Nem kell sietnie. Van elég ideje!

Nem kell sietnie. Van elég ideje

A túlterheltség még mindig nem egyenlő a hatékonysággal

Hogy egészen pontosan mikor vált mainstream-mé a rohanás, azt nem tudnánk megmondani. De, hogy azzá vált, abban biztosak vagyunk. Hihetetlen elszántsággal nyomjuk a „mennyiséget” és rohanunk.Rohanunk egyik meetingről, a másikra, rohanunk egyik projektből a másikba. Rohanunk az ebédért, hogy míg megesszük, rohanva megírhassunk pár e-mailt. Rohanunk a gyerekért és közben rohanva bonyolítunk pár hívást. Rohanunk, hogy még legyen idő megbeszélni a „nyaralás projektet” és rohanunk, mert oda kell érnünk jógára… Rohanunk és a legutóbbi mondaton nevetni, talán időnk sincs. Talán rohanva olvassuk ezt a cikket is.
„Nem kell sietnie. Van elég ideje” - mondta Matula bácsi Tutajosnak a Tüskevárban. És igazi változás, valódi jellemformáló tapasztalás lett a vége. Igazi élmény, valódi megélés, lényévé váló alapértékek. Talán anélkül, hogy egy balatoni nádasba mennénk, is lehetne alakítani az életünket ebbe az irányba. Talán megállhatnánk megkérdőjelezni hitünket a mennyiségben és rohanásban.

„A mind that is not too worried about the results, will be creative”
Szóval, ha a tudatunk, csak akkor alkalmas kreatív működésre, ha nem kell aggódnia a végeredmény miatt, akkor mennyi esélyünk van a rohanás és a mennyiség alapú kultúrában arra, hogy kreatívak legyünk, a vágyott eredményeket elérjük, a hivatásunkban újra és újra megújuljunk, magánéletünkben fejlődjünk? A válaszban semmi rejtély sincs. Kevés. Nagyon kevés.
De hogyan lehetne elég időnk?
Szóval, ha a mennyiség és a rohanás ellenkező irányba vezet, de mi a hatékonyság felé igyekszünk, akkor jó lenne azt is tudnunk, hogy mi is az a hatékonyság. Ha ezen a ponton a kedves olvasó már nem is rohan annyira, akkor akár meg is állhat egy percre, mielőtt továbbolvas és végiggondolhatja, hogy neki magának mit jelent a hatékonyság. Csak őszintén és egyszerűen!

Eredmények és ráfordítások
Oké, tán a cím ijesztő. De az életünket nem nekünk megfelelően élni még inkább az. Szóval ne hőköljünk hátra. Menjünk tovább! Nos, a hatékonyság szakmai fogalma lehet például ez: „az eredmény és az eredmény eléréséhez felhasznált ráfordítások viszonyszáma”. Mondjuk így: Hatékonyság = Eredmény / Ráfordítás. Jogosan merülhet fel kérdés, hogy a saját esetünkben mit tekintünk „eredménynek”? Ha az az eredményem, hogy sokat rohantam, nagyon elfáradtam, minden felém támasztott elvárásnak válogatás nélkül megfeleltem, akkor itt az ideje megállni és újragondolni, hogy tényleg ilyen eredményre vágyunk-e.
Szóval a rossz hír az, hogy ezt a munkát megspórolni nem lehet. Át kell gondolni, hogy melyek az egyéni céljaink és azokat konkrétan megfogalmazni: Cél1. Heti két szabad délután és egy teljes hétvége a családdal. Cél2. Két év múlva összetettebb feladatot kapni a munkahelyemen. Cél3. Heti háromszor sportolni. Cél4. Jövőre középfokú nyelvvizsgát tenni olasz nyelvből. Cél4. Heti két alkalommal egy óra a párommal.
Ha már a célok megvannak, akkor lekövetnünk is kell őket, hogy lássuk a pontos eredményünket. És ha ezen a ponton egy pillanatra visszanézünk az egyenletünkre: Hatékonyság = Eredmény / Ráfordítás, akkor máris szemet szúrhat, hogy az eredményt tisztáztuk, de mi a helyzet a ráfordításokkal? Melyek az erőforrásaink?
Maradjunk az egyszerűségnél. Mondom: AZ IDŐNK. A FIGYELMÜNK. Ezek az ENERGIÁNK.

Teendők
Tudatosan élni az életünket nem lehet befektetés nélkül. Ismételgessük tehát magunknak Matula bácsi szavait: „Jól figyelj ide, fiam... korlátokat nem szabok, mert annyi eszed már lehet, hogy nem mégy fejjel a falnak. Ha tehát bevered a fejed, a te dolgod, ha bajba kerülsz, magadnak kell kilábalnod, mert esetleg nem lesz melletted senki. Annyira vállalkozz, amennyit elbírsz, és nekem hiába nyivákolsz, ha elvágod a kezed, vagy elrontod a gyomrod. Ez mind a te magánügyed. Úgy vélem: csak így tanulsz meg a magad lábán járni, és pontosan rájössz majd, hogy mit lehet és mit szabad.”

Matula bácsi nyomán az én tanácsaim a megélés és minőség alapú élethez és a rohanás kiiktatásához:
1. Fogalmazd meg a céljaidat és kövesd őket nyomon.
2. Kérdezd meg magadtól rendszeresen: „ezt most miért csinálom?” Ha nem találsz kapcsolódást egyik fontos célodhoz sem, akkor iktasd ki az adott tevékenységet az életedből.
3. Adj időt magadnak! Nem fog menni egyetlen lépésben a változás. Nem baj, ha visszacsúszol a „mennyiség & rohanás” világába, csak érd tetten magad és hagyd abba.
4. Tiszteld a saját időd, energiád és figyelmed. Ne osztogasd átgondolatlanul!

Nagy Andrea
Fejlesztő szakember, szakmai igazgató
Parrish & Crawler International

Névjegy:
Nagy Andrea a Parrish & Crawler International szakmai igazgatója. Elkötelezett fejlesztő szakember, aki a pontos helyzethez igazított egyedi megoldások szakértője (módszertanokat tekintve tréner, coach, szervezetfejlesztési szakértő). Két HR és Menedzsment témában szerző online magazin főszerkesztője (JAM Magazin & HR Cafe.eu).
Fontos számára a felelős működés és a tudásmegosztás, rendszeresen ad elő és ír, egy HR fókuszú tudásmegosztó reggeli sorozat háziasszonya immár hét éve, és a Personal Hungary szakmai tartalomért felelős partnere és képzésfejlesztési, szervezetfejlesztési szakértője. Andrea elsőként informatikai végzettséget szerzett, majd HR Manageri diplomát, végül Emberi Erőforrás tanácsadói diplomát. Civilben a Séta Dévára program alapítója és szervezője.

A szerző korábbi cikkei