Jelenlegi hely

Visszakaptam a múltamat

Radnai Károly, az Andersen Adótanácsadó Zrt. vezérigazgatója
Radnai Károly, az Andersen Adótanácsadó Zrt. vezérigazgatója
„Főnökeim próbáltak visszanyomni a klasszikusabb tanácsadói munka keretei közé, de ezt én nem akartam”

 

Horvátországban dolgoztam 2002-ben, ahol az Arthur Andersen helyi adótanácsadói részlegét fejlesztettem. Márciusban kaptam a hírt, hogy az Enron könyvvizsgálati botrány következményeként az amerikai anyavállalat megszűnik. Muszáj volt hát visszatérnem Magyarországra, mert attól féltem, elveszthetem az állásom.  

Nem vesztettem el, csak átalakult. Az Ernst&Younghoz került az adótanácsadói részleg, mentem vele én is. Szupererős csapat jött össze, de egy idő után mégsem éreztem jól magam. Feszegettem a kereteket. Rátaláltam a filmiparra , és szinte az összes nagy amerikai filmtársasággal kapcsolatba kerültem. Speciális terület, speciális tudást igényelt. Megtanultam, belejöttem, tetszett. Ám e terület kilógott a cég tevékenységi köréből. Ha én valamiért hiányoztam, nehezen tudtak pótolni, az egész hozzám kötődött. Főnökeim próbáltak hát visszanyomni a klasszikusabb tanácsadói munka keretei közé, de ezt meg én nem akartam.

Valószínűleg ők is, én is megkönnyebbültem, amikor önállósodtam. A saját vállalkozás beindítását a filmes ügyek alapozták meg. Jó volt, de kevésnek éreztem. Az építkezés során gyakran visszanyúltam azokhoz a módszerekhez, amiket az Arthur Andersennél láttam, tapasztaltam. Próbáltam követni az ottani modellt, hogy a Big4 mellett professzionális alternatívaként tekintsenek ránk a piacon. Hamarosan jöttek a sikerek, folyamatosan fejlődtünk, sok jó szakember érkezett hozzánk a nagy vetélytársaktól is. Közben új kihívással kellett szembesülnöm: hogyan tudom motiválni a bővülő és nagy szakmai ambíciókkal rendelkező csapatot?

Sokáig amolyan butik tanácsadóként működtünk, ami különleges státusz, ám a növekedés gátját is jelentheti. Figyeltem a piacot, hogyan tudnánk mi is megteremteni a fejlődéshez szükséges nemzetközi hátteret. 2017-ben hallottam a hírt, hogy a volt „andersenes” csapat egy része újra összeállt, és az Andersen nevet rehabilitálva, nemzetközi hálózatot szervez, kihagyva a tevékenységi körből a vállalat vesztét okozó könyvvizsgálatot. Azonnal felvettem velük a kapcsolatot. Alaposan elemezték cégünket, függetlenségünket, majd 2018-ban jött egy delegáció tőlük Magyarországra. Sok jelölt közül az adótanácsadás üzletágban minket választottak. (Az ügyvédi munkára meg a Szabó, Kelemen és Társai ügyvédi irodát.) Együttműködési szerződést kötöttünk, majd 2020. július 1-től cégünk nevet váltott: az OrienTax Andersen lett.

Úgy éreztem, révbe értem. Az első munkahelyem az Andersen volt. Egy hosszú, 18 éves kitérő után azt remélem, az utolsó is az lesz. Most ugyanaz az email címem, mint ami kezdőként volt. Visszakaptam a múltamat és tisztábban látom a jövőt.