Mozgó manikűrös a cégeknél?! Miért ne?

Gallai Katalin manikűrös

Hogy mik vannak! Azon már meg sem lepődünk, ha masszőr jár egy vállalathoz, órákat csocsóznak, relaxálnak az alkalmazottak, vagy éppen apró nyilakat dobálnak egy körtáblára, de hogy még a manikűrös is házhoz, azaz a munkahelyre menjen…! Miért ne? – kérdezi Gallai Katalin, aki Londonból hazatérve, ottani tapasztalatait hasznosítva, mozgó „manikűrszalont” hozott létre.

Ez a szalon azonban nem olyan szalon! Valójában egy kisméretű speciális gurulós bőröndből áll, amiben minden benne van, ami egy jó manikűrhöz szükséges. „Majdnem minden – pontosít Gallai Katalin – a lámpákat a kézitáskában viszem, olyan drágák, hogy nem merem a bőröndbe tenni. Ami egyébként tökéletes, még ülni is lehet rajta.”
A mozgó szalon aztán oda gurul, ahová a kedves vendég kívánja. Katalin leginkább cégeknél szeret dolgozni, mert ott érezhető igazán, milyen hálásak azok a munkatársak, akiknek ebédszünetben, vagy csak a cég által ajándékozott fél órában házon belül rendbe teszi a körműket. Ez igazán hangulatjavító intézkedés! „ Női cégvezetők gyorsan átérzik ennek jelentőségét, a férfiak azonban furcsán néznek, amikor arról beszélek nekik, hogy egy ilyen szolgáltatást biztosan értékelnének a női munkatársak.”

Szabadulás a „rabságból”

A Classy –Budapest Mozgó Manikűrszalon – ahogy Gallai Katalin hívja vállalkozását – egy éve működik. Még nincs túl sok partner, de minden úgy halad, ahogy elképzelte. „Leírtam magamnak a fő célokat, azokat számszerűsítettem, és a szekrényem ajtajára tűztem, hogy mindennap lássam, hová akarok eljutni. Most már elmondhatom, így képzeltem el az első évet. Jöhet a másodikra szánt célok kifüggesztése” – mondja Katalin, majd elárulja: szüksége volt arra, hogy nagyon pontosan meghatározza, mit akar, hogyan akarja megvalósítani, mert már két sikertelen vállalkozáson van túl. A mostaninak sikerülnie kell. „És sikerülni is fog, mert ezt akarom csinálni.”
Gallai Katalin évekig egy bankban dolgozott. Nem szerette. Gyakran betegeskedett, időbe tellett, mire rájött: ott kell hagynia azt az állást. Bár otthonról mást se hallott, minthogy a banki pálya biztos, jó jövedelmet ad, és egyébként sem neki való a vállalkozás, nem olyan alkat, de egyszer elege lett. A „sors” segítségére sietett. 2013-ban, még a válság éveiben az akkori munkahelyén leépítések voltak. Szerencsére.  Az elbocsátás pénzt is jelentett, de ami lényegesebb, szabadulást a „rabságból”. „Ezt a helyzetet édesanyám is kénytelen volt tudomásul venni, mint ahogy azt is, hogy én utána Londonba mentem, s pár évet ott töltöttem.” A külföldi munkavállalás már a mostani vállalkozás megalapozását jelentette: előtte még itthon elvégezte a manikűrösi tanfolyamot, mert rájött, ez a munka érdekli, Londonban kifejezetten a mozgó manikűrösi szolgáltatást tanulta. „Jól éreztem magam, azt csináltam, amit szerettem és rengeteg mindent megtanultam, és jól kerestem. Folyamatosan kitelepültünk különféle helyszínekre, változatos volt a munka. Amikor terhes lettem, férjemmel hazajöttünk, s mivel mindketten megtaláltuk számításunkat, nem is mentünk vissza. Én addigra már tudtam, ilyen szolgáltatás még nincs Budapesten, tehát érdemes belevágni.”

Trendkövetés

A gyes-en töltött idő a vállalkozás pontos megtervezésére is alkalmas volt. És a személyiségfejlesztés is fontos volt. „Tudtam, hogy introvertált alkat vagyok. Dolgoznom kellett azon, hogy nyitottabb legyek. De nem ezért nem sikerült az első két vállalkozási próbálkozásom… Először még nem volt tapasztalatom, s a kudarctól gyorsan meghátráltam. A másodiknál meg az volt a baj, hogy azt nem igazán én akartam, így nem voltam igazán elkötelezett. Enélkül pedig nem lehet vállalkozni. Most minden együtt van: a családi hátterem ideális, a férjem is drukkol, már külföldi tapasztalatom is van, és nagyon elszánt vagyok, nagyon tudom, mit akarok. Bizonyítanom kell magamnak és az édesanyámnak is: én sikeres vállalkozó tudok lenni!”
Figyeli a trendeket, az önképzés elengedhetetlen. Ez egy divatszakma, a divat pedig gyorsan változik. „Mivel leginkább cégeknek dolgozom, felkészültem az ottani igényekre. Ott nem a feltűnő, nagyon hosszú műköröm a menő, inkább a szolidan elegáns, visszafogott lakkozás. De ha a jövő nyáron kimegyek a Szigetre – ez a tervem –, akkor oda biztosan extravagáns megoldásokat kínálok, például sötétben fluoreszkáló körmöket, UV-sárga, és már erős színeket. Ott mindenki felszabadul a napi béklyóktól, oda illik a harsány, feltűnő köröm is.”

„Minden úgy jó, ahogy van”

A mozgó szalontulajdonos még zömmel egyedül dolgozik, de tervei között ott van a csapat- és hálózatépítés, s a cégeken, rendezvényeken kívül az otthoni szolgáltatásnyújtás is. „Ehhez fontos, hogy több szakmát is összefogjunk, hogy a kismamától a nyugdíjasig mindenki minden szépészeti kívánságát teljesítsük, a saját otthonban. Ez idő- és emberigényes, de előbb-utóbb meglesz ez is. A cégeknél meg azt szeretném elérni, hogy ne csak nőnapra, meg vállalati ünnepi alkalmakra hívjanak, hanem akár rendszeres szolgáltatóként is. Azért, mert olyat adok, amit értékelnek a női munkatársak. Sőt, talán a férfiak is…” – tervezi előre a jövőt.  De nem elégedetlen. A bevétel ugyan lassan növekszik, de „nem is lehet még ebben a fázisban másként. Most minden úgy jó, ahogy van. Ez az én igazi életem” – fogalmaz Gallai Katalin.