Újraindult a debreceni buszgyár

Kossa Görgy elnök-vezérigazgató: a dolgozók fizetett szabadságon voltak MTI-fotó: Czeglédi Zsolt

Két hét leállás után újraindította a buszgyártást az ITK Holding Zrt. Debrecenben. A Mercedes-Benz  Reform 500 LE típusú járművek Mercedes alvázra készülnek, karosszériájuk azonban száz százalékban a cég fejlesztése. 

 

Kossa Görgy elnök-vezérigazgató tájékoztása szerint a koronavírus járvány miatt elrendelt leállás alatt a dolgozók fizetett szabadságon voltak, az üzemet pedig, teljes mértékben fertőtlenítették, és kiépítettek egy beszállítótól beérkező alkatrészek fertőtlenítésére alkalmas logisztikai rendszert is. Kossa György azt is elmondta, hogy a cég kapacitásai év végéig teljesen le vannak kötve, ezzel biztosítva van cégük hosszú távú stabilitása Jelenleg  Kecskemét városa részére építenek buszokat. Úgy fogalmazott, a gyártás újraindításával a régió gazdasági életének stabilitásához is hozzá kívánnak járulni.

Az ITK többségi tulajdonosa képviseletében Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a járvány által előidézett gazdasági helyzet nekik is húsbavágó, ám a leállás nem alternatíva számukra. A finomítók csakúgy működnek, mint a kiskereskedelem, szélvédőmosó üzletágukat pedig fertőtlenítőszer gyártásra állították át.

Az üzem újranyitásakor Debrecenbe látogatott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is, aki elmondta, hogy a járvány miatt leállt gépjárműgyártók közül a debrececini társaság volt az, amelyik elsőként döntött a termelés újraindítása mellett. Követendő példaként említette, hogy az ITK Holding egy olyan sikeres modellt épített ki, amely komplex közlekedési szolgáltató rendszerként  a teljes értékláncot megjeleníti. Azt is kiemelte, hogy a 9200 millliárd forintos gazdaságvédelmi akcióterv egyik legsarkalatosabb pontja a munkahelyek védelme.

Papp László debreceni polgármester úgy fogalmazott, a kormány válságkezelése sikeres, az ITK Holding döntése is jelzi, hogy van erő a magyar gazdaságban és van erő a debreceni gazdaságban is.

Dombi Margit