Tízből hét alkotás elkelt

Vaszary János: Olasz tengerpart (Beach in Italy

 

Lezárult a tíz magyar képzőművész alkotásait is megvételre kínáló   Sotheby’s árverés. A legmagasabb áron Vaszary János festménye kelt el, rekord árat ért el a fiatal Majoros Áron Zsolt szobrász alkotása.

Mint ahogy arról korábban már hírt adtunk, november 4. és 12. között lehetett licitálni a Sotheby’s on-line árverésen több magyar képzőművész alkotására is.  Köztük fiatal alkotók is szerepeltek – sikeresen!

Az aukciós ház a 20. századi művészet – Más távlatból (20th Century Art – A Different Perspective) címmel kelet-európai művészektől válogatott modern és kortárs munkákat. A Sotheby’s öt éve indított sorozata, amelynek egyik célja felkelteni a figyelmet a közép- és kelet-európai térség jelentős, de még nem a nemzetközi mainstreamhez tartozó modern és kortárs művészek munkái iránt. A most lezárult aukción 62 tétel szerepelt, köztük tíz magyar alkotó, Bak Imre, Ernszt András, Farkas Dénes, Fajó János, Gábor Áron, Majoros Áron Zsolt, Mayer Éva, Nagy Boglárka, Kádár Béla, Vaszary János művei.  Az aukció indulása előtti híradásunkhoz képest november 4-re, a licitálás megnyitására két művésszel bővült a magyar képzőművészek köre. Így lett a nyolcból tíz.

Átütő siker született. A tíz magyar alkotó közül hétnek az alkotása elkelt. Az árverésen a legmagasabb árat Vaszary János 1930-ban készült „Olasz tengerpart” (Beach in Italy) című műve érte el, a becsértéket, 40-60 000 GBP-t (angol font)  meghaladó 75 000 GBP áron kelt el. Vaszary ezt a rendkívül kolorisztikus festményét az 1930-as évi olaszországi utazása során készítette. A fiatal magyar szobrász, Majoros Áron Zsolt alkotása a 20-30 000 GDP becsérték felett 40 000 font eladási árat ért el, mellyel a 62 tétel között az élmezőnyben végzett. A rendkívül tehetséges alkotóról Szabó Noémi művészettörténész a következőket írta: „… finoman stilizáló, de mindvégig organikus plasztikájának szellemi középpontjában az emberi lélek egyszer magát felfedő, máskor elbújó, talán soha nem materializálható illékonysága áll."

A magyar művészek közül sikeresen szerepelt Ernszt András (2500 GDP), Gábor Áron (5000 GDP), Mayer Éva (4375 GDP), Nagy Boglárka (3750 GDP), és Kádár Béla (8750 GDP) alkotása. A Sotheby’s most lezárult árverése kiváló lehetőséget adott az ott megjelenő magyar művészek sikeres bemutatkozására.

Skonda Mária

Sotheby’s árverés, magyar képzőművészek
A fiatal magyar szobrász, Majoros Áron Zsolt alkotása a 20-30 000 GDP becsérték felett 40 000 font eladási árat ért el, mellyel a 62 tétel között az élmezőnyben végzett.
Kapcsolódó cikkek: