Tamási-Irsai Renáta: Megszabadultam a napi pénzügyi problémáktól

Tamási-Irsai Renáta: Megszabadultam a napi pénzügyi problémáktól

Ha valaki hat évig építget egy céget, biztosan nehezen válik meg tőle. Ám ha a működést pénzügyi gondok nehezítik, és a növekedéshez is több tőke kell, akkor megváltás lehet egy befektető, vagy akár a cég eladása is. A magyar Samebug cégnél ez történt: egy amerikai vállalkozás volt a vevő.

 

 

“Hat év. Megérkeztünk. Az év elején a San Francisco-i Rollbar átvette csapatunkat és technológiánkat. Hosszú, eredményes és nehéz út volt attól kezdve, hogy a Samebug – „azonos hiba” – történetét férjemmel, Tamási Árpád technológiai vezetővel és barátunkkal, Poroszkai Dániel vezető fejlesztővel elkezdtük írni. Két kiváló technológiai szakember társam ismerte fel az üzleti lehetőséget abból az IT cégekre jellemző helyzetből, hogy a programfejlesztők idejének nagyjából fele telik hibakereséssel és javítással, ráadásul hibákat keresni kétszer olyan nehéz, mint kódot írni. Erre a piaci igényre reagálva kezdtünk bele egy termék fejlesztésébe” – foglalja össze tömören a mai helyzetet és a kezdeteket Tamási-Irsai Renáta, aki közgazdászként a magyar cég általános vezetését irányította eddig és ezután is.

 

Sok szaktudás, kevés pénz

 

Igazi magyar start-up történet az övék. Szaktudás, tapasztalat, vízió, kitartás és eltökéltség, ez a kezdetektől megvolt a Samebug csapatában. Csak pénzben szűkölködtek, a befektetőktől csordogált ugyan némi tőke, de egy igazi kiugráshoz ez kevésnek bizonyult.

„Három dologra vágytunk régóta: bevételtermelő képességre; üzleti és technológiai támogatásra; igazi teszt környezetre, azaz a valós élet által produkált rendszerösszeomlásokra termékünk kipróbálásához.  Most mindhármat megkapjuk a Rollbar cégbe való beolvadással.
 

Régebb óta figyelemmel követték a Rollbart, amely a hibák felismerésében és javításában segíti a fejlesztők működését. ,„Nekünk van termékünk, nekik vannak tesztelésre alkalmas hibáik, ügyfeleik, piacuk – keressük meg őket!” – határozták el 2017 októberében. Másfél évvel ezelőtt felvették a kapcsolatot a céggel és hamarosan ott ültek egy bostoni irodában, velük szemben a két alapító tulajdonso, Brian Rue és Cory Virok. 

„A két amerikai szakemberrel az első perctől kezdve megtaláltuk a közös hangot. Ugyanaz a probléma megoldása, üzleti lehetősége foglalkoztatott mindenkit, akik az asztalnál ültek. Mindnyájan egy megfelelő termék fejlesztésén dolgoztunk, hasonlóan gondolkodtunk és a kémia is szinte azonnal működött!” Gyorsan jött az elhatározás, hogy „csináljunk valamit együtt”.

Egy év múlva, 2018 júniusában az amerikai Rollbar a magyar cég ügyfelévé vált, fejlesztéseket végeztek számukra a 7-8 fős csapatukkal. Nem sok idő kellett ahhoz, hogy mindkét fél belássa: együtt jobban megy. A közbenső idő kellett ahhoz, hogy felépítsék és megszilárdítsák azt a bizalmat, amely már az első találkozásuknál megszületett, mesél Renáta a gyors, de megfontolt döntésről: az amerikai Rollbar felvásárolta a magyar Samebugot.

Hogy mit kapott a Rollbar az akvizícióval? „Elsősorban kiváló technológiát és két csúcsszakembert. Tamási Árpád programozó matematikusként végzett az ELTE-n, jelenleg a Stanford Egyetemen távoktatás keretében posztgraduális képzésen vesz részt és szerez, hamarosan un. garduated certificate diplomát AI (mesterséges intelligencia) témában. Árpád huszonöt évnyi senior fejlesztői tapasztalattal rendelkezik. Fejlesztési vezetőnk, Poroszkai Dániel szintén programozó matematikus, a kezdetektől, azaz hat éve dolgozik velünk. Rajtunk kívül még hat főből áll a csapat” – mutatja be a céget Renáta. A Rollbar ezzel a lépéssel a szoftverfejlesztés során felmerülő hibák csoportosításában szerzett eddigi tudását mélyíti, a Samebug technológiáját integrálja a jelenlegi szolgáltatásba. Egyben remek lehetőség ez arra is, hogy gyorsan növelje fejlesztői létszámát és könnyebben elérjék az európai ügyfeleket, újabb irányokba növekedhessenek az így már negyvenfős csapatra alapozva.

 

A csapat egyben maradt

 „Komoly szinergiát hordoz ez a lépés. Közös víziónk van, nekünk technológiai eredményeink, nekik piacuk és az amerikai cégekre jellemző nagyon erős, korszerű értékesítési módszereik, rendszereik” – emeli ki az új cégkonstrukció fő előnyét az ügyvezető. „Nagyon szerettük eddig is azt, amit csináltunk, amit felépítettünk, de látnunk kellett a hazai korlátokat. Így nem kellett itthonról elmennünk, sem nekünk, sem a csapatunk tagjainak ahhoz, hogy nemzetközi környezetben, kiegyensúlyozott finanszírozási háttérrel folytathassuk egy magasabb szintre lépve azt, amit hat évvel ezelőtt elkezdtünk.”

Egy percig sem volt kérdés, hogy Tamási-Irsai Renáta, az immár Rollbar Magyarország Kft. néven működő cég ügyvezetőjeként folytatja a munkát. Ezt nem kellett szerződésben rögzíteni, ez magától értetődő volt. Csak éppen már nem az egyik tulajdonosként, hanem alkalmazott vezetőként. Vagyis valamennyire el kellett engednie a céget.„ A felnevelt gyermekét a szülőnek is el kell engednie, hogy boldogulhasson. A cégnél az eladás gondolata hosszabb idő alatt érlelődött, de az adott lehetőséggel viszont gyorsan éltünk!”

A két társának ez a váltás könnyebben ment, ők gyakorlatilag ugyanazt csinálják fejlesztői munkájukban, mint eddig – mondja Renáta. „Nekem nehezebb volt az elengedés, mint minden anyának az életben, így az általam „dajkált” cég esetében is. Össze kellett csiszolódni, de ez nagyobb súrlódások nélkül ment, kölcsönösen tiszteltük egymást. A mézesheteknek vége, előre nézek, a munkára koncentrálok.” Renáta a magyar ügyvezetői teendők mellett az egész cég ügyfél elégedettségért felelős vezetői munkát is elvállalta.

„Most nyugalmat érzek. Megszabadultam a cég napi nyomasztó pénzügyi problémáinak kezelésétől. A vállalkozás nem szűnt meg, a csapat egyben maradt. Mi technológiát, know-how-t adtunk el, a vizionált terméket gazdasági okokból nem tudtuk önállóan kifejleszteni. Most már egy közös terméken dolgozunk együtt, négy hasonló szemléletű ember közös akaratából megszületett formában.” – beszél Renáta kiegyensúlyozottan jelenlegi helyzetükről, érzéseiről.

 

Szerencsés találkozás

És még egy szerencsés találkozás: az akvizíciót megelőzően, és annak folyamatában egy véletlen látogatásnak köszönhetően Renáta tapasztalt mentort kapott Melanie Seymour, a Black Rock magyarországi vezetőjének személyében. „Melanie ebben az időszakban egy rendezvényen vett részt abban az irodaházban, ahol dolgozunk. Benézett hozzánk, elbeszélgettünk, azóta is egy-két havonta találkozunk. Érettségével, több nehéz helyzet sikeres kezelésének tapasztalatával a háta mögött sokat segített és segít az átállásban. És a család - munka egyensúlyának fenntartásában is.”

Amikor nemrégiben egy baráti körben a cég átadásáról beszéltek kissé nosztalgiázva, a következő bátorítást kapták: „Ha nem csináltátok volna jól, az amerikai cég sosem vette volna meg azt, amit felépítettetek.” „Igen, büszkék vagyunk arra, amit saját erőből létrehoztunk! A családunkat is sikerült megóvnunk az időnként jelentkező nehézségektől!”

Amikor a cég további terveiről esik szó, Renáta válasza tömör. „Növekedés! Mi fejlesztünk, az amerikai kollegáink pedig profin értékesítenek, dolgozzák meg a piacot. De ez a piac még nagyon nyitott, még senki sem tudja igazán, milyen irányba fog fejlődni.”

Skonda Mária

 

 

Tamási-Irsai Renáta (40)

 

A Rollbar Magyarországi Kft. ügyvezetője 2019-től. Korábban a Samebug Kft alapító ügyvezetője v olt. Dolgozott a Progos Rt-nél, és az AIG Biztosítónál is. Az Edutus Főiskola szerzett közgazdász diplomát, majd MBA-képzést a CEU Business Schoolon végezte el. Férjezett, három gyermeke van.

 


 

 

Kapcsolódó cikkek: