Dr. Chen, a hagyományos kínai gyógyász

Dr. Chen, a hagyományos kínai gyógyász

Budapesten tartják a jövő év végén a Hagyományos Kínai Medicina 16. világtalálkozóját. Doktor Chen Zhen és felesége is aktívan lobbizott ezért. A Magyarországra települt kínai orvos gyárat létesített, s naponta 15 órát dolgozik. Majd nyugdíjasként pihen, mondja.

A Hősök terénél, szemben a Műcsarnokkal patinás épület. Kínai bázis: Mirage Medic Hotel, amely szinte délibáb módjára tűnt föl a magyar idegenforgalom térképén. Ez a „külvilág” második hagyományos keleti gyógymódra (Traditional Chinese Medicine, TCM) specializálódott szállodája. „Mi mindig adunk a tradícióra. Szülőföldemen, Csiangszuban sokszor hallottam azt az ősi legendát, hogy a tenger fölött egy színjáték sejlik föl. És aki hisz benne, az igaznak is tartja a benne történteket” – vágja rá a tulajdonos, doktor Chen Zhen. „Ez nem egy egyszerű hotel, gyógyító központ is egyben” – mondja a mindenkivel mosolygós főnök, miközben az elegáns hallban „mérlegelés nélkül”, rutinos mozdulatokkal mutogatja segédeszközeit, az alapanyagokat, na és a végtermékek végtelen tárházát.
Hogy kik fordulnak itt meg? Turisták, a legkülönbözőbb térségekből. Nyugatról és persze keletről egyaránt. Gyógyulás szándékával jön ide sok kínai, mindenféle követségiek, akár miniszterek is. De még a szomszéd országokból is jönnek. És fölkeresik orvos kollégák, ki a gyógyulás szándékával, ki pedig azért, hogy ellesse a terápiák fortélyait.

Saját gyárat létesítettek

Dr. Chennel nehéz találkozni. Elképesztően betáblázott a napirendje. Amikor rendel, teszi ezt reggeltől vakulásig… Naponta 15 órát dolgozik, minden áldott nap. Hetente? Ha kell, nyolc napot!... Hogy mikor mennek szabadságra? „Esténként lazíthatunk. Meg tán karácsonykor. Nyaralás? Majd ha nyugdíjba megyünk...” – mondja mosolyogva Dr. Chen, és gyógyszerész feleségére, Dr. Wang Fanra pillant.
Ami tény: a doktor 1988-ban jött először Magyarországra, előadásokat tartott. És megdöbbent azon, hogy még a szakmája béliek is milyen keveset tudnak a hagyományos kínai gyógyászatról. Erősen meggyökereztek a „kuruzslással” kapcsolatos előítéletek. Meglepődött azon, hogy a legenyhébb gyengélkedés esetén is a szintetikus gyógyszereket javallják. Inkább tüzet oltanak, semmint hogy megelőznék a bajt. Ők viszont jól tudják, hogy el lehet kerülni az oda vezető utakat. Dr. Chenben hamar megszületett az elhatározás, hogy nejével együtt átteszik ide a székhelyüket. Volt keresnivalójuk, mindenféle értelemben.
Már a kilencvenes évek elején megvetették a lábukat Budapesten. A Harbinban nyugati orvoslást is tanult doktor stabilan megtalálta itt a helyét. A beilleszkedéssel, a kacifántos nyelvvel akadtak gondjaik. (Kezdetben a gyorsan alkalmazkodó, már itt beiskolázott kislányuk is sokat segített.) A bürokráciát megszokták, a jogszabályokat is alaposan megtanulták. Mára már javult valamelyest a helyzet, de eleinte nehéz volt eligazodniuk a hivatali ügyintézés útvesztőiben. A kezdet kezdetén tagadhatatlanul lassúnak és nehézkesnek érezték „Isten malmainak” őrlését.
Cégük, az Oriental Herbs Kft. gyárat létesített, beindította a Dr. Chen Patika terebélyes hálózatát. A messziről érkezett házaspár igyekezett fölhívni a figyelmet az egészséges életmódra és a helyes táplálkozás szabályaira. A doktor ismételgeti a sokszor hallott leckét: itt a nagy rohanásban elfeledkeznek a rendszeres étkezésről, hiányzik a minden nap elfogyasztandó meleg leves, viszont súlyos, sós vacsorákkal, meg vörös húsokkal próbálják kiköszörülni a csorbát. A szemlélet „újratáplálására” lenne szükség. Az ismeretek egészséges cseréjére. Erre alapozták itteni tevékenységüket.
Aztán fölgyorsult a gépezet. Az 5000 év keleti tapasztalataira épülő, főleg gyógynövényalapú termékeik – a teáktól az étrend-kiegészítők széles skálájáig – nyugaton is hódítani kezdtek. Készítményeik a Jó Gyártási Gyakorlat (Good Manufacturing Practice) szerint készülnek. Munkásságuk eredményeképpen cégük közel 100 védjegy-bejegyzést kapott termékeire a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától. A Dr. Chen Patika több mint 300 produktumát ma már Ciprustól Németföldig egyre többen ismerik.

Magyar útlevéllel járnak-kelnek

A forgalmuk nulláról indult. És ma? A doktor Fan asszonyra tekint. Kizárólag az Oriental Herbs cégé tavaly több mint 2,5 milliárd forintra rúgott. Hogy mekkora profittal számolnak? Várható volt, hogy tapintatosan kitér a konkrét válasz elől: „nézd, mi sohasem voltunk veszteségesek”. Gazdag embernek tartja magát? Bölcs keleti üzletemberként elegánsan megkerüli a választ: „Inkább szorgalmas vagyok, mint egy kisegér”. Majd a már tőle megszokott humorral hozzáteszi: „az igazán gazdagoknak már nem is kell dolgozniuk!” Aztán „enyhítő körülményként” megjegyzi: ebben a nyárvégi hőségben egyébként is ki rajongana a megfeszített munkáért?!...
Ők viszont magasra emelték szemük horizontját. Ma már aktívan serénykednek a szomszéd országokban, sőt a tágabb térségben is. Saját szállítóparkjuk is hozzájárul termékeik nemzetközi terítéséhez. 13 éve elismerten működtetik Európa egyik kiemelkedő, hagyományőrző, de modern gyártási eljárásoknak megfelelő TCM üzemüket. És jól menedzselik. Mindent egybevéve közel 100 alkalmazottjuk van, alig akad köztük kínai.
Ma már ők is magyar útlevéllel járnak-kelnek. „Kicsit féltünk az állampolgársági vizsgától, de sikerült” – veti közbe Fan asszony. Annál nagyobb bosszúságuk, hogy le kellett mondaniuk őshazájuk útleveléről, így akárhányszor „itthonról haza mennek”, mindig vízumért kell folyamodniuk.
De új hazájuk igazán nagyon jó helyen fekszik – fejtegeti tovább aktuálpolitikai gondolatait Dr. Chen. Nem véletlen, hogy ide ruházott be a Wanhua (a Borsodchemet tette magáévá), itt a Bank of China regionális központja, intenzíven megjelent a Huawei, és a sor még hosszan folytatható. Itt lehet a pekingi globális törekvések egyik jelentős kereszteződése az új selyemúton (hivatalosan az „Egy Övezet – Egy Út Kezdeményezésben”). Mintha csökkennének a két ország közötti távolságok.

A hagyományos kínai gyógyászat bázisa

Otthonról hozott szakismeretének bizonysága lehet, hogy egyre több kínai orvos érkezik Magyarországra. A Mirage Hotelben működő Chi-Huang (Dr. Chen Patika) TCM Medical Centerben egy évekig „odakint” továbbképzett magyar orvosnő, dr. Borodi Judit mellett a kínai klinikákról érkezett, többéves tapasztalattal rendelkező szakemberek segítenek a páciensek ellátásában. Aligha véletlen, hogy 2010-ben az UNESCO is világörökségi listájára vette a több ezer éves tapasztalatokon nyugvó akupunktúrás gyógymódot és ennek lett magyarországi bázisa ez a TCM-központ is – büszkélkedik a doktor. A kétféle hagyományú orvoslás hibridje jó „termést” hoz. Csaknem negyedszázados ittlétük alatt az orvos-gyógyszerész házaspárnak volt módja arra, hogy tanulmányozza a magyar egészségügy betegségeit, netán azokat a területeket, ahol a két kultúra, a kétfajta gyógyászat ötvözete hatványozott eredményekkel járhat.
Elég egy pillantást vetnünk a Mirage Medic Hotel előterében lévő, kiállításnak is megfelelő „kínálatra”, hogy meggyőződhessünk a változatlanul fiatalos doktor gyógynövény-szaktudásáról. És szinte megállíthatatlanul dől belőle az ismeretterjesztés. Megmásíthatatlanul megrögzött tegeződő stílusában áradozik a gyömbér, a galagonya, a fokhagyma, avagy éppen a vörös datolya („ismertebb nevén” jujuba) hasznosságáról. Ezek kiejtése hibátlan, kifejtésükre pedig reprezentatív könyveket készített a magyar nagyérdeműnek, „Gyógynövények a hagyományos kínai orvoslásban”, illetve „A gyógyító kínai konyha - Válogatás ötezer év gyógyító receptjeiből” címmel.
Miközben a sokadik (fajta) gyógyteát szürcsöljük, a házaspár további terveibe avat be. Ők mindig hosszútávon gondolkoznak. Már most összpontosítanak a Hagyományos Kínai Medicina 2019 végén megtartandó 16. világtalálkozójára. Nekik is tulajdonítható, hogy Róma után Budapest nyerte el a konferencia rendezési jogát. Szinte házigazdaként készülnek. Hozzávetőleg ezer vendégre számítanak, a világ minden pontjáról.
Mekkora a legendás kínai kolónia Magyarországon? Nagyjából 30 ezres. Ez persze becsült adat. Mifelénk egy-egy ázsiai piacon „mindenki kínai”, még ha jelentős részük más távol-keleti országból, kivált Vietnamból érkezett is. Persze a magyarok nemigen tudják megkülönböztetni őket. Ezért is gondolják, hogy többen vannak, mint valójában.
Chen doktor állítja, hogy velük szembeni előítélettel nemigen találkoznak. Szorgosan ápolják kapcsolataikat a nagykövetséggel, rendszerint részt vesznek rendezvényein és aktív társadalmi kezdeményezésekkel vétetik észre magukat. Kitartóan hirdetik a betegségmegelőzés elveit. Üzemükben megváltozott munkaképességű dolgozókat is alkalmaznak. Aligha véletlen, hogy a magyar kormány „Az egyenlő esélyekért” díjjal jutalmazta tevékenységüket.
És mekkora eséllyel indulhat itt egy frissen betoppant honfitársuk? Mire kellene jobban odafigyelnie? „Tanuljon bele az itteni körülményekbe. Az nem járja, hogy mindenki hirtelen akar meggazdagodni. Kitartásra van szükség. Az arany itt van, csak ki kell bányászni.”
BENDA LÁSZLÓ

-
Névjegy: Dr. Chen Zhen (56)
A kelet-kínai tengermelléki Csiangszu tartományban született. A harbini egyetem orvosi karán végzett, hagyományos kínai orvoslás szakon. A 80-as évek végétől él Magyarországon. Az Oriental Herbs Kft-t (Dr. Chen Patika) 1994-ben indította el. Több magyar egyetem és nemzetközi konferenciák előadója. 2016-ban megalapította a Chi-Huang (Dr. Chen Patika) TCM Medical Centert, amelynek a Mirage Medic Hotelt ad otthont. Több kitüntető cím birtokosa. Nős, felesége Dr. Wang Fan gyógyszerész. Egy leányuk van. Hobbija a munka, a főzés és az úszás.