A koronavírustól is megvédi a gazdagokat a MÁP+

Karagich István: A magyar vagyonosok köszönik, jól vannak

Bizonyosan állíthatjuk, hogy a magyar állam a hazai gazdagok egyik legjobb befektetési tanácsadója, hiszen ismét megvédi a privátbanki ügyfeleket a világgazdaság váratlan kellemetlen hatásaitól – állítja Karagich István. A Blochamps Capital ügyvezetője szerint most a koronavírus-pánikban máshol elpárolgó vagyonok megőrzésében segédkezett a magyar állam azzal, hogy a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) konstrukció tavalyi meghirdetésével más kockázatmentes befektetésekhez képest kiemelkedő hozamot kínált. Természetesen a MÁP+ a kisebb befektetéssel rendelkezők számára is kedvező hosszú távú megtakarítási eszköz a mostani vérzivataros időkben, hiszen a hazai kisbefektetőkre eddig nem nagyon volt jellemző az, hogy kimerészkednének a tőkepiacokra – a mostani napok pedig aligha erősítik a részvényvásárlási kedvet körükben.

Vagyonok égtek el

Karagich István arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2008-as válság óta nem látott nagyságú hétfői tőzsdei zuhanásban – a Dow Jones index 7,8, az S&P 7,6 százalékos veszteséget könyvelt el tegnap – világszerte újabb vagyonok égtek el a koronavírus miatti pánikban. A szakember a Bloomberg minapi összeállítására emlékeztet, amely szerint a mostani zuhanást megelőzően Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója már 11,9 milliárd dolláros vagyonvesztést könyvelhetett el a tőzsdei áresés miatt, s nem járt sokkal jobban Bill Gates, a Microsoft társalapítója sem, akinek vagyonának az értéke a koronavírus-pánik okozta eladások miatt március elejéig már 10 milliárd dollárral csökkent.

A gazdagok pénzének negyedét védi a MÁP+

A magyar vagyonosok ugyanakkor köszönik, jól vannak: az elmúlt év második felétől a kormány által piacra dobott MÁP+ kvázi megvédte őket attól, hogy a mostani állás szerint kockázatos részvényportfóliókat építsenek ki. Karagich István szerint a február végéig lejegyzett 3,729 milliárd forintnyi MÁP+ a privátbanki portfóliók kedvence lett: a Blochamps által vizsgált 13 privátbank közül nyolcnál a kezelt vagyon 21-40 százaléka volt az év végén állampapírban (jellemzően MÁP+-ban), két szolgáltatónál 41-60 százalékos volt az állampapír súly, de volt olyan szolgáltató is, ahol a kezelt vagyon több, mint kétharmada állampapírban feküdt. Eközben a részvények és nem pénzpiaci befektetési jegyek aránya a 13 vizsgált szolgáltatóból hétnél nem érte el az egyharmados arányt. Karagich István becslése szerint a MÁP+állomány az év végén 5720 milliárd forintra vecsült privátbanki vagyon 30 százalékát meghaladó, azaz 1700 milliárd forintnál nagyobb hányadát tehette ki.

A fentiek nyomán meglehet, Warren Buffet, a tavalyi évet rekordszintű, 81,42 milliárdos adózott eredménnyel záró Berkshire Hathaway főrészvényese is bánhatja, hogy nem vásárolhat MÁP+ papírokat, hiszen a koronavírus-para a befektetési guru koronavírus veszteségeit is 8,8 milliárd dollárra tette a Bloomberg még a múlt hét elején.

S bár igaz, hogy őszig a hazai MÁP+ befektetések jelentős részét a korábbi állampapírok átcserélése adta, az elmúlt hónapokban már az új pénzek hajtják a vásárlásokat. A gazdagok a vállalkozásaikon, illetve a befektetéseiken megtermelt pénzeket előszeretettel helyezik el a kockázatmentes befektetési konstrukcióba. Bár a megugrott inflációnak köszönhetően ugyan most még ezen befektetéseken is negatív a reálhozam, a februári infláció csak mérsékelten csökkent, a januári 4,7-ről 4,4 százalékra, ám a Blochamps szakembere arra figyelmeztet, hogy a koronavírus járvány miatt megtorpanó gazdasági termelés okán a részvénypiacok mellett az olajárak is mélybe fordultak, amely révén a hazai pénzromlás mértéke gyorsan ismét szelídülhet, amely révén a MÁP+ ismét reálhozamot hozhat.

Gyors forrás a beszálláshoz

A privátbanki ügyfeleknek ráadásul jellemzően nem kell megvárniuk június 12-ét, amikortól a MÁP+ első éves hozamfizetése után egy hétig ingyenes visszaváltást kínál az állam: ha úgy gondolják, hogy elérkezett az idő a részvénypiaci beszállásra, a szolgáltatók számukra jellemzően gyakran év közben is 100 százalékos visszaváltást kínálnak – mondja Karagich István. Így a 2002-2003-as SARS-vírus pánikot követő felpattanáshoz hasonló időszakban – amit a betegség terjedésének mérséklődésének híre, esetleg az oltóanyag kifejlesztésének bejelentése okozhat – a privátbanki vagyonok viszonylag gyorsan átfordíthatóak.