Vajon ők ismernek olyan orvost, aki 2 hét alatt elvégezte az orvosi egyetemet?...

Nem. Ők sem ismernek ilyet. És gyanítom, hogy nincs ilyen ember. Amennyire lehetetlen gyümölcsöző üzleti kapcsolatokat kialakítani más üzletemberekkel néhány hét, vagy hónap leforgása alatt, ugyanúgy lehetetlen az, hogy két hét alatt elvégezzük az orvosi egyetemet! Ahogyan az orvoslás egy életforma, pontosan úgy az üzleti kapcsolatépítés is egy életforma. Nem úgy van, hogy néha "csinálom", néha meg nem. Ha orvos vagyok, akkor a buszon utazva is az vagyok, és ha segíteni kell, megteszem. Ha profi vagyok az üzleti kapcsolatépítés terén, akkor nem gondolom, hogy 2 hét alatt ki lehet alakítani a legjobb kapcsolatokat. Ha profi kapcsolatépítő vagyok, akkor teljesen mindegy, hogy kivel találkozom, akkor is meg fogom találni vele a kapcsolódási pontokat, amelyek egy-egy sikeres üzlethez elvezetnek. Majd, egyszer, miután kialakult a bizalom. Lehet, hogy csak hónapok, vagy évek múltán – de elvezetnek.
És végül, megvallva az igazat, én is keresem azt az orvost, aki 2 hét alatt végezte el az egyetemet, de nem találom... Amíg ez nem sikerül, addig napi sok-sok órát és energiát teszek bele abba, hogy más vezetőkkel találkozzak személyesen, hogy üzleti kapcsolati tőkémet folyamatosan növeljem. Csak bíztatni tudok mindenkit arra, hogy tartson velem ezen az úton, mert a befektetett idő és pénz az üzleti kapcsolatépítésben mindig megtérül. Türelem!

Mészáros György, a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közösségének (MVÜK) alapítója, ügyvezető igazgatója