Mindig építkezni hívtak

Bartyik Zsuzsa

 

„Két dologgal tudom jellemezni eddigi pályámat. Az egyik az, hogy mindig építkezni hívtak. A nyolcvanas évek végén a CIB Bankban a kockázatkezelést kellett a nulláról, minta nélkül létrehoznom. Később, a kétezres évek elején a botladozó ázsiai tulajdonú IC Bank termőre fordítása volt a feladatom, majd bankalapítás a válság küszöbén és végül külföldön egy kisbank átszervezése. A másik jellemző az, hogy az eredményesség kulcsa mindig az általam összerakott és vezetett csapat szellemi tőkéje volt. A banki posztokat otthagyva, tanácsadói területre váltottam: a vállalati vagyonban a szellemi tőke számszerűsítésével és coachként annak fejlesztésével foglalkozom” – vonja meg tömören Bartyik Zsuzsa a közel harminc év bankvezetői pályafutásának mérlegét.

Túl gyorsan eladták a bankot

„A CIB Bankban több mint tíz évet töltöttem sikeres, folyamatos építkezéssel – a csoport kockázatkezelési, kontrolling és stratégiai tervezésért felelős terület ügyvezető igazgatói pozícióját váltottam fel az IC Bank vezérigazgatói posztjáért 2002-ben. Tíz veszteséges év és szinte egy-két évenkénti vezérváltások után bíztak meg a tulajdonosok azzal, hogy ezt a negatív folyamatot ne csak megállítsam, hanem pozitív fejlődési pályára állítsam a pénzintézetet. A feladatra mind a bank auditora, a KPMG, mind pedig egy neves fejvadász cég ajánlott a korábbi sikerek alapján.Gyakorlatilag szabad kezet kaptam – első lépésként itt is csapatépítésbe kezdtem. A korábbi munkahelyemről hívtam át kipróbált kollégákat, akikkel két év alatt teljesítettük a tulajdonosok elvárásait.”

A tulajdonosok már a belépésekor megfogalmazták, hogy alapvetően a „mennyasszony felöltöztetéséről” van szó, mert nem tudták igazán megvetni a lábukat az európai piacon, idegen volt számukra az itteni gazdasági-üzleti környezet. Az bank értékesítésének döntése mégis túl gyorsan jött az új vezér és csapata számára.

„Két év után elérve a „breakevent”, kiépítve egy gyorsan fejlődő kkv üzletágat,a feladatom a bank értékesítésének és átadási folyamatának végigkísérése lett. A siker mérőszámaként a két és félszeres könyv szerinti értéken történő vételárat tudom megjelölni. Ez volt az öröm az ürömben. Számítottam rá, hogy ezt az állást nem fogom nyugdíjas koromig betölteni – de a megfeszített és sikeres munka után az eladás túl gyorsan jött. Egyébként az ázsiai tulajdonos a többi európai leánybankját is értékesítette – teljesen kivonult ebből a térségből. A vevő az olasz BancoPopolare lett, a sikeres átadás után nem tartottak igényt további munkámra. Tudjuk, milyen sikerrel működött tovább– de ez már egy másik történet” –meséli Bartyik Zsuzsa némi keserűséggel a kényszerű távozás előzményeit.Akkoriban sokat töprengett azon, ha sikeressé tett egy céget, eredményesen dolgozott, akkor miért nem tart igényt további munkájára az új tulajdonos? Ezt nem értette, de inkább arra koncentrált, hogy a munkatársainak segítsen a megfelelő elhelyezkedésben. „Kötelességemnek éreztem, hogy gondoskodjak róluk!”

A tulajdonosok hamar feladták

A lelkében ugyan ottmaradt a „félig siker, félig kudarc” érzés, de újból nekilendült egy csúcstámadásnak. „Nem sokáig kellett várnom, egymás után jöttek a megkeresések. Jó sajtóm volt! A lehetőségek közül a magyarországi bankalapítást tervező amerikai Silverpoint Capital ajánlatát fogadtam el. Végigvittem azalapítás rögös folyamatát, a bankot bejegyezték, én pedig ismét vezérigazgató lettem.”

Egy rutin menedzserszűrés után azonban az orvosok rossz hírt közöltek vele – komoly betegséget diagnosztizáltak nála. Zsuzsa nem csak felvette a harcot a betegségével, de a kezelések mellett, sokszor onnan távozva dolgozott tovább, utazgatott országok között. Amikor jött a válság, a tulajdonosok nem voltak olyan kitartóak, mint ő: feladták, veszni hagyva a sok fáradtságot, értékesítették a bank licenszét. A vevő a Töröcskei István által fémjelzett Széchényi Bank lett.

„Én viszont meggyógyultam és szembesültem azzal, hogy a vezetői lét stresszes évei nem múlhattak el nyomtalanul. Ha egészséges akarok maradni, váltanom kell!”Megalapítottam a saját tanácsadó cégemet. Mindig foglalkoztatott munkatársaim, a szervezet fejlesztése, így beiratkoztam egy négy féléves coach képzésre – ez igazi intellektuális kalandtúra volt számomra. Meggyőződésem, hogy az itt tanultak, az itt átélt élmények is nagyban hozzájárultak a teljes gyógyulásomhoz!”

Szellemi tőke számszerűsítése

Másfél év után azonban nem tudott ellenállni egy újabb, érdekes feladatnak. Projekt jelleggel elvállalta egy külföldön működő kisbank komplett reorganizációját vezérigazgató-helyettesi pozícióval. Ez három éves megbízás volt, melyet eredményesen zárt le 2014-ben.Tanulságul azonban azt vonta le, hogy most már aztán tényleg nem akar operatív, teljes munkaidős vezetői munkát végezni. „A betegség nagy pofon volt. Csak olyan dolgokkal akarok foglalkozni, ami elsősorban szellemi kihívás, nem függök kiszámíthatatlan tulajdonosi döntésektől, a gazdasági-politikai szféra hullámzásaitól. Sokan gondolkoznak így pályatársaim közül, akik érezték rengeni a földet lábaik alatt…” Most két területre fókuszál. Coach-ként olyan vezetők mellett dolgozik, akik maguk is fejlődni akarnak, s nemcsak a vállalati elvárásoknak megfelelni

2017-ben érdekes feladattal kereste meg a belga AREOPA cég. Kidolgoztak egy olyan módszertant, mely ökonometriai eszközökkel, tízlépéses elemzéssel felméri egy vállalat humántőkéjét, szervezetét, ügyfél és partner kapcsolatait. Az elemzés alapján pénzben is képesek meghatározni a cég szellemi tőkéjét, mely egy vállalat vagyonában meghatározó nagyságrendet képvisel.  Ezt a módszert az Európai Bizottság is elfogadta, a cég szerepel az Európai Befektetési Alap szellemi tőkét minősítő vállalatok top listáján.  „A szellemi tőke meggyőződésem szerint minden cégnél a legfontosabb érték, kulcsa a sikernek Izgalmas, hogy ezt számszerűsítjük, a könyvekben kimutathatjuk. Elfogadtam a megbízást ennek a módszernek a hazai és régión belüli honosítására, elterjesztésére törekszem.”

Mint mondja, nem akar már vezérigazgató lenni. Most már van ideje a sportra, a négy unokára, a kertre, a kirándulásokra is. „Ezek a fontos dolgok a vezetői pozícióimban kimaradtak. Vagyis mindaz, ami a minőségi életet jelenti, teremti meg. ”