Jelenlegi hely

A vörösiszap majdnem mindenünket elvitte

Fuchs Zsolt, a Fuchs Tojás Kft. alapító-tulajdonosa
Fuchs Zsolt, a Fuchs Tojás Kft. alapító-tulajdonosa
„Egyikünk sem gondolta, hogy ebből katasztrófa lesz, máskor is volt már szivárgás, és úgy tudtuk, a tározóban csak iszap van…”

 

Vannak napok, amik örökre bevésődnek az ember emlékezetébe. Nekem ilyen volt 2010. október 4.

Aznap dél után nem sokkal szakadt át az ajkai vörösiszap-tározó, alig másfél kilométernyire a kolontári telephelyünktől. Két kollégám éppen akkor ment el a gát mellett kisteherautóval, azonnal felhívtak. Egyikünk sem gondolta, hogy ebből katasztrófa lesz, máskor is volt már szivárgás, és úgy tudtuk, a tározóban csak iszap van. A Kolontár melletti völgyben lévő tojásválogató és -csomagoló üzemünkből azonban mindenkit felküldtünk a domb tetején álló irodába – mire az utolsó ember is felment, mindent elöntött az iszap. Az utcákon sok volt a sebesült, akkor már láttuk, nem csak iszap ömlik, hanem maró lúg is. A vízellátás megszűnt, ásványvízzel próbáltuk lemosni a sérülteket, akit tudtam, vittem az ajkai kórházba, amíg ki lehetett hajtani a településről kocsival.
A következő napokban éjjel-nappal dolgoztunk, hogy mentsük a menthetőt. Az állattartó telepre el kellett juttatni a takarmányt, meg kellett oldani a tyúkok itatását. Egy héttel később újabb drámai pillanat: hajnali 4-kor hívtak, hogy el kell hagyni Kolontárt. Az utcákon hosszú sorban álltak a buszok és a katonai teherautók. Csak a helyszínen tartózkodó miniszterelnök közbelépésének köszönhetően maradhattam a faluban, hogy ne legyen még nagyobb a kárunk.

A cég egésze így is hatalmas veszteségeket szenvedett el, alig két évvel a minket is súlyosan érintő 2008-as hitelválság után. Akkor, amikor már évi 2 milliárd forinthoz közelített az éves árbevételünk. Az előzetes bizonyítási eljárásban 1,3 milliárd forintra becsülték a minket ért kár: több millió tojás lett az enyészeté, tönkrement egy sor gépünk és berendezésünk, és beomlott az 1100 négyzetméteres acélszerkezetes csarnokunk hátsó része. A biztosító egy fillért nem fizetett, a MAL-tól sem kaptunk vagyoni kártérítést, az államtól érkezett 286 millió forintos támogatás viszont életmentő volt akkor. A cég újraépítéséhez a legnagyobb segítséget az UBM takarmánygyártó adta. 2020-ban a cég egyik tulajdonosával, Varga Gáborral közösen építettük fel a világszínvonalú szabadtartásos tojótelepünket Győrszemerén. 2010 októberében sok emberünk azt gondolta, innen sosem állunk fel. Ma erősebbek vagyunk, mint valaha. Cégünk az alternatív tartásból származó tojások egyik legnagyobb forgalmazója Magyarországon.
Az emberi veszteségek azonban nem pótolhatók: az apai nagymamámat, aki a kertben lehetett az iszapömlés idején, napokkal később holtan találták meg messze a házától. Az ár apám két testvérének elvitte a házát, a falu körül lévő földterületeik, állattartó telepeik hosszú ideig használhatatlanná váltak. Az ő életük tönkrement.