Hamarosan dolgozni kezd Pepper, az ügyfélszolgálatos robot

Bartha Levente: A robotfejlesztés a látványos munka

A robotfejlesztés a látványos munka, viszont az SAP-rendszerek implementációja hozza a több bevételt. A Netlife Kft. idén Svájc felé veszi az irányt, mert egyelőre még növekedni kell… Bartha Levente tulajdonos-ügyvezető azért már tanulmányozza az új trendeket, amikor a fenntartható fejlődésnél a lassítás lehet a megoldás. Ez egyelőre csak az elméleti cikkekben, könyvekben van napirenden…

 

Cégautó csak a menedzsmentnek jár, Limo közösségi autót és elektromos rollert viszont minden munkatárs bérelhet céges számlára. Három év után a cégnél dolgozók részvényt vehetnek a Netlife-nál, azaz társ-tulajdonosokká válhatnak. Egy „újgenerációs” cég egészen másként működik, mint a hagyományos vállalatok. Leginkább azért, mert ezek sokszor az IT-szektorban vannak, ahol a leggyorsabb a változás. „Itt a működés alapja a folyamatos innováció. Ezt nem lehet utasítással elrendelni, a motiváció a legfőbb hajtóerő. Persze, alap a jó fizetés, de ezen túl csak az értelmes, hasznos munka tudja nagyobb teljesítményre serkenteni a munkatársakat. Egy innovációra alapozó cég nem működhet merev szabályokkal sem, a vezető legfőbb dolga, hogy a motivációt magas szinten tudja tartani, a munkához legfeljebb útmutatást adhatok” – foglalja össze Bartha Levente tulajdonos-ügyvezető a Netlife működési-irányítási logikáját.

Némi szünet után folytatás

Persze, növekedni itt is kell, és a nyereség sem mellőzhető, ezért fontos a terjeszkedés, térben és témákban is. Míg 2001-ben webdesign-nal, webfejlesztéssel indultak, ma már robotokon, mesterséges intelligencián, és a nagyvállalatok ERP rendszerein dolgoznak többek között. Leglátványosabb termékük a Pepper robot magyarul beszélő szoftvere, amelyet másfél éve mutattak be, s most jutnak abba a stádiumba, hogy Pepper rövid időn belül cégek ügyfélszolgálatán munkába áll. „Két üzletágba, így két cégbe szerveztük a működést” – mondja Bartha Levente. „A Netlife Robotics a robottechnikával, mesterséges intelligencia, öntanuló rendszerek fejlesztésével foglalkozik, mindezek eredménye Pepper robot működésében ölt testet.
 A fejlesztések felgyorsításához és a nemzetközi terjeszkedéshez több tőkére van szükségünk, ezért mostanában aktívan kockázati tőkebefektetőket keresünk. A másik üzletág, az SAP-rendszerekhez kapcsolódó fejlesztések a Netlife Consulting cégben folynak, s egyelőre ez hozza a bevételek nagyobb részét. A régi SAP-funkciókat mobillá, felhasználóbaráttá, jól kezelhetővé tesszük mobileszközökön is. Egy mobilra kivezetett, több szereplős jóváhagyási folyamat ideje, akár a felére is csökkenthető a hagyományos SAP workflow-hoz képest.”

A növekedéshez a magyar piac nem lenne elegendő, a nemzetközi megjelenés ezért kulcskérdés. A legújabb és egyik legfontosabb célpont most Svájc. Hogy miért pont ez a nem túl nagy ország? Egyszerű a válasz: „Kiemelkedő az IT-szektor, fejlett a piac, magas fizetőképességgel. Itt fontos a megbízhatóság, a bizalom. Most egy kisebb munkát végzünk, ez belépő lehet egy tartós, több éves megbízáshoz is.”

Bartha Levente számára nem idegen a külföldi munka. Sőt… volt az életének egy olyan sokéves periódusa, amikor „utazó tanácsadóként” dolgozott multi cégnél. „A Netlife alapítása után néhány évvel szüneteltettük a vállalkozást, pontosabban alapjáraton működtettük. Rájöttem ugyanis, hogy jó lenne nagyvállalati tapasztalatot is szerezni, ezért elmentem az SAP-hoz dolgozni. Hét évig maradtam ott, s ez idő alatt bejártam Európa sok országát, de Mexikót, Venezuelát is. Amikor úgy éreztem, kellő tapasztalatot szereztem, visszatértem, s akkor a cég a bonyolultabb, több innovációt igénylő feladatokra állt át. Elmaradtak az egyszerűbb munkák, már nem az időnket, hanem a tudásunkat visszük a piacra. "

Jó lenne egy arcfelismerő program

Az új irány mellett még az is belefért a cég életébe, hogy a kriptovaluta-őrület idején a cégnél összeállítsanak egy „bányászgépet”, s az így bányászott kriptovalutát szétosztották a munkatársak között. „A fő célunk az volt, hogy beletanuljunk a blokklánc programozásába, hogy mélyebben megértsük az új technológiát. Egyik ingatlanunkat bitcoinért szerettük volna eladni. Nem sikerült, senki nem érdeklődött iránta. Így ezt a hirtelen jött próbálkozást abbahagytuk, a bányászgép a sarokban áll, a jövőben neurális hálózatok feldolgozására szeretnénk használni.”

Azt vallják, hogy egy jól működő innovációs laborban mindig kell lennie olyan ötletnek, ami az emberiség problémáira ad megoldást. Ezért a Netlife-ban elvárás, hogy a csapat ne csak a fizetős projekteken dolgozzon, hanem kísérletezzen újdonságokkal. Többek között az Ipar 4.0 területén, a virtuális valóság és az okosszemüvegek ipari felhasználásán volt több kísérleti projektjük. Bartha Levente egyik álma egy olyan okos szemüveg vagy kontaktlencse, amin arcfelismerő alkalmazás fut.  „Még nincs jó megoldás, de izgat a kérdés. Biztos vagyok benne, sokak életét megkönnyítené, hogy egy-egy találkozásnál a szemüveg jelezné, kinek nyújtunk éppen kezet, hasonlóan a Terminátor című film egyik híres jelenetéhez. ”

Egy „újgenerációs”főnöknek a trendeket is követnie kell. Pláne, ha nyitott, fogékony az új megoldásokra. Az üzleti élet működésére egyre inkább hat a környezet, a fenntarthatóság követelménye. „Az ember életében normális körülmények között is legalább két szakasz különböztethető meg. Az elsőben még meghatározó a pénzszerzés, a vágyott életszínvonalhoz szükséges anyagiak megteremtése. A második szakaszban már arra is törekszik, hogy harmóniában éljen környezetével. Előtérbe kerülnek az értékek, az értelmes, hasznos célok. Figyelem a klímaváltozással kapcsolatos fejleményeket, és megértem, hogy a következő évtizedekben nem a minden áron való növekedés lesz a kívánatos. Olvasom a híreket a ’slow gazdaságról’, s kíváncsi vagyok, hogyan alakítja át majd  az üzletmenetet.”

 

Gondoljunk a vadlibákra

Cégen belül annyit szeretne elérni, hogy a munkatársak ne „pénzszerző” helynek tekintsék a munkahelyet, hanem inkább olyannak, ahol jól érzik magukat, ahol képességeiket kibontakoztathatják, ahol értelmes munkát végezhetnek. „Mi efelé megyünk. Egyszer kerültem olyan helyzetbe, amikor egy kisebb csoportnak kellett azonnal felmondanom, mert úgy láttam, ha maradnak, szétzilálják az egész munkahelyet. Aztán volt, aki visszakéredzkedett, s onnantól megváltozott a hozzáállása. Fontos, hogy csapatként működjünk, mert együtt többet elérünk. A vadliba példát szoktam erre idézni: egy vadliba száz kilométert tud megtenni egyedül, ám ha csapatban repülnek, 150-t is. Így vagyunk mi is: tiszteljük egymást, segítjük a szakmai, emberi fejlődést, a képességek kibontakoztatását, de primadonnák egóját nem fényezzük. Mindenki véleménye fontos, a felelősséget is próbálom delegálni, de a végső döntés az enyém marad. Úgy érzem, nagyjából hasonlóan gondolkodunk a világról, a vízió is közös, tehát jó esélyünk van az értelmes, hasznos munkára” –  összegzi a jövőt a ma 15 embert foglalkoztató, 200 milliós árbevétellel rendelkező cég fő tulajdonosa.     http://netliferobotics.com/ ,   http://netlife.hu

Kocsi Ilona