Jelenlegi hely

Trükkös karriertanácsok, a legjobbaknak

Sólyom Zoltán, a Palladium Consulting Kft. tulajdonos ügyvezetője
Sólyom Zoltán, a Palladium Consulting Kft. tulajdonos ügyvezetője
„Azt akartam, hogy a vezérigazgató felfigyeljen rám. Hogyan érhetem ezt el, ha nem vagyok a közvetlen beosztottja?”

 

Az egyetem elvégzése után a fizetésem az átlagos mérnöki jövedelem ötszöröse volt, köszönhetően annak, hogy egy nagy nemzetközi biztosító magyar leányvállalatánál dolgozhattam. Én azonban többre vágytam. Érdekesebb munkára, amihez magasabb pozíció kellett. Azt akartam, hogy a vezérigazgató felfigyeljen rám. Hogyan érhetem ezt el, ha nem vagyok a közvetlen beosztottja? Tapasztaltabb barátaim javasoltak néhány „trükköt”. Nem titok, bárki használhatja. Hamarosan előléptettek. Az új feladatot sokkal jobban élveztem, mint a régit, a fizetésem is megduplázódott. Nemsokára megint előléptettek. A fizetésem újra megduplázódott. Már a hússzorosát kerestem, mint a volt évfolyamtársaim. Nem ez volt a lényeg, hanem az egyre érdekesebb munka.

Egy családtag néhány hónapja kezdett el dolgozni, miután elvégezte az egyetemet. Az első munkanapja előtt leültem vele beszélgetni. Ugyanazokat az apró „trükköket” soroltam neki, amelyeket nekem is ajánlottak.

-Tapasztald ki, hogy reggelente hányra jár be a főnököd, és az ő főnöke. Igyekezz hetente minimum négyszer korábban bemenni, mint ők. Előbb-utóbb észreveszik, hogy a korán érkezők között vagy. De nagyon sok középszerű ember is korán megy be, hogy az elsők között távozhasson. Te soha ne menj addig haza, amíg bármelyik főnököd bent van. A főnökök gyakran körbe sétálnak este, mielőtt elmennek. Lássák, hogy rád számíthatnak

- Mindig tudnod kell, hogy a főnökeid az esetleges délutáni, külső tárgyalásaik után visszatérnek-e, vagy szabadságon vannak-e. Ilyenkor délután háromkor már nyugodtan menjél haza. Honnan fogod tudni, hogy hol vannak a főnökök? Legrosszabb esetben megkérdezed a titkárnőjét, vagy egy közeli munkatársát. Erre ritkán lesz szükség, mert ha meghallod, hogy valamelyikük szabadságra megy júliusban, már írhatod is a naptáradba és így tovább.

- Ha meghívnak egy vállalati rendezvényre, érkezz oda minimum 15  perccel korábban, és maradj a végéig. Ha nem kötelező a rendezvény, akkor is menj el.

- Sohase úgy öltözzél, mint a társaid, hanem mindig úgy, mint az egy szinttel feljebb lévők közül a legjobban öltözöttek.

- Ha bármikor megkérdezik, hogy ki tudna segíteni egy olyan feladatban, aminek semmi köze sincs a munkaköri leírásához, azonnal jelentkezz, és igyekezz, hogy te kapd meg.

- A kiosztott feladatokkal sohase beérkezési, vagy a határidejük sorrendjében foglalkozz. Mindig vedd előre azokat, amelyek a főnökeidnek a legfontosabbak.

Több, később vezérigazgatóvá kinevezett ismerősöm karrierjét követtem végig, kivétel nélkül mindannyian ezeket a „fogásokat” alkalmazták. Annak idején én is. Persze, ezek a “trükkök” csak azoknak segíthetnek, akik tudásuk alapján amúgy is a legkiválóbbak közé tartoznak.