Regionális és vállalati összefogást sürget a BCSDH

Regionális és vállalati összefogást sürget a BCSDH

Dr. Jacqueline Cramer professzor, az Amszterdam körzet körforgásos gazdaság nagykövete, Hollandia volt Környezetvédelmi minisztere, nagy sikerű előadást tartott a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) üzleti reggelijén és Action 2020 Magyarország Fórumán. A magyar GDP 30%-át termelő 81 tagvállalatot tömörítő szervezet üzleti reggelijét vállalatvezetők és szakértők részvételével tartott műhelymunka követte, amelynek célja, hogy az üzleti szféra valódi lépéseket tegyen a fenntartható életmód területén.

„Ahhoz, hogy a körforgásos gazdaság működni tudjon, el kell érni egy megfelelő méretet. Ehhez nagyon fontosak a regionális, és a vállalati közösségek. Hiszen ezen az úton a legfontosabb első lépés a tudás és tapasztalatok megosztása és a közös cselekvés, ami felgyorsíthatja a fenntartható beszállítói láncok kialakulását és ezzel a körforgásos gazdaság térnyerését. Ilyen közösséghez csatlakozva olyan közös lépéseket tudunk megtenni, amelyekre egyedül nem lennénk képesek.” – fejtette ki Jacqueline Cramer.

Egyes becslések szerint a körforgásos gazdaság 4500 milliárd dolláros üzleti lehetőséget jelent globális szinten 2030-ig.

„A körforgásos gazdaságra való áttérés napjaink nagy üzleti lehetősége. A koncepció lényegét a legtöbb vállalat még nem ismeri mélyrehatóan, holott ezen modell alkalmazásával növelhető a gazdaság rugalmassága, valamint könnyebbé válik az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás, valamint az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak elérése is. A BCSDH egy olyan vállalati közösség, amely segítheti a vállalatok közötti tudás és tapasztalat megosztást, valamint az összefogást ezen a területen is. ”– kezdte bevezetőjében Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke.
Magyarország ökológiai lábnyoma 3,6 globális hektár (gha) /fő, holott hazánk biokapacitása csak 2,68 gha/fő – a világ oly sok országához hasonlóan itthon is jelentős túlfogyasztás a jellemző. Egy fenntartható gazdaság csak fenntartható fogyasztással alapozható meg. Az Action 2020 Magyarország program fő célja is olyan fenntartható fogyasztás biztosítása a megfelelő kereslet és kínálat megteremtésével, amely egy jobb életminőséget eredményez az ökológiai korlátok figyelembevételével.
„A körforgásos gazdaság csak az egyik olyan terület, amely nagy szerepet játszik az Action 2020 fenntartható életmód célok elérésben, és ami emellett talán a legnagyobb kihívást jelenti ma Magyarországon. További két kiemelt témaként: a fenntartható termékek és szolgáltatások, valamint a fogyasztói döntések kapcsán igyekeztünk a Fórum során ezeken a területeken feltérképezni, valamint azonosítani a már létező üzleti megoldásokat, melyek azonnali, rövid-, vagy középtávú eredményt hoznak.” – mutatott rá Póka Valentin, a Coface országigazgatója, a BCSDH Action 2020 Fenntartható életmód munkacsoport vezetője.
Az Action 2020 Szakmai Fórum elsődleges célja az volt, hogy közös gondolkodást és munkát indítson el az üzleti szférában a valódi hatásgyakorlás érdekében. A programhoz már 57 vállalat csatlakozott.

Az Action 2020 Magyarország program 2018-as főtámogatói: Mastergood, Nestlé, kiemelt támogatói: Alteo, McDonald’s, MOL és a Unilever, valamint: további szponzorai: E.On, Essity, Folprint, HVG, KPMG Rossmann.

Dr. Jacqueline Cramer
Professzor, az Utrechti Egyetem Fenntarthatósági Intézet fenntartható innovációs és stratégiai tanácsadója. Tagja az Amszterdami Gazdasági Tanácsnak, valamint Amszterdam körzet körforgásos gazdaság nagykövete. 2007 és 2010 között Lakásügyi, Területrendezési és Környezetvédelmi miniszteri posztot töltött be.
Az 1970-es évek közepe óta aktívan részt vesz a fenntarthatósági kérdésekben. Pályafutását az Amszterdami Egyetemen (1976-1989) tanársegédként kezdte, majd vezető kutatóként dolgozott a TNO Stratégia, technika és politika központjában. 1989 és 1999 között, valamint 1995 és 1999 között pedig teljes munkaidejű belső tanácsadóként töltött 2 és fél évet a Philips-nél és az Akzo Nobel-nál.
1999 óta a “Fenntartható Vállalkozás, Stratégia és Innováció” tanácsadó cég igazgatója. Több mint 200 céggel működött szorosan együtt, annak érdekében, hogy ezek a vállalatok a fenntarthatóságot az üzleti stratégiájukba beintegrálják.
Pályafutása során aktívan részt vesz a kormány, az ipar és a non-profit szervezetek nemzeti illetve nemzetközi tanácsadó testületeiben (pl. A Holland Szociális-Gazdasági Tanácsban, a Holland WWF tanácsadó testületében, valamint különböző társaságok egyéb tanácsadó testületében).
Jelenleg számos olyan alulról jövő kezdeményezés mellett kötelezte el magát amely a fenntarthatóság megvalósításának felgyorsítását tűzte ki célul, pl. elnöke a Plastic Soup Foundation, Foundation Nudge és a ESConetwork Netherlands, Prince Bernhard Kulturális Alap Természeti tanácsának. Emellett alelnöke a Frisian Energy Fund igazgatótanácsának és titkára a Prinsess Beatrix Muscle Fund, a Oostpool színházcsoport felügyelő bizottságának.