Öt Sándor, egymás után

Öt Sándor egymás után

A negyedik Sándor jelenleg Londonban Forma1-t tervez a Red Bull Racingnél. De hazajön, hogy Szandrával együtt tovább vigyék a családi céget. A Kling Kft-t most a harmadik generáció vezeti, de már készenlétben áll a negyedik, és talán folytatódik a sor. Sándorban nincs hiány.

Kling Sándorné, Kati már az ötödik generáció egyik tagjával, a négy hónapos unokájával, Zentével a karján fogad. A kicsi fiú kézről kézre jár, miközben a cégen belüli generáció váltások tanulságait vesszük sorra Kling Sándorral és fivérével, Imrével, Sándor feleségével, Katival valamint a negyedik generációt képviselő Szandrával, a kis Zente mamájával.

Generációváltásból doktorálhatnának

„Ez az igazgatóság!” – mutat körbe az asztalnál ülőkre széles mosollyal Kling Sándor, aki a generációk Sándorai közül a harmadik a sorban. „És hány van még?”- kérdezem. „Még kettő. A fiam a negyedik és az unokám az ötödik.” – hangzik a felelet. A fiú, a negyedik Sándor a BME-n szerzett gépészmérnöki diplomát és doktori fokozatot. Jelenleg a „csúcsot” tanulja. Milton Keynes-ben, a Red Bull Racingnél Forma 1 autókat tervez, ezerkétszáz jelentkezőből választották ki. „De a jövőjét hosszútávon ő is a családi vállalkozásban képzeli el!” – mondja a családfő büszkén. A család bemutatását folytatva elmondja, hogy ő maga (60 éves) gépészmérnök, a 2015-ben megalakult vagyonkezelő részvénytársaság elnök-vezérigazgatója. Öccse, Imre (57) doktori fokozatot szerzett építőmérnök, a Kling Kft ügyvezetője. Katalin (58), Sándor felesége tanárnő, a kereskedelmi területet irányítja. Szandra (28) lányuk, könnyűipari mérnök, aki ugyan jelenleg gyes-en van a kis Zentével, de így is aktívan segít, irányítja a cég marketing tevékenységét. Réka lányuk marketing szakember, néhány évig ő is a cégnél dolgozott. Junior öttusa Európa bajnoki címet szerzett csapatban, de súlyos lovasbalesete után úgy döntött, más irányba veszi pályájának az útját – egészségügyi vállalkozását, a Klingcsí-t alapította meg teljesen önállóan, mely rehabilitációs terápiával foglalkozik. Úgy gondolta, ebben jobban ki tud teljesedni. De ki tudja, mit hoz még a jövő?
A céget tehát a két fivér irányítja a feleség, Kati támogatásával, van három gyermek és három unoka… Mikor a generáció váltás kihívásaira kanyarítom vissza a szót, Kling Sándor nevetve csóválja a fejét: „Hát ebből a mi családunk doktorálhatna!” És a generációk történetéről kezd mesélni.

Egy kis generációs történet

Az első Sándor, aki kovácsmesterként a céget az 1920-as években alapította, a világháború alatt már műhellyel rendelkezett a Dohány utcában, gépkereskedéssel az Alpár utcában, és vasteleppel a Váci úton. A cég túlélte a háború utáni államosítást, a déd(ük)apa a tevékenységét „maszek” kisiparosként folytathatta. Fia, a második Sándor a vaskereskedést, a cég híressé vált fonott kerítésrácsait és ollós rácsait garázsajtók készítésével bővítette. A jelen fontos profilját képező „billenős” garázsajtók a hatvanas években jelentek meg a skálán. Ebben az időben vált szét a két generációt és profilt képező apa és fiú cége. Az alapító, megértve, hogy fiának önálló fejlődési pályára kell állnia, idős korában egy TSZ melléküzemágban szakértőként fejezte be a pályafutását.
Beszélgető partnerem és öccse, Imre kora gyermekkoruktól kezdve benne éltek nagyapjuk-édesapjuk cégében. A harmadik Sándor, mikor 1982-ben megszerezte általános gépész diplomáját, rögtön kiváltotta az iparengedélyt. Majd 1991-ben, amikor már erre lehetőség volt, édesapjával és öccsével együtt megalapították a Kling Kft-t. Imre ezzel párhuzamosan közel húsz évig tanított a BME-n, dolgozott Németországban, Svájcban, ahol többek között részt vett egy szöuli toronyház tervezésében is. Aztán döntött, és teljes energiájával a családi cég felé fordult, egyesítették energiájukat fivérével.
A már kft- vé alakult Kling cégben az apa továbbra is a billenő ajtós megoldásokra, míg a két fiú a motorosításra koncentrált. A fejlődést segítette, hogy a ’90-es években meglódult a gazdaság. Igény jelentkezett a szekciós garázskapukra, hogy ezt teljesítsék, több ezer darabot az USA-ból importáltak. Ennél a döntésüknél volt vita a két generáció között, mivel édesapjuk ezen a piacon a saját, hagyományos megoldásaival szinte egyeduralkodó volt. 2001-től már a szekciós igényt is saját fejlesztéssel, saját termékkel, saját technológiával, saját gyártásban, és zömmel hazai beszállítókkal fedik le. Ezt a technológiát fejlesztik, bővítik a mai napig folyamatosan.
Az asztalnál a negyedik generációt képviselő Szandra jelenleg az egyetlen, aki a három Kling gyerek közül aktívan dolgozik a cégben. Vajon ő hogyan döntött arról, hogy csatlakozik a családi vállalkozás munkájához?
„Bár egy ideig profi vízilabdázóként, nagy csapatokban zajlott az életem, számomra mindig a kis ’otthoni csapatom’, a családom állt a fókuszban” – mondja. Habár sokat gondolkodott azon, hogy miután befejezte profi sportoló karrierjét, máshol is kipróbálja magát, végül egy családi ebédnél mégis feltette a kérdést: „Mit szólnátok hozzá, ha én is beállnék?” És belevágott. A kezdet nem volt könnyű, mert az alkalmazottak egy jó ideig csak a „főnök lányát” látták benne. Eltartott egy ideig, míg munkatársként, majd főnökként is befogadták, elfogadták. „Még tanulom, kóstolgatom a vezetői létet – célom a egy minél önállóbb terület kialakítása úgy, hogy átlássam a cég egészének a működését. A nagy döntéseket pedig így is , úgy is mindig közösen hozzuk ennél az asztalnál!” –teszi hozzá Szandra.

Család, cég legyen elválasztva

Természetesen a beilleszkedés az előző generáció csapatába nem megy vita nélkül, fűzi hozzá Imre. „Megtörtént már, hogy Szandra és az édesapja között olyan heves vita tört ki, hogy mi inkább a zárt ajtón kívül vártuk, mikor csendesednek el!” – árulja el. A család egyetért abban, hogy kellenek a viták, a fontos az, hogy ezek szakmai síkon maradjanak, sose sértsék meg egymást személyiségükben. Azon dolgoznak, hogy a céget és a családot minél inkább szétválasszák, a vitáknak, vélemények ütköztetésének pedig teremtsenek egy külön fórumot. „Oda kell figyelni egymásra, figyelembe kell venni a másik véleményét.” – mondják egyhangúan..
A generációk közötti váltásra eddig az volt a jellemző, hogy egy ideig együtt dolgoztak, együtt vitték a céget. Aztán a következő fázisban az új generáció nem csak „átvette”, hanem továbbfejlesztette azt, amit az előd megteremtett, így jellemzik a több évtizede tartó folyamatot.
Szandra és a jelenleg Londonban dolgozó bátyja, a negyedik Sándor már tervezgetik a jövőt. Szandra már elő is állt egy konkrét tervezettel, hogyan képzelik el ők, az új generáció a jövőbeni szereposztást. A jelenlegi vezetők egybehangzóan mondják, hogy az a fontos, hogy a fiatalok sikerélményt szerezzenek, találják meg a cégben végzett munka szépségét. Teret kell engedni tervezgetéseiknek, meg kell hallani fejlesztési, változtatási elképzeléseiket. „Övék a jövő, hiszen már az üzleti partnereinknél is folyamatban van a generáció váltás! És a fiatalok a fiatalokat keresik!” – teszik hozzá.

Váltás, még a „zrinkósodás” előtt

Hogy mikor érkezik el a stafétabot átadása a Kling Kft-nél? Ahogy a 2007- ben elhunyt nagyapa, második Sándor mondogatta: „Amikor kezdek ’zrinkósodni’ fiúk, akkorra már ne legyek operatív vezető a cégben.” Erre az időre kell az új generációnak felnőnie a cég irányításának és további fejlesztésének feladatára.
A jelenlegi operatív vezetők közül Sándor már fontolgatná a visszavonulást, Imre még maradna. Úgy gondolja, kell a szakmai háttér, tapasztalat, azaz a biztosítókötél az új generációnak. Ő ezt még egy ideig szívesen vállalja.
Még rengeteg tenni való van. „A mi generációnk kinyitotta a kapukat. A világ bejött a kőbányai Gránátos utcába. Megrendelőink között ott vannak a nagyok, mint a HANKOOK, a Mercedes gyár, az LRI, a Bosch, a Market Zrt., hogy csak néhányat soroljunk. Az utánunk jövő generáció dolga, hogy még szélesebbre tárja a horizontot.” – summázzák a tanulságokat a Kling-család beszélgetésben részt vevő tagjai.

Skonda Mária

A Kling Kft. konszolidált árbevétele (ezer forintban)

2012: 905 000
2013: 954 000
2014: 1102 000
2015: 1144 000
2016: 1041 000
2017: 1180 000 (várható)

A Kling családfa

1.Generáció: Kling Sándor alapító, kovács mester, gépkereskedés, vasudvar alapítás 1920-as évek
2. Generáció: Kling Sándor, az alapító fia, a mai vezetők édesapja, aki a garazskapukat a hatvanas években kezdte gyártani, 2007-ben elhunyt,
3.Generáció: Kling Sándor, gépészmérnök, most ő az elnök a Vagyonkezelő Holdingban/ a cégcsoport irányítója, öccse Kling Imre építőmérnök, az ügyvezető a Kft-ben. Kling Sándorné Katalin, tanárnő, a cég kereskedelmi igazgatója.
4. Generáció: Kling Szandra, könnyűipari mérnök marketing vezetőként már a cégben dolgozik, fivére Kling Sándor, gépészmérnök, jelenleg Londonban Forma1-t tervez a Red Bull Racingnél. Ők már elkészítették a tervüket, hogyan viszik tovább együtt a céget a következő generációváltásnál. Réka saját vállalkozását építi.
5. Generáció: az jelenlegi vezetők unokái: Sándor (Sándor fia), Károly, (Réka gyermeke) Zente (Szandra fia)