Várkonyi Viktor lett az Év menedzsere

Várkonyi Viktor lett az év menedzsere

A Menedzserek Országos Szövetsége március 7-én  26. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadó Gáláját, amelyen hét kategóriában díjazták 2019 legkiválóbb menedzsereit. Szirmák Botond, a Menedzserszövetség leköszönő elnöke a gálán adta át hivatalosan az elnöki posztot utódjának, Kapitány Istvánnak, a Shell globális kiskereskedelmi alelnökének.

 

A Menedzserszövetség idén 26. alkalommal adta át az Év Menedzsere díjat, 21. alkalommal az Év Fiatal Menedzsere díjat, 5. alkalommal az Életműdíjat, 3. alkalommal, a Volkswagennel közös Kék Innovációs Különdíjat. Az eseményen 2. alkalommal került átadásra a Menedzserek a Társadalomért Különdíj, idén a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító támogatásával.

Első alkalommal, de hagyományteremtő céllal két újabb díj is kiadásra került: a női vezetők kiemelt támogatójaként a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége (MVÜK Zrt.) - a női vezetők piaci pozíciójának erősítését célul kitűző stratégiai programjának részeként - adta át az Év Női Menedzsere 2019 Különdíjat, továbbá a Jövő Menedzsere 2019 Különdíj is itt kerül átadásra, mellyel a Szövetség az általa elindított mentor programot kívánja erősíteni, és a figyelmet felhívni a jövő vezetői támogatásának fontosságára.

Az Év Menedzsere 2019 Díj kitüntetettje Várkonyi Viktor, Tervezési Divízió vezérigazgató, Nemetschek Csoport. A díjat Szirmák Botond a Menedzserszövetség leköszönő elnöke, a Provident Pénzügyi Zrt vezérigazgatója adta át.

Az Év Fiatal Menedzsere 2019 Díj kitüntetettje Ratatics Péter, ügyvezető igazgató, MOL Magyarország és MOL-csoport Fogyasztói Szolgáltatások divízió. A díjat Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár úr adta át.

Az Év Menedzsere 2019 Életműdíj kitüntetettje Kürti Sándor, a Kürt Zrt. elnöke, tulajdonosa. A díjat átadta Dr. Beck György, a Menedzserszövetség Jelölő Bizottságának elnöke, 2016 év Életműdíj kitüntetettje.

A Menedzserek a Társadalomért 2019 Különdíj kitüntetettje Czakó Borbála, HBLF elnök, EY stratégiai tanácsadó. A díjat átadta Szabó György, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító vezérigazgatója.

A Menedzserszövetség és a Volkswagen Kék Innovációs különdíjasa 2019-ben Ifj.Chikán Attila, vezérigazgató, ALTEO Nyrt. Ifj. Chikán Attila külföldi utazása miatt az eseményen nem tudott részt venni, ezért video üzenettel köszöntötte a vendégeket és a díjat helyette Kovács Domonkos, az ALTEO M&A és Tőkepiacok vezérigazgató-helyettese vette át. A díjat átadta Dalnoki Balázs, a Volkswagen márkaigazgatója.

Az Év Női Menedzsere 2019 Díj kitüntetettje Dr. Békefi Veronika, N-U-R Travel ügyvezető igazgatója. A Díjat az MVÜK Zrt. vezérigazgató tulajdonosa, Horváth János adta át.

A Jövő Menedzsere 2019 Díj kitüntetettje Suppan Márton, a PEAK alapítója, a www.fintech.hu alapító főszerkesztője. A díjat Kapitány István, a Menedzserszövetség új elnöke, 2018 Év Menedzsere, a Shell globális kiskereskedelmi alelnöke adta át.

 

A hét kategóriában a Menedzserszövetség partner szervezetei (Amcham, Brit Kamara, Joint Venture Szövetség, MVÜK, FIVOSZ), a Jelölő Bizottság elnöke (dr. Beck György) és tagjai (Kapitány István, Fekete István, Jaksity György, Liptay Gabriella), valamint a szövetség elnöksége és ügyvezetése jelölhettek. Ezt követően a Jelölő Bizottság kategóriánként 3 jelöltet tárt a Menedzserszövetség elnöksége elé, akik 2020. február 6-án, titkos szavazással választották ki a díjazottakat minden kategóriában.

Elnökváltás a gálán

A díjátadót követően került sor a Menedzserszövetség új elnökének, Kapitány Istvánnak a hivatalos bemutatására.

Kapitány Istvánt, a Shell globális kiskereskedelmi alelnökét a Menedzserek Országos Szövetségének rendkívüli tisztújító közgyűlése 2020. január 20-án 100%-os szavazati aránnyal választotta meg a szervezet új elnökének. Az újonnan megválasztott elnök mandátuma március 8-án kezdődik, és három évre szól.

„Büszke vagyok arra, hogy az elmúlt 5 évben segíthettem a Menedzserszövetség munkáját.  Dolgos időszak van mögöttünk. Sokat tettünk azért, hogy láthatóbbak legyünk, hogy a programjainkat minél szélesebb körben megismerjék a menedzserek. Új tagokat toboroztunk, új programokat indítottunk útjára, megújítottuk a szövetség arculatát és az ügyvezetés operatív működését is.  A kezdetekben két díjat adtunk át, ma már hetet. Nagyot léptünk előre terveink, céljaink megvalósításában, lendületet adtunk a Menedzserszövetségnek, de van még feladat szép számmal. Örülök, hogy István veszi át a Menedzserszövetség elnöki pozícióját, vezetői tapasztalata, globális látásmódja, nemzetközi kapcsolatai sokat segíthetnek a továbblépésben.” - mondta el Szirmák Botond, a Menedzserszövetség leköszönő elnöke, a Provident Pénzügyi Zrt. vezérigazgatója.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a Menedzserszövetség közgyűlése a szervezet elnökévé választott. A Menedzserszövetség lendületbe jött Botond elnöksége alatt, ezt a lendületet szeretném fenntartani, és ha lehetséges még tovább fokozni a jövőben. Szívügyem, hogy segíteni tudjam a magyar menedzserek szakmai fejlődését, hogy még nagyobb számban váljanak meghatározó szereplőivé a magyarországi, regionális és nemzetközi üzleti életnek. Magyarországról indult a karrierem ezért természetes, hogy szeretném 30 éves nemzetközi üzleti tapasztalatomat megosztani a tehetséges magyar menedzserekkel.

Célom, hogy számos magyarországi csúcsvezetőt is megnyerjek a céljaink támogatásához, többek között arra, hogy minél több feltörekvő magyar menedzsert tudjunk hatékonyan mentorálni és támogatni. Célom az is, hogy a magyarországi és európai társszervezetekkel minél hatékonyabb együttműködést alakítsunk ki a menedzserek társadalmi szerepvállalásának erősítése érdekében.” - egészítette ki Kapitány István a Menedzserek Országos Szövetségének új elnöke

Az Év menedzsere

Várkonyi Viktor, a világ egyik vezető építész szoftverfejlesztő cégének, a Graphisoft-nak közel 20 évig az egyik meghatározó vezetője volt. Pályafutását 1992-ben a Budapesti Műszaki Egyetem elvégzése után a Graphisoftnál kezdte, mint szoftverfejlesztő, 2002-től pedig már Termékfejlesztésért felelős elnökhelyettesként támogatta az építészszoftverek fejlesztőjének üzleti céljait.  2007-ben a Graphisoftot felvásárolta Nemetschek SE, majd 2009-ben Várkonyit kinevezték a vállalat vezérigazgatójának.

Várkonyi irányítása alatt a Graphisoft árbevétele megháromszorozódott, a vállalat dolgozóinak létszáma meghaladta az 500 főt, és az építőipari digitalizáció meghatározó globális szereplőjévé vált. A Nemetschek Csoport 16 márkát felölelő portfóliójában évek óta a Graphisoft a legdinamikusabban növekvő vállalat. A nemzetközi piacokon valamint a szoftveriparban szerzett átfogó tapasztalatait, és erős menedzseri képességeit elismerve 2013-ban Várkonyi Viktort beválasztották a Nemetschek Csoport Igazgatóságába is. A Nemetschek Csoport 2019 elején Várkonyit kérte fel a cégcsoport Design szegmensének vezetésére.

"Megtisztelőnek tartom a magyar felsővezetői közösség elismerését. Ez a díj a Graphisoft és a Nemetschek Csoport évtizedes közös munkájának, elkötelezett csapatunk sikereinek is az elismerése. Nagyon hálás vagyok azért, hogy inspiráló és tehetséges kollégákkal dolgoztam és dolgozhatok együtt. ” – nyilatkozta Várkonyi Viktor, a Nemetschek Group Design Divízióért felelős igazgatósági tagja.

A Graphisoft SE tulajdonosa, a Nemetschek Csoport az AEC iparág digitális átalakításának az úttörője. Jelenleg az egész világon csak a Nemetschek Csoport kínál teljes körű szoftvermegoldásokat az épület- és infrastrukturális projektek teljes életciklusára, amivel az ügyfelek a teljes iparági digitalizáció fejlődésének részesévé válhatnak. A Nemetschek Group az intelligens és innovatív szoftvermegoldásokkal (Open BIM) egyrészt emeli az építési folyamat minőségét, másrészt javítja az építési folyamatban részt vevők digitális munkafolyamatát. A cégcsoport vezető márkáinak világszerte körülbelül hat millió felhasználója van. Az 1963-ban alapított Nemetschek Csoport ma több mint 2800 szakértőt foglalkoztat, 1999 óta nyilvános tőzsdei részvénytársaságként működik (MDAX, TecDAX), tőzsdei kapitalizációja 8 milliárd euró. A vállalatcsoport előzetes közlése szerint 2019-ben 556,9 millió EUR árbevételt és 165,7 millió EUR EBITDA-t ért el.

Várkonyi Viktor

Várkonyi Viktor 1992-ben szerzett diplomát a Budapesti Műszaki Egyetem Informatikai szakán, és még ebben az évben fejlesztőként kezdett dolgozni a Graphisoft programozói csapatában. 2000-től Fejlesztési igazgatónak, majd két év múlva Termékfejlesztésért felelős elnökhelyettesnek nevezték ki. Közben MBA diplomát szerzett az amerikai Purdue Egyetemen. A Nemetschek Csoport miután felvásárolta a Graphisofot Várkonyi Viktor 2009-ben vezérigazgatónak nevezték ki, akinek az irányítása alatt a Graphisoft a cégcsoport legdinamikusabban növekvő globális márkájává vált. A Graphisoft alapítása óta jelen van a nemzetközi piacokon, folyamatosan terjeszkedik, az ázsiai és dél-amerikai piacokra 2012-ben lépett be, 2017-re pedig az építészszoftverek piacán számos országban piacvezetővé nőtte ki magát. Várkonyi Viktor 2013-tól az anyavállalat, a Nemetschek Group Igazgatóságának is a tagja, 2019-ben váltott és a Graphisoft után a Nemetschek Group Design Divízióért felelős igazgatósági tagjaként folytatta pályafutását.