Jelenlegi hely

Tollfelhő a kiállítási csarnokban

Kikker Ágnes, a Bobin Kft. ügyvezetője
Kikker Ágnes, 365 üzleti történet
"Az egyik pavilonban egyszer csak azt vettük észre, hogy az egyik sarokból sűrű, fehér felhő gomolyog elő, és mindent beborít. Pillanatok alatt kiderült, hogy szerencsére nem tűz ütött ki, hanem tollpihék röpültek szerteszét az egyik standról..."

 

Hét éve történt, hogy ellátogattunk Frankfurtba, a Texprocess kiállításra – ez Európa legnagyobb szakvására a konfekcióipari gépek és berendezések területén. Szembeötlő volt, hogy a rendezvényre a megszokottnál jóval több ázsiai kiállító érkezett. Az egyik pavilonban egyszer csak azt vettük észre, hogy az egyik sarokból sűrű, fehér felhő gomolyog elő, és mindent beborít. Pillanatok alatt kiderült, hogy szerencsére nem tűz ütött ki, hanem tollpihék röpültek szerteszét az egyik standról. Ott egy kis kínai lány kínlódott az egyik géppel, láthatóan nem tudta, mit kell tennie azért, hogy a berendezés ne kifelé, hanem befelé fújja a tollat.

Alaposabban szemügyre véve, megállapítottuk, hogy egy tolltöltő gép okozta a galibát. Pontosabban az, hogy a tolmács lány, egyedül maradva a gépekkel, valószínűleg megnyomhatott valamit, ami miatt a bemutatott folyamat megfordult, és a toll szerteszét áradt a levegőben. Egy darabig magunk is álmélkodva néztük a jelenetet, majd igyekeztünk segíteni, rájönni, hogy mit lehet csinálni. A tolmács lány közben nagy nehezen elmagyarázta: a főnöke elment az ebédért, ő meg hozzányúlt egy gombhoz, és egyre azt hajtogatta: Jaj, most mi lesz? Mi már láttunk tolltöltő gépet, így közös erővel leállítottuk a masinát. Közben a főnök is visszaért az előre csomagolt adagokkal – ilyen ételt főleg a kínaiak miatt árusítanak a kiállításokon. Számukra ugyanis az ebédidő szent: leülnek, mindegy, hogy hányan vannak épp a standon, az ebédet el kell fogyasztani.

A még mindig szálldosó pihéket látva a főnök úr is megszeppent. Ezért nem kezdtek el ebédelni, hanem beszélgetésbe elegyedtünk. Kiderült, hogy a gép olyan drága, tollal töltött kiscellás termékek, például dzsekik és mellények előállítására használható, amelyeknél fontos, hogy pontos, sokszor egy grammnál kisebb mennyiségű adagok kerüljenek egy-egy cellába, azaz a steppelések közé. A nagy ijedelmet követően megtudtuk: a berendezés hihetetlen pontosságra képes, ráadásul fele annyiba kerül, mint az ismert európai gyártók méregdrága gépei.

Így jutottunk hozzá egy olyan tolltöltő géphez, amelyre talán sosem találunk rá, ha nem ötlik szemünkbe annak a gomolygó tollfelhőnek a látványa. A berendezést rögtön megvásárolta a vásárra velünk együtt érkezett partnereink egyike, és azt mindmáig nagy megelégedéssel használja.

Ez a kis kínai cég ekkor állított ki először Európában, és bár több üzletet nem kötöttünk, még jó ideig kapcsolatban maradtunk: tanácsokkal láttuk el őket azzal kapcsolatban, melyik kiállításokon érdemes megjelenniük. A divat máig kedvez nekik, a felsőruházatot gyártó cégeknek szükségük van az ilyen nagy precizitású gépekre.