Stratégiai HR, felhőből

Stratégiai HR, felhőből

Az új technológiák számos lehetőséget biztosítanak a HR megújulására. Ezek közül legnépszerűbbek a felhőalapú megoldások, amelyek praktikusak, olcsóbbak és könnyen elérhetők bárki számára. Az SAP az elsők között indította el az ezzel kapcsolatos szolgáltatásait.

Ezek az új rendszerek időt és pénzt takarítanak meg az ügyfeleknek. Egyszerűbbek és intelligensebbek, mindössze három ujjbegy érintéssel elvégezhetővé válnak a feladatok. A dolgozók akár okos telefonjukról belépve minden információt megkapnak például munkahelyi személyes adataikról, teljesítményeikről, javadalmazásukról és előrelépési lehetőségeikről, a HR-esek pedig kiszabadulnak az adminisztráció mókuskerekéből és végre valóban a stratégiai humánerőforrás-gazdálkodás feladataira koncentrálhatnak. Majoros Gábor, az SAP SuccessFactors szektorvezetője lapunknak nyilatkozva így összegezte a felhőalapú HR szoftverek előnyeit.
Az SAP a felhős vállalati rendszerek vezető szállítója, mely a kaliforniai SuccessFactors felvásárlásával erősítette pozícióját a HR szoftverek terén. A SAP-on belül is alkalmazták e megoldást, így magukon tapasztalták meg, hogy mennyi előnnyel jár a használata. Ilyen például a stratégiai HR mérhető hatása az üzleti eredményekre. Továbbá jelentősen lerövidültek a HR folyamatok, a dolgozók elégedettsége növekedett. A magyarországi SAP-nál például a régi rendszerben ugyanannyi HR-es jutott 400 dolgozóra, mint most, amikor közel ezren dolgoznak a cégnél – mindez a HR-t támogató technológia hatékonyságnövelésének köszönhető.
Magyarországon nemcsak a legnagyobb tőzsdei vállalatok – így pl. MOL – használják ezen innovatív szoftvereket, hanem közép- és kisméretű szervezetek is. „Mindegyikük áttért az operatív (adminisztratív) HR-ről a stratégiai HR-re. S különösen figyelemre méltó, hogy nemcsak a magán-, de a nagy állami vállalatok is elindultak a céges kultúraváltás útján” – hangsúlyozta az SAP szakembere. Majoros Gábor hozzáfűzte: a hazai vállalatok HR rendszereit a budapesti, globális jelentőségű felhőközpontból támogatják.
Ezeket az új megoldásokat havi előfizetéssel ma már akár tízfős vállalkozások is használhatják, a kezelésük pedig olyan egyszerű, mint a Facebooké vagy a LinkedIné. A segítségükkel olyan feladatok oldható meg közmegelégedésre, mint a teljesítményértékelés, a képzés és toborzás, vagy a személyi fejlesztési terv. Korábban a dolgozók számára jellemzően nem voltak könnyen hozzáférhetők a róluk szóló HR-es információk, az, hogy miként értékelték őket, milyen képzések közül válogathatnak, mi mindent várnak el tőlük, és ha teljesítik az elvárásokat, merre tudnak előrelépni. „Ráadásul nemcsak az egyes dolgozók, hanem a cég is jól jár ezekkel az alkalmazásokkal, hiszen az emberek ezekkel az információkkal motiváltakká, elkötelezettekké válnak, jobban húznak a munkában, amitől jobb lesz a vállalat üzleti eredménye” – állapította meg az SAP SuccessFactors szektorvezetője.

Régiós HR verseny
Idén is meghirdeti pályázatát az SAP, amellyel a régióban az év leginnovatívabb HR projektjét szeretnék megtalálni. A versenyre bárki/bármely szervezet jelentkezhet innovatív HR projektjével, amely működik és már üzleti eredményt is hozott. Tavaly a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. nyerte az SAP közép-kelet európai HR Transformation Challenge nagydíját.