Díjazták a fordított mentorálást

Díjazták a fordított mentorálást is

A kilencedik alkalommal átadott Mentor Oscart a számos pályázó szervezet közül Citibank vihette haza, annak elismeréseként, hogy bevezette generációk közötti párbeszédet elősegítő, magas színvonalú Reverse Mentoring Programját. Az egyéni kategóriában a rangos díjat Endei-Kiss Judit, a Telenor HR vezérigazgató-helyettese kapta, aki mind vállalaton belül, mind kívül, sokak számára mentorként és vezetőként (is) példakép.

 

A Mentor Oscar díjat azok a szervezeteknek és egyéneknek ítéli oda a szakmai zsűri, akik a legjelentősebb eredményeket érték el a mentoring és a coaching szemléletű vezetés terjesztésében és/vagy felhasználásában a munkájuk során hazánkban.

Idén pályázatok érkeztek kis és nagy vállalatoktól: az üzleti élet minden területéről és a nonprofit szektorból is. Lehetett pályázni egyéni és szervezeti kategóriákban, illetve ajánlásra, meghívásra vagy a nyílt kiírás alapján.

A díjazottak
A magas színvonalú pályázatok közül a szakmai zsűri döntése alapján a szervezeti kategóriában első helyet kapott a Citibank, a Reverse Mentoring program bevezetéséért.

Második helyezést kapott: Az Effemine - Egyesület a Fiatal Nőkért a háromszintű mentoringprogramjáért

Egyéni kategóriában legjobbnak ítélte a zsűri  Endrei-Kiss Judit (Telenor) mentori tevékenységét. Őt kollégái titokban, meglepetésként jelölték a díjra. Második lett: Adler Péter (Vodafone), aki nagyon felkészülten mentorálja és coacholja munkatársait. Az egyéni harmadik díjat Schubauer Krisztina kapta (Hiventures Kockázati Tőkealap -kezelő Zrt). Ő saját csapatának mentoraként ért el kiváló eredményeket.

Különdíjban részesült a több mint egy évtizedes  támogató vezetői munkájáért Apáti Béla, a Rónatabak ügyvezetője és a Jövő reménysége díjat kapta Kovács Ernő az ExxonMobil pénzügyi vezetője.

Fordított mentorálás

Idén először díjazott a zsűri reverz (fordított) mentoring kezdeményezést. A reverz mentoring lényege, hogy a hagyományos mentoringgal ellentétben, fiatal munkatársak adnak mentoringot idősebb vezetőknek. „A Reverse Mentoring programot („fordított mentorálás”) azzal a céllal vezettük be, hogy párbeszédet és gondolatcserét kezdeményezzünk a nálunk dolgozó különböző generációk között a jövő kihívásairól, munkahelyéről, és munkavállalóiról. A Citinél hiszünk abban, hogy a kollégák a legnagyobb értékeink, és sikerünk kulcsa az ő fejlődésük.” – írta a pályázatában a Citi.

Megéri mentorálni
A kutatások szerint, azok a kis- és középvállalatok, ahol mentoringot alkalmaztak, 70%-ban öt évig, vagy tovább fennmaradnak, amíg, ahol nem kerül sor mentoringra, csak 36% volt a túlélési arány. A mentori rendszert működtető nagyvállalatok kisebb fluktuációról, gyorsabb beilleszkedésről számolnak be. A Mentor Oscar nem csak szakmai elismerés, hanem a díjazott szervezetek munkáltatói márkájának is fontos eleme lehet, hiszen azt jelzi, hogy az adott cég aktívan tesz a munkavállalói beilleszkedéséért és jólétéért.

Akik a döntést hozták
A Mentor Oscart hagyományteremtő céllal hozták létre olyan szervezetek, amelyek fontosnak tartják a munkatársközpontú, támogató és ugyanakkor eredményorientált vezetői szemlélet meghonosítását és elismerését.

  • dr. Dobay Róbert (Menedzsmentor Kft.)
  • Füzér Gábor (Assessment Systems Hungary Kft.)
  • Gerlei Béla (Karrier Intézet Kft.)
  • Komócsin Laura (Business Coach Kft.)
  • Bincze Beáta (Business Coach Kft.)
  • Skonda Mária exeutive coach és mentor