Díjlovagló versenyzőből üzleti csúcsvezető

Díjlovagló versenyzőből üzleti csúcsvezető

Tavaly januárban jelentették be, hogy az amerikai BlackRock, a világ legnagyobb alapkezelője Budapesten innovációs központot hoz létre. Idén áprilisban a budapesti cég ügyvezetője, Melanie Seymour már a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől. A gyors elismerésben szerepe lehet annak, hogy az amerikai cég több magyar fiatalt vissza tudott hozni külföldről.

Az igencsak formálisra sikeredett, üzleti angol üdvözlésemre és bemutatkozásomra Melanie Seymour közvetlen mosollyal és magyarul válaszol. Rögtön hozzáteszi, hogy bár alig múlt egy éve, hogy Magyarországra érkezett, de nagy lelkesedéssel tanulja a nyelvet. „Már egy beszédemet is félig magyarul mondtam el – nagyon nehéz volt, de sikerült!” – büszkélkedik. Londonban sok magyar barátja, ismerőse, mentoráltja van, már ott megérintette a magyarok mentalitása. „A magyarok minden feladatnál rögtön kérdéseket tesznek fel, sőt megkérdőjelezik a »normális«, kézenfekvő megoldásokat – szemben más nációkkal. Sok, más országból érkező külföldi vezetőt ez gyakran kihoz a sodrából, hozzám ez közel áll. Magyarokkal dolgozni igazi intellektuális kuriózum!” – ismerteti tovább a magyarokkal kapcsolatos tapasztalatait.

Miért éppen Budapest?
Melanie tagja volt annak a teamnek, amely a Black Rock új, közép-kelet európai innovációs és technológiai központjának helyszínét kiválasztotta. Budapesten kívül vizsgálták még Krakkót, Varsót és Vilniust is, mint lehetséges helyszíneket. Budapest nyert. „Egy nép gondolkodásmódját, szemléletmódját rendkívül fontosnak ítélem a jövőbeli sikeres működés szempontjából. Emellett a Budapest melletti döntésünkben a fő okok közül kiemelném az itteni munkavállalók tehetségét, oktatási színvonalát, nyelvi készségét, felkészültségüket az adattudományok (data science) területén. Természetesen a gazdaság általános helyzetét, az infrastruktúra minőségét, a biztonság meg az életminőség szintjét és a kormányzat kötelezettségvállalását is komolyan elemeztük” – ismerteti a döntési szempontokat. A tervek szerint 500, magas képzettségű embernek hoznak létre munkahelyet, s ehhez a magyar kormány 280 millió forintos képzési támogatással járul hozzá. Pozitívan értékelték még döntésüknél a Budapesten kívüli régiókban élő tehetségek potenciálját, a munkavállalók körének jövőbeni bővítése szempontjából ez is lényeges lehet. És talán a londoni magyar ismerősök bíztatása is „hatott”: „Ha megcsináljátok a központot, akkor talán haza tudunk menni…!”
És néhányan haza is jöttek. „A jelenlegi munkatársaink között már tizenkét százalék a külföldről hazatérők aránya! Hogy miért mentek el? Meggyőződésem, hogy a hosszú távú, kiszámítható szakmai karrier kilátások hiánya miatt. Mi ezt megadjuk.” – mondja Melanie Seymour, majd mosolyogva hozzáteszi: fontos lehet a „skype nagymamák” befolyása is, akik szinte naponta unszolják hazatérésre telefonon a kint élő unokáikat. A külföldön élő magyar szakemberek megszólítását London után Frankfurtban folytatták a múlt év decemberében. Itt rendezett karrier- és kapcsolatépítő eseményt a BlackRock. Ottani irodaházukban, Magyarország düsseldorfi főkonzulátusával közös rendezvényen rövid prezentációkon keresztül mutatták be a budapesti innovációs központ működését, az elérhető álláslehetőségeket, illetve a lehetséges karrier utakat.

Folyamatos visszajelzés
És hogy sikerült volt az elmúlt egy év? Beváltak a „hazacsábított” emberek? „A magyar kollégák, akiknek létszáma már meghaladja a háromszáz főt, rendkívül nyitottak és kezdeményezőek a folyamatainkban rejlő innovációs lehetőségek megvalósítására. Ezeket a kihívásokat csak jól kell közvetíteni feléjük, hogy ne féljenek a fő folyamatainkban az egyes tevékenységek technológiai hatékonyságának növelésétől” – értékel az ügyvezető. Hozzáteszi még, hogy olyan vállalati kultúrát, munkakörnyezetet teremtenek, melyben megmutatják dolgozóiknak tevékenységük eredményét, hatását. Az innováció az a hajtóerő, mely az egész szervezetet előre viszi a folyamatok pontos követésének betartása mellett. „Ez a naponta megújuló, állandó kihívás!” –teszi hozzá.
Manapság az értékes munkavállalók felkutatása és megnyerése mellett ugyanolyan, ha még nem nagyobb kihívás megtartásuk, a céghez való lojalitásuk kialakítása.„Az egyik fontos küldetésem ennek az új »innovációs labororatóriumnak« az élén, a BlackRock új generációjának felfedezése, kinevelése és megtartása!” – mondja Melanie. „A lojalitás kialakításának folyamatában lényeges, hogy a munkatársainkban kialakuljon a céghez való emocionális kötődés, az »idetartozás-összetartozás« érzése. Ez messze túlmutat azon, hogy ez csak egy »job«, azaz csak egy munkahely számukra. Meg kell mutatni a hosszú távú karrier utakat, a fejlődési, képzési lehetőségeket, melyeket széles körben biztosítunk mind belső, mind pedig külső képzések támogatásának formájában.” – sorolja azokat a tényezőket, melyeket kiemelten fontosnak tart a dolgozók megtartásának érdekében.

Személyesen a Budapest Pride-on
Mint mondja, a BlackRock egy nagyon határozott struktúrájú szervezet, de ezen belül fontos az egyének különbözőségének érvényesülése, melyet egy közös kultúrában a diverzifikáció jegyében integrálnak. „Ezért is döntöttem úgy tavaly nyáron, hogy egy nagy cég üzleti vezetőjeként, személyesen is részt veszek a Budapest Pride-on, bár sokan próbáltak erről lebeszélni. Londonban ez természetes! Itt ezzel a lépésemmel azt akartam megmutatni a dolgozóinknak, hogy mindegy, milyen a nemi irányultságuk vagy etnikai hovatartozásuk – csak a teljesítményük, a lojalitásuk számít! Csatlakoztam a WeAreOpen kezdeményezéshez és büszke vagyok arra, hogy felhívásunknak köszönhetően száz felsővezető vett részt a felvonuláson” – meséli személyes kiállását a rendezvény céljaiért. Magyarországon egy ilyen kiállás még feltűnést kelt, mint ahogy Melanie Seymour személyes karrierjében is akadnak meglepő fordulatok.
Korábban szenvedélyes lovas volt, díjugrató versenyzőként állatorvosi pályáról álmodott, majd a BlackRock felsővezetője lett. Szülei farmján nőtt fel és gyermekkorától kezdve versenyszerűen lovagolt, a családi állatorvosuk munkája korán megfogta, úgy látta, ez a pálya mindent lefed, ami őt akkoriban érdekelte, mondhatni beleszeretett ebbe a foglalkozásba. A kitűnő érettségi után egyetemre készült. Ám tizennyolc évesen meghívást kapott Kanadába egy évre, hogy díjugratóként dolgozzon. Hazatérte után megkapta a vízumot, hogy visszatérjen a tengerentúlra és professzionális versenyzőként folytassa a lovaglást.

Karrierváltás
„Azt hittem ez lesz az életem. De édesapám, akire máig, mint példaképemre tekintek, arra kért, gondoljam végig, akarok-e egész életemben másnak dolgozni, próbáljam ki magam legalább egy évig az üzleti életben is. Legyen két lehetőségem, aztán választhatok…!” – hangzik az élettörténet. Felidézi édesapjának a két lánya számára megfogalmazott üzeneteit: „Legyetek önállóak, keressetek pénzt! Sose gondold, hogy nem tudod, mindent tudsz, ha akarod!” Ez a két üzenet a mai napig elkíséri az azóta sokat tapasztalt üzletasszonyt. Megfogadta a tanácsokat és azóta az üzleti pályán halad, sikeresen. És sorolja a főbb állomásokat: tizenhárom év egy biztosítótársaság pénzügyi szolgáltató cégénél, itt látta a folyamatok automatizálásának hiányából adódó lehetőségeket. Erre a piaci résre alapította meg a saját cégét.
„Amikor 1997-ben megszületett az első fiam, úgy döntöttem én leszek a legjobb anya a világon… De hat hónap múlva több cég megkeresett, hogy segítsek a Y2K kihívásaira való felkészülésben.” Édesanyja segített a gyerek körül, ő elvállalta a megbízásokat. Amikor 1999 decemberében a második fiát is világra hozta, már végleg otthon akart maradni a gyerekek mellett. De a jelzáloghitelezés boomja más irányba fordította a pályáját. „2000 januárjában a férjem kérte, segítsek egy új üzlet felépítésében, mely cég tíz év alatt Nagy-Britanniában valamennyi, jelzáloghiteleket nyújtó cég back-office szolgáltatójává vált, 20 millió font árbevételt ért el és 250 alkalmazottal dolgozott. Ez alatt az idő alatt fedeztem fel, hogy a fő szenvedélyem az emberek fejlesztése, az új generáció bevonása és felkészítése a feladatokra.”

A Lehmann’s csőd áldozata
A legnagyobb ügyfelük a Lehmann’s volt, így az elsők között omlott össze 2008-ban az, amit felépítettek. „A férjem még próbált kiutat találni, de előttem világossá vált, hogy vége… Nehéz volt odaállni az embereink elé, és bejelenteni, hogy bezárunk… De megtettem. Attól kezdve csak a folytatásra koncentráltam. Olyan munkát kellett találni, ami megóvja a család egzisztenciáját. Tudtam, hogy sok mindent elveszthetünk, de az otthonunkat, a házunkat a gyerekeink feje felől nem! Ez egy fontos gondolkodásbeli különbség férfi és nő között!” –összegzi élete ezen meghatározó szakaszának történetét. Úgy gondolja, valamennyi tapasztalat csak gazdagítja azt az eszköztárat, melyet a jövőbeni pályáján hasznosíthat az ember.
Az összeomlást követően, egy rövid kitérő után, hét és fél évvel ezelőtt kapta a megkeresést, hogy csatlakozzon a BlackRock csapatához. A mai napig úgy érzi, itt megtalált minden értéket, melyet fontosnak tart: „A BlackRock a dolgozók számára mindennap kihívás! Jó emberekkel vagyok körülvéve. Úgy érzem, hazaértem!”
A budapesti központ létrehozásának nagyon örült, mert ez a világcég életében az első olyan leányvállalat, melyet nem akvizíció során szerzett, hanem a nulláról kellett felépíteni. „Ez a feladat hatalmas lehetőség számomra, hogy valamennyi, az eszköztáramban összegyűjtött tapasztalatomat felhasználjam. És úgy érzem,Magyarország a lehetőségek országa, kiváló terep az innovációs kezdeményezések, fejlesztések megvalósítására!” – mondja lelkesen.

Kellenek a kompromisszumok
Melanie elkötelezett híve a nők szakmai fejlődésének, karrier útjaik támogatásának. Társelnök a cég belső, a nőkkel foglalkozó bizottságának, valamint alelnöke a nemzetközi Woman in Banking and Finance (Nők a Banki és Pénzügyi Szférában) szervezetnek. Adódik hát a kérdés: milyen a női vezetők aránya a BlackRocknál? „Alapvetően fontos a felső vezetés elkötelezettsége, hogy megtaláljuk annak módját, miként lehet több nőt senior vezetői pozícióba segíteni. E nélkül a kvóta önmagában nem old meg semmit!” – jelenti ki határozottan. Legutolsó jelentésük szerint a BlackRock-nál a 2012. év 24,5%-ról mára a senior vezetői pozíciót betöltő nők aránya 27,5%-ra nőtt. Céljuk, hogy két év múlva ez a szám 30% legyen.
A pályakezdő fiatal nőknek azt tanácsolja, tanuljanak meg az adott élethelyzethez alkalmazkodni. „Egész életünkben kompromisszumokat kell kötnünk. Nem lehetünk száz százalékosak mindenben egyszerre: a legkiválóbb feleség, a legkiválóbb anya, a legkiválóbb üzletasszony. Ez olyan lenne, mint egy zsonglőr, aki egyszerre ötvenhét labdát próbál tökéletesen kezelni – ez nem sikerülhet! El kell fogadnunk, hogy bizonyos időszakokban valami fontosabb lesz, míg más a háttérbe szorul. Viszont ami éppen a fókuszba kerül, arra száz százalékosan kell koncentrálni. A helyes arányokra az élet különböző szakaszaiban ügyelni és törekedni kell!” – hangzik Melanie Seymour tanácsa.
Skonda Mária

Melanie Seymour
A BlackRock Budapest Kft. ügyvezetője. Harminc éves tapasztalata van a banki és pénzügyi terület technológiai, működtetési és változás kezelési szegmenseiben – saját vállalkozásának keretében is. Jelzálog hitelezési területen partnerével felépítette és nyolc évig működtette vállalkozását, mely három telephelyen 200 főt foglalkoztatott és elérte a 20 millió font éves árbevételt. Társelnöke a BlackRock EMEA régióján belül a női bizottságnak, programokat vezet a nők karrier útjának támogatására. 2015-ben bekerült a Brummells szerint a City Top 30 legbefolyásosabb üzletasszonya közé. 2018-ban megkapta a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjének kitüntetését. Férjével és két fiával osztja meg idejét Budapest és London között.

Ez a BlackRock
Az 1988-ban alapított, New York-i székhelyű alapkezelő csaknem 13 ezer alkalmazottat foglalkoztat 30 országban, világszerte 25 ezer befektetési központot tart fönn és több mint 5 ezermilliárd dollárt kezel. Ezzel a világ egyik legnagyobb alapkezelője lett. Az Európát, Afrikát és a Közel-Keletet lefedő EMEA-régióban csaknem 4 ezer munkatársa van. A budapesti irodában több mint háromszázan vannak, 500 munkatárs foglalkoztatása a cél.