Képzőművészek karanténban

drMáriás: Dr. Kásler Miklós tavirózsák között úszik Roy Lichtenstein műtermében

 

Új világban találtuk magunkat. A jövő bizonytalanná vált, miközben minden felértékelődött, ami otthonainkban körülvesz bennünket. Fontosabbá váltak azok a dolgok, amelyek lakásaink falai között élményt és erőt adnak, emlékeket idéznek fel, érzelmeket keltenek bennünk. Fontosabbá vált a művészet.

 

A képzőművészek számára természetes léthelyzet a magányban való alkotás, a műtermek falai most mégis másként határolják le a világot. Ebben a csendben új, különleges művek születnek, a korábbiak további jelentésrétegekkel bővülnek –  megfogalmazzák a képzőművészet eszközeivel azt, amit elvesztettünk, és amit remélünk, mielőbb visszakapunk. Soha nem volt időket élünk. A jövő művészettörténetében bizonyára lesz egy külön fejezet, ami ennek az időszaknak a munkáit dolgozza fel.

 

Az élet nem állhat meg. Szükségünk van a közösség erejére. A művészet, a művészek létezése, inspiráló munkája kapcsolatok, kiállítások, a közönség reakciója nélkül lehetetlenné válik. A Kieselbach Galéria ezért úgy döntött, hogy a körülményekhez alkalmazkodva különleges karantén-tárlatot rendez kortárs festők és szobrászok részvételével.

 

A tárlaton kiállító művészek:

Batykó Róbert, Bukta Imre, Czene Márta, drMáriás, Fehér László, FKovács Attila, Fülöp Gábor, Hecker Péter, iSKi Kocsis Tibor, Király Gábor, Részegh Botond, Stark Attila, Szabó Ábel, Verebics Ágnes, Weiler Péter

A bemutatásra kerülő alkotások néhány nappal a megnyitó előtt érkeztek a művészek műtermeiből – Erdélyből, Mezőszemeréről és Budapest különböző pontjairól. (Illusztráció: Bukta Imre: 2020 tavasza (Vidéki romantika) olaj, vászon képe)

 2020 tavasza (Vidéki romantika)

A kiállítás egyszerre lesz zárt és nyitott. A „látogatók” a fizikai valóságban csupán a Falk Miksa utca és a Szent István körút felé néző kirakatok ablakain keresztül nézhetik meg a falakon sorakozó műveket. Ám az online tér lehetőséget ad arra, hogy mindenki otthonról is megtekintse a tárlatot a galéria internetes oldalán keresztül.

 

A kiállítást április 29-én Nyáry Krisztián nyitja meg online közvetítéssel, a galériából, ahol ő egyedül fog tartózkodni. A 15 alkotó rövid videó bejelentkezéssel vesz majd rész az eseményen.

Valamennyi kiállított kortárs műalkotás a Kieselbach Galéria webshopján megvásárolható. Néhány kiállított kép ára:  iISi-Kocsis Tibor képe 1 millió 450 ezer forint, Czene Márta 1 millió 200 ezer,  drMáriás illusztrált képe 650 ezer forint, Weiler Péter  képe 750 ezer. 

(A megvásárolt műtárgyak telefonos egyeztetést követően, szakszerű fertőtlenítés után kerülnek új tulajdonosaikhoz.)