Először a járványt kell legyőzni, utána lehet számolni

Először a járványt kell legyőzni, utána lehet számolni

 

„A mi dolgozóink is szabadnapot kaptak július 1-én, a magyar egészségügy napján. Ezt idéztem fel számukra, amikor a csapatot arra kértük, teljes erőbedobással vegyenek részt a koronavírus elleni küzdelemben. Megértették, hiszen tudatában vannak annak, hogy a gyógyításra esküdtek fel, nem volt egy percig sem kétséges, hogy mindenki teljesíti a kötelességét.” Ezt a tömör választ adta Bartók János, a Duna Medical Center vezérigazgatója arra a kérdésre, hogy egy magán egészségügyi intézmény, a Duna Medical Center dolgozói hogyan kapcsolódnak be a védelembe.

„Időben, mondhatni korán, már a járvány első jelére beindult nálunk a gépezet. Frissítettük a meglévő pandémiás tervünket, a válsághelyzetre vonatkozó utasításainkat, adaptáltuk a kialakult körülményekhez a minőségbiztosítási utasításainkat. Válságstábot hoztunk létre, melyben minden terület felelőseit kijelöltük.” A már berobbant influenzajárvány miatt amúgy is érvényben volt és működött az ilyenkor szokásos működési rendszer, a „szokásos” járvány időszak miatt amúgy is meg kellett hozni sok-sok szükséges intézkedést, így egy magasabb veszélyességi fokozatra kapcsolva dolgoztak tovább.

„Nehéz volt megélni, amikor március 16-án lezártuk a műtéti blokkot, s az elmaradó műtétekről értesítettük a beavatkozásokra váró pácienseket, akiknek így az egészségügyi problémáikat és azzal járó kellemetlenségeket, gyakran fájdalmakat, tovább kell cipelniük.” Szerencsére, feltűnően fegyelmezetten és megértően reagáltak a betegek. Sőt, meglepő módon, még a tovább működő, és minden szükséges védőfelszereléssel ellátott járó beteg rendeléseken is nagyon kevesen jelentek meg.

A Duna Medical Centernél a komoly tapasztalattal bíró orvosgárda egy része hatvanöt év feletti. Ők, mint az egészségügy valamennyi területén a hasonló korúak, háttérbe vonultak, nem kockáztathatják a biztonságukat. A veszélyhelyzet kezeléséhez innen tudnak hozzájárulni, annak elmúltával pedig nagy szükség lesz szaktudásukra. Az orvosaik egy része külföldi útjaik miatt karanténba került, a többség pedig az állami egészségügyi védekezésbe került át. Lassan elfogytak az orvosok, ezt enyhítik most azok a kollégák, akik nagyobb óraszámban dolgoznak, hogy segítsék a működést.

Azokkal a munkatársaikkal, akik maradtak, elvégeztetnek sok, úgynevezett „nemszeretem” munkát, majd egy részüket fizetés nélküli szabadsággal szerződéssel átengedték az állami egészségügyi ellátó rendszer számára.

Folyamatosan egyeztetésben állnak a járvány elleni védekezést irányító hatóságokkal, melyek ismerik e létesítmény kapacitását. „Felajánlottuk az infrastruktúránkat és szükség esetén bevonják a betegek elhelyezésébe és gyógyításába kórházunkat.”

Nem kerülhető meg az a kérdés sem, hogy bár az egészségügyben az emberek gyógyítása, megmentése az első, de a Duna Medical Center egy komoly üzleti tervvel rendelkező magánvállalkozás, melynek az idei tervei most „fenekestül felfordultak”. Ráadásul karnyújtásnyira állnak a százharminc ágyas új kórházi létesítményük befejezésétől… Hogy mikorra lesz kész? „Az ott dolgozókat folyamatosan szűrjük, töretlenül dolgozunk. Akkorra lesz kész, amikorra lehet…”

A tulajdonosok se tehettek mást, mint tudomásul vették, elfogadták e kényszerű helyzetet, s megadták a felhatalmazást a további munkához. Most a járvány leküzdésére, a kármentesítésre illetve annak a bajok minimalizálására koncentrálnak, utána lehet számolni.

Skonda Mária