Zolnay Judit: Engem nem lehet betörni!

Zolnay Judit: Engem nem lehet betörni!

A kedvesség és az elegancia néha megtévesztő lehet: gondoskodási kényszert vált ki az emberekből – fogalmazza meg egy dilemmáját Zolnay Judit, a MetLife Biztosító vezérigazgatója. Megtanulta: a belülről fakadó tulajdonságai mellé a teljesítményt felsorakoztatva tud tekintélyes vezetővé válni.

„ A gimnáziumban egyik tanárom három évig próbált betörni. Hogy miért? Máig sem tudom… Talán mert sportos, magabiztos lány voltam. Gimis korában általában mindenki lázad, én is. Ez a nagyon szigorú tanár ezt nem tűrte, fő célpontja én és még egy másik lány volt. Ezzel a nyomásgyakorlással csak azt érte el, hogy akkor teljesen hátat fordítottam a tantárgyának…!” – emlékszik vissza Judit az első őt ért betörési kísérletre az életében. Negyedikben egy új tanár vette át az osztályt, aki a dacos lányt előre ültette, inspirálta, így végül is négyesre abszolválta a tantárgyat.
„Ez az élmény keményen belém vésődött. Rájöttem, hogy ha engem valaki nyomás alá akar helyezni, akkor én bekeményítek, engem nem lehet félelemkeltéssel manipulálni. Engem nem lehet betörni!” – fogalmazza meg az egész életére kiható tanulságot. A mai napig találkozik ilyen „én vagyok a főnök” típusú megnyilatkozásokkal. A magában érzett reakció ugyanaz. „Ezeknek az eseteknek a kezelését ma már kihívásként élem meg, sikeresen jutok túl rajtuk. A cégcsoporton belül a személyes kompetenciák és a teljesítmény számít, az üzleti területen pedig csak az eredmények és a számok. Annak idején ezért is váltottam az értékesítés területére, ott minden egyértelmű és mérhető. Ebben pedig jó vagyok! Ezt mutatja, hogy az idén július 1-től a meglévő funkciómhoz új szerepkört kaptam, a bolgár cégünk is az irányításom alá került.”

Önvizsgálat

Gyakorlata során előfordult, hogy felsőbb szinteken nélküle, helyette akartak eldönteni fontos, az ő területeit érintő kérdéseket. „Engem akkor érdekel, motivál egy feladat, ha részese lehetek annak egész folyamatában. A döntéstől a részletek kimunkálásán át a végrehajtásig. Ezt meg is fogalmazom gyakran feletteseimnek.” Sokat gondolkodott ezen a jelenségen, rájött, hogy csak egy dologra lehet befolyással – saját maga viselkedésére. Csak azzal kell foglalkoznia, hogy egy hasonló szituációt egy következő alkalommal hogyan kezeljen.
„Rá kellett döbbennem az önvizsgálat során, hogy magamból áradóan, megtévesztő megjelenésemmel – visszafogottan elegáns – váltom ki főnökeimből a »gondoskodási« kényszer reakciót. Még a családom négy férfitagja is megdöbben, ha néha-néha felemelem a hangomat és egyszerre szólnak rám, hogy ezt most azonnal hagyjam abba, „ez anya neked nem áll jól”!” Nem igen beszélt erről senkivel, míg egyszer amerikai mentora ezt mondta neki: „a kedvesség és elegancia mellé a munkáddal és az eredményeiddel tudsz tekintélyt teremteni. Azaz légy nice but respectful”!
A multi cégek világa eléggé centralizáltan működik. Egyik alapelv, hogy a folyamatokra helyezik a hangsúlyt, a másik, ebből következően, hogy az emberek, vezetők bármikor cserélhetők legyenek úgy, hogy a „gépezet” zökkenőmentesen működjön tovább. „Ez bennem, bennünk elkötelezett vezetőkben sokszor ellentmondásos feszültséget okoz, mivel erős bennünk az úgynevezett tulajdonosi szemlélet. Sokat kell azon dolgoznom, hogy a cégpolitikával ezt összhangba hozzam.” A kollegáinak is el kell néha magyaráznia, hogy ez „nem a mi cégünk”, a tulajdonos más perspektívából látja a lokális helyzetet.
„Komoly feladat a helyi vezető számára úgy összefésülni a konszernérdekeket és a helyi megvalósítást, hogy közben a kollegák kreativitása fennmaradjon.” Sokat tesznek ennek érdekében az irodák nyitottá tételétől, szinte otthonossá való átrendezésétől kezdve a rendszeres elvonulással egybekötött rendezvényekig, ahol a beosztottak és a vezetők együtt gondolkodhatnak, új, előre mutató megoldásokon. „Időről időre ki kell venni a munkatársakat a mindennapi környezetből, különben egy cégben hamar ráborulhat az ott dolgozókra az úgynevezett szürke lepel”. Cégcsoport szinten nyitottak a start up-ok felé is, létrehoztak a világban több innovációs hub-ot, ezzel is beengedve a kívülről jövő friss, kreatív ötleteket, megoldásokat.

Időálló vagyon

A gimnáziumi meghatározó élménye mellett Zolnay Judit számár meghatározó volt az otthonról hozott biztatás is. „Értelmiségi családból származom, egy leánytestvérem van. A legfontosabb üzenet, amit kaptunk, hogy bármit elvehetnek tőlünk csak azt nem, ami a fejünkben van. A tudás az egyetlen időálló vagyon, mellyel, ha jól sáfárkodunk, folyamatosan fejlesztjük, nem veszhet el. Emellett elindítottak a rendszeres sportolás irányába, megteremtve a test és a lélek harmóniáját. Folyamatosan mozgásban lenni testben-lélekben egyaránt!” A szüleitől, nagyszüleitől kapott bizalom megerősítette. „Bizalmat várok, bizalmat adok. Csak olyan emberekkel tudok együtt dolgozni, akik ezzel a bizalommal élnek és nem visszaélnek. Kora gyerekkoromban megtanultam, hogy élni kell tudni a lehetőségekkel, bátran. A kínálkozó helyzetet ki kell használni.”
Most ilyen lehetőség Bulgária, ahol a kapcsolatokat, a bizalmat nulláról kell felépítenie. „Kapom a jó szándékú figyelmeztetéseket, hogy ez az új feladat mennyi utazással fog járni, mi lesz a családdal, a mostani munkámmal. Én a lehetőséget látom, melyet megragadok. Éreztem, hogy már a komfort zónámon belül működtem itthon, mindig kell az új kihívás!” – mondja a folyamatosan lendületben lévő üzletasszony. „Kapcsolati rendszert építek cégen kívül is. Látnom és éreznem kell, hogyan működik ott a piac, el kell jutnom az ottani emberekhez. Ez a kihívás új lendületet ad számomra, új örömforrásra leltem!”
Zolnay Judit fontosnak tartja, hogy tapasztalataival segítse a karrier elején álló nőket. Ez nem egyszerű. „Néha a mentoráltjaim megtorpannak, visszafordulnak az úton.” Elmeséli, hogy egy kolléganőjéből vezetőt szeretett volna nevelni. Elkezdték a közös munkát, de a hölgy egyszer csak megköszönve a lehetőséget, visszalépett. „Én férjhez szeretnék menni hamarosan. Hogy találok társat, ha megtudja, hogy vezető pozíciót töltök be?” – indokolta a döntését a mentorált. „Az bizonyos, hogy aki vezetői, vállalkozói karriert tervez nőként, jól kell párt választania. Én már az egyetem alatt megtaláltam a társamat, együtt nőttünk fel, összecsiszolódtunk…” – mondja mosolyogva.

Önbizalom kör, nőknek

Ebből az esetből is tanulva saját kezdeményezésére elindított egy informális klubot, az „Önbizalom kört”. A rendezvényeken résztvevőknek rendszeresen tartanak időről időre előadásokat, beszélgetéseket sikeres vállalkozók, vállalatvezetők. Ezekből a példákból is erőt meríthetnek a tapasztaltak és a karrier útjukon most startolók.
Mint mondja, pályáján őt is segítették nők, szívesen segítene ő is. „Még az egyetemen gyakornokként dolgozhattam dr. Hardy Ilona mellett, akitől egy egész életre szóló inspirációt kaptam. Rengeteget merítettem tudásából, finom, elegáns megjelenéséből, viselkedéséből. Ő ajánlott be a Czakó Borbála vezette HBLF (Hungarian Business Leaders Forum) szervezetébe, ahol rajta kívül még olyan példaképekkel találkozhattam, mint a L’Oreal korábbi vezetője, Ránky Katalin. Ezeknek a sikeres üzletasszonyoknak az életútja ébresztette bennem fel a vágyat, hogy én is cégvezető legyek!” Ha nem lettek volna ezek a nők, talán ő sem indul el a karrier építés útján, fogalmazza meg a tanulságot.
Végezetül Madeleine Albright egy elhíresült, ide illő mondatát idézi: „A pokolban van egy nagyon kellemetlen hely azoknak a nőknek fenntartva, akik nem segítették a többieket!” Majd nevetve hozzáteszi:„Én nem szeretnék odajutni! A nők rengeteget tehetnek egymásért, de egymás ellen is. Ha egymásért mozdulunk, attól jobb lesz a világ.” – összegez Zolnay Judit.

Skonda Mária

Dr. Zolnay Judit
A MetLife Biztosító vezérigazgatója. Biztosítási jogászként kezdte pályafutását. 2005-től a Winterthur Biztosító Zrt. vezérigazgató-helyetteseként és a Winterthur Nyugdíjpénztár Igazgatótanácsának elnökeként vezette a Nyugdíj Üzletágat. 2006-ban vezetésével megalakult a Premium Magánnyugdíjpénztár, melyet Közép-Kelet Európa legjobb nyugdíjpénztárává választották. 2008. márciusától az Aviva Életbiztosító Zrt. értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese, 2015-től pedig a MetLife vezérigazgatója. 2018.július 1-től a bolgár leányvállalat is az irányítása alá került. Férjezett, Három fiú édesanyja.