Gondolkodjunk együtt a jövő jelenéről

Gondolkodjunk együtt a jövő jelenéről

 

 

A fenntartható értékteremtés, a társadalomra gyakorolt pozitív hatás ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, mint a profit – mondta Dr. René Schmidpeter professzor a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) rendezvényén, amelynek fókuszában a fenntartható vízgazdálkodás állt.  A rendezvényen a Fenntartható jövőért díj átadásával kiemelkedő vezetőket és vállalati megoldásokat is elismertek.

 

„Ökoszociális” piacgazdaság

 

„A világ legnagyobb vállalatainak vezetői is megkérdőjelezik már a vállalati érték=részvényesi érték paradigmát”  – mutatott rá előadásában Dr. René Schmidpeter professzor, a Center for Advanced Sustainable Management (CASM) igazgatója, a World Institute of Sustainability and Ethics (WISE) főtitkára. „A jelen globális társadalmi és gazdasági kihívásai miatt a jövőről ugyanolyan következetesen kell gondolkodnunk, mint azt a világháború után tettük. A vállalatok újra gondolják üzleti modelljeiket a negatív hatás minimalizálása és a társadalomra gyakorolt pozitív hatás maximalizálása érdekében. Minél nagyobb a pozitív hatás, annál nagyobb a vállalkozói profit. Egyre több felsővezető látja, hogy ezek a messzemenő környezeti és társadalmi változások kiszámíthatatlan kockázatokhoz vezetnek, és ugyanakkor előre nem látható üzleti lehetőségeket teremtenek.” Kiemelte: Európa ennek az új világnak a mozgatórugója lehet, hisz a jólétet és jóllétet biztosító szociális piacgazdaság jó alapot szolgáltat arra, hogy feloldjunk olyan ellentmondásokat, mint a profit és a fenntarthatóság közötti konfliktus, és létrejöhessen egy „ökoszociális” piacgazdaság.

 

Három ajánlás a fenntartható vízgazdálkodásért

A BCSDH rendezvényén ezután bemutatták az üzleti szféra számára készült három pontos ajánlást, amely a fenntartható vízgazdálkodás megvalósításához vezető utat mutatja meg.

„Tekintettel arra, hogy az éghajlatváltozás napjaink egyik legnagyobb globális kihívása és hatásainak jelentős része a vízen keresztül fog jelentkezni, a vállalatok vízgazdálkodási gyakorlatának fejlesztése jelentős mértékben tudja segíteni a klímaadaptáció folyamatát. Nincs olyan vállalat, amely ne függene ettől a természeti erőforrástól.” – mondta el beszédében Ifj. Chikán Attila, a szervezet elnöke, felvezetve azt a három pontos ajánlást, amelyet a BCSDH, tagvállalatainak vezetőivel közösen fogalmazott meg, hogy segítsenek az üzleti szférának megtenni a fenntartható vízgazdálkodás megvalósításához szükséges lépéseket:

A BCSDH ajánlása az üzleti szektor számára a fenntartható vízgazdálkodásért:

1. Klímaadaptációs stratégiák kidolgozása, melyben a víz, mint értékként kezelt, kiemelten vizsgált kockázati tényező jelenik meg.

2. Körforgásos vízgazdálkodás megvalósítása a vízlábnyom csökkentése érdekében.

3. Partnerség az értékláncban és a működési környezetben a vízhatékonyság és a vízmegújulás érdekében.

Az ajánlás szakmai előkészítésében és megfogalmazásában közel 80 első számú vezető, civil, tudományos és vállalati szakember vett részt. Mind az üzleti szektor, mind az érintettjeik számára azonosítottak olyan üzleti megoldásokat, amelyek terjesztésével és megvalósításával növelhetik pozitív hatásukat a fenntartható vízgazdálkodás kapcsán.

 

Díjkiosztás, harmadszor

A GDP mintegy 30%-át megtermelő, 90 tagvállalatot tömörítő szervezet idén harmadszor adta át a Fenntartható jövőért díjat Változásvezető, Vezető nő és Üzleti megoldás kategóriában.

A Változásvezető díj nyertese: Ilics László (Generali Biztosító)

A Vezető nő kategória nyertesei: Horváth-Magyary Nóra (K&H Bank), Petrényiné Szabó Krisztina (MOL), Széll Hajnalka (Auchan),

A legjobb Üzleti megoldás díjait:

 a Future FM Létesítménygazdálkodási Zrt. „Partnerség a víztakarékos technológiák bevezetésében” az adott létesítmény érintettjeinek együttműködésével létrejött fenntartható vízgazdálkodási programja,

a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt „Magyar komló projekt” a hazai, helyi alapanyagra épülő és a helyi foglalkoztatottságot elősegítő programja nyerte.