Beindult a hazai kortárs műtárgy piac

Rippl-Rónai József kertben című olajfestménye 190 millió forintért kelt el

A műgyűjtői körben érzékelhető generációváltás jelentősen kihat a műtárgy piaci kereslet irányaira is. Ez a trend erőteljesen érzékelhetővé vált a 2019-es év aukcióin, a galériák kiállításain, az új, fiatal műkereskedők megjelenésében.

Ezekről a változásokról Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze így fogalmazott:

„Itthon is érzékelhető az a nemzetközi műtárgypiaci változás, amelynek köszönhetően folyamatosan növekszik az érdeklődés a kortárs alkotók művei iránt. A gyűjtők között egyre hangsúlyosabban képviseli magát a fiatal korosztály, akik kifejezetten a kortárs műveket részesítik előnyben. A konceptuális művészet, a geometrikusformák és az építészetben, designban is több évtizede megkerülhetetlen minimalizmus világa fontos a kortárs képzőművészeti alkotások gyűjtői számára”

Élénkülő kereslet, emelkedő árak

A kereslet jelentősen megnőtt a kortársművészek alkotásai iránt, ennek köszönhetően az árak is elindultak felfelé, melyre mind az alkotók, mind pedig a kereskedők már jó ideje vártak idehaza. Nemzetközi szinten ez a változás folyamatosan zajlik, hiszen ott különböző történelmi, politikai események nem törték meg a műgyűjtés, műtárgy vásárlás ciklikus alakulását. Az ötvenes - hatvanas-hetvenes évek legnevesebb magyar „élő klasszikusai” közül többen túlszárnyalták az eddig elért legmagasabb eladási áraikat, de messze nem érték el a huszadik század első felében alkotó modernek árait.  Ám ahogy a generációs láncban haladunk előre, hamarosan az 1980-as, 90-es években született munkák árai, majd a huszonegyedik század alkotásainak kereslete is dinamikusabb fejlődésnek indulhat. A kortárs aukciós piac idei eseményei közül a műtárgy.com a következőket emeli ki:

  • a korábban alapvetően klasszikus modernekre, azaz a XX. század első felére fókuszáló Virág Judit Galéria az ősszel megrendezte első, kifejezetten II. világháború utáni és kortárs árverését, ami önmagában is komoly üzenet a piacnak és a gyűjtőknek. .  A szürnaturalisták (Lakner László, Csernus Tibor), az Iparterves generáció (Keserü Ilona, Nádler István, Bak Imre) és a Pécsi Műhelyhez tartozó művészek (Kismányoki Károly, Ficzek Ferenc, Pinczehelyi Sándor) alkotásaiból először rendeztek ekkora volumenű aukciót. Az aukció ebben a szektorban eddig sohasem látott árakat hozott: rekord a 239 milliós összbevétel és rekord – méghozzá a korábbiak többszöröse – az a 42 és 35 millió forint is, amit Lakner László, illetve Nádler István egy-egy munkájáért adtak.
  • októberben a Dobossy Aukciósház – a magyar árverőházak közül elsőként – külföldön, Londonban tartott jól előkészített árverést, ahol több művész is életműrekordot jelentő árat ért el. A ház a jövőben rendszeressé kívánja tenni londoni aukcióit, sőt idővel állandó ottani jelenlétet is tervez.
  • a kortárs piacra új szereplők is beléptek: tavasszal az eddig kizárólag galériaként, azaz az elsődleges értékesítés csatornájaként működött Godot Galéria rendezett aukciót, majd karácsony előtt egy új árverőház, a Wilson & Cohen Kortárs Aukciósház is színre lépett. 

Míg a Virág Judit Galéria a kortársak felé nyitott erőteljesen, a Kieselbach Galéria a közvélemény számára kevésbé ismert vagy szinte ismeretlen XX. századi művészek, Ducsay Béla, Kalivoda Kata, Bánsághi Vince, Endresz Alice és mások (újra) felfedezésével hívja fel magára a figyelmet; közülük jó néhányan értek el hétszámjegyű árakat, sőt Barzó Endre munkáját 16 millió forintért ütötték le.

Ennek a szezonnak is megvoltak a kedvencei; a rekordárak kapcsán már említetteken túl jelentősen növekedett az érdeklődés például Czene Béla, efZámbó István és a Vajda Lajos Stúdióhoz köthető más alkotók munkái iránt, továbbra is nagyon keresettek Balázs János és a Pécsi Műhelyhez tartozó művészek alkotásai.  

Sotheby's on-line árverés

Mint ahogy arról korábban már hírt adtunk, november 4. és 12. között lehetett licitálni a Sotheby’s on-line árverésen több magyar képzőművész alkotására is, köztük fiatal alkotók is szerepeltek – sikeresen!

Az aukciós ház a 20. századi művészet – Más távlatból (20th Century Art – A Different Perspective) címmel kelet-európai művészektől válogatott modern és kortárs munkákat. A Sotheby’s öt éve indított sorozata, amelynek egyik célja felkelteni a figyelmet a közép- és kelet-európai térség jelentős, de még nem a nemzetközi mainstreamhez tartozó modern és kortárs művészek munkái iránt. A most lezárult aukción 62 tétel szerepelt, köztük tíz magyar alkotó, Bak Imre, Ernszt András, Farkas Dénes, Fajó János, Gábor Áron, Majoros Áron Zsolt, Mayer Éva, Nagy Boglárka, Kádár Béla, Vaszary János művei.  Átütő siker született. A tíz magyar alkotó közül nyolcnak az alkotása elkelt.

Skonda Mária

 

 

2019-ban elért legmagasabb árak:

Leírás: https://cdn.portfolio.hu/articles/images-o/m/t/5/mt5-341629.png

 

 

Leírás: https://cdn.portfolio.hu/articles/images-o/a/s/d/asd-341669.png

*életmű-rekord

Forrás: műtárgy.com gyűjtés