Új üzleti modellek a fenntarthatóságért

Új üzleti modell a fenntartható fejlődésért

Az idő sürget – új üzleti modellek kellenek
Kiosztották a 2018-as Fenntartható jövőért díjakat

„A vezetők felelőssége elsődleges a fenntartható értékteremtés, a nagy változások korában” – derült ki Doreswamy Nandkishore (Nandu) előadásából a BCSDH üzleti ebédjén, amelynek fókuszában a fenntartható életmód állt. A rendezvényen a Fenntartható jövőért díj átadásával kiemelkedő vezetőket és vállalati megoldásokat is elismertek.

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) üzleti ebédjén került sor az üzleti szféra számára készült két pontos ajánlás bemutatására, ami a fenntartható életmód általánossá tételéhez vezető utat mutatja meg. A GDP mintegy 30%-át megtermelő 82 tagvállalatot tömörítő szervezet idén másodszor adta át a Fenntartható jövőért díjat Változásvezető, Vezető nő és Üzleti megoldás kategóriában.

Szükség van változásra és új modellekre, de a fókuszban a fenntartható értékteremtésnek kell állnia - mondta Doreswamy Nandkishore (Nandu). „A nagy változások korában élünk, ahol a szervezetek túlélése attól függ, hogy képesek-e alkalmazkodni és változni. – mutatott rá előadásában a Nestlé SA egykori ügyvezető alelnöke, jelenleg a London Business School Stratégiai és Vállalkozási Karának vezető tanácsadója - Egy dolog azonban nem változhat: az értékek és elvek mellett való elköteleződés, mivel ez a bizalom alapja, amely – bár nem kézzelfogható - mégis a vállalatok tartós és maradandó értéke. Ezért a szakmai vezetők elsődleges felelőssége a fenntartható értékteremtés és a bizalomépítés.” Kiemelte: egyre sürgetőbb, hogy az üzleti élet és a vállalatok a változások élére álljanak, a vezetőknek pedig vállalataikat fel kell készíteni a modellváltásra.

A BCSDH ajánlása a fenntartható életmód általánossá tételéért

„Az ENSZ jelentése szerint már csak 12 évünk van, hogy megállítsuk a klímaváltozást és a fenntarthatóság útjára lépjünk. Ehhez elengedhetetlen, hogy a fenntartható életmód általánossá váljon. Ennek elterjesztésében a vállalatoknak egyértelmű feladatuk és felelősségük van. Szerencsére világ és hazai szinten is a vállalatok elköteleződése a cél iránt egyre nagyobb”– mondta el beszédében Ifj. Chikán Attila, a szervezet elnöke, felvezetve azt a két pontos ajánlást, amelyet a BCSDH, tagvállalatainak vezetőivel közösen fogalmazott meg, hogy segítsenek az üzleti szférának megtenni a fenntartható életmód általánossá tételéhez szükséges lépéseket:

A BCSDH ajánlása az üzleti szektor számára a fenntartható életmódért:
1. Üzleti modellváltás a fenntartható termékek és szolgáltatások versenyképessé tétele érdekében
2. A fogyasztók szemléletformálása a márkákon keresztül a fenntarthatóság irányába

Az ajánlás szakmai előkészítésében és megfogalmazásában közel 80 első számú vezető, civil, tudományos és vállalati szakember vett részt. Mind az üzleti szektor, mind az érintettjei számára azonosítottak olyan üzleti megoldásokat, amelyek terjesztésével és megvalósításával növelhetik pozitív hatásukat a fenntartható életmód kapcsán.

A BCSDH üzleti ebédjén került sor a 2018-as Fenntartható jövőért díj átadására is.

Márta Irén, a BCSDH igazgatója, a szakmai zsűri egyik tagja kifejtette: „Ezt a komplex díjat azért hoztuk létre, hogy, elismerjük, és széles körben bemutassuk a fenntarthatóság területén tett kiemelkedő vállalati, vezetői és személyes teljesítményeket. Olyan teljesítményeket, amelyek jó például szolgálhatnak más vállalatok és más vezetők számára, így növelve az üzleti szektor hozzájárulását és hatását a Fenntartható Fejlődési Célok teljesítésében.”

A Dr. Bartus Gábor, Krizsó Szilvia, Márta Irén, Salgó István és Ürge-Vorsatz Diána alkotta 5 tagú szakmai zsűri választotta ki a díjazottakat.

A Változásvezető díj nyertese: Molnár Ferenc (Ilcsi Szépítő Füvek)
A Vezető nő kategória nyertesei: Demeter Bubalo Zdravka (MOL), Urbán Anita (Grundfos), Verő Barbara (Nestlé),
A legjobb Üzleti megoldás díjait:
a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. „Körforgásos szemlélettel a digitális átállás útján” digitális iroda programja,
a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt „Műanyagmentes május mozgalom” komposztálható pohár programja,
a MOL Nyrt. „A MOL Limo az autózás jövője” auto-sharing programja nyerte.