Jelenlegi hely

Tanulságos történet, a XXI. századból

Szalma Botond,a Plimsoll Zrt. elnök-vezérigazgatója
365 üzleti történet,Szalma Botond,Plimsoll
„Az igazolásnak nem sikerült Budapestről Budapestre érnie 12 nap alatt”

 

A kis és közepes vállalatok is haladnak a korral. Mára természetes az internetes ügyintézés, valamint az ügyfélkapu használata. Szerencsés esetben.

Mivel a nemzetközi hajózási megbízásoknál a fuvardíj az egyik legkényesebb ügy, azt mindenki igyekszik időben és biztonsággal beszedni. Az Al-Dunán például ez a legtöbb esetben azt jelenti, hogy a kirakás megkezdése és az áru kiszolgáltatása előtt kéri mindenki az ellenértéket, főleg új és ismeretlen üzletfeleknél. 

Mi is eszerint igyekeztünk eljárni. Január elején kötöttünk le egy holland-román tulajdonú önjáró hajót 2500 tonna só elfuvarozására Constanta kikötőjéből belgrádi rendeltetéssel. Új hajó, új ügyfél, szerencsére a megbízónk régi, egy szerb vállalkozás.

 

Szerbiából nincs devizautalás, csak éves illetékességi igazolással. Azt kell igazolnunk, hogy nem tartozunk a pénzmosó csapatok közé, van adószámunk, rendes emberek vagyunk, és él a kettős adóztatás elkerülését szabályozó szerződés Szerbia és hazánk között. Ezt a NAV adja ki, két nyelven. Néha nagyon lassan. Esetünkben az igazolásnak nem sikerült Budapestről Budapestre érnie 12 nap alatt. Ami pedig nincs a cégnél, az nem létezik. Az elektronikus lekérdezés szerint 8 napja lett postázva.

 

Közben a hajónk eljutott Belgrádba, ott az ortodox karácsonyi szünettel együtt is időben kirakodtak. Az igazolás meg sehol. Így a szerb vevő nem utalhatott. A hajóst viszont ki kellett fizetnünk – az arc és a hírnév megőrzése nekünk fontos. A hitelkeret terhére utaltunk, így a bank is jól járt.

 

Tíz nap után eluntuk a várakozást, és ismét bekértük az igazolást. Ekkor telefonon közölték, hogy személyesen is átvehető ez a második igazolás, de keressük postán is az első okmányt. Aranyos ötlet! Keressük a postán mi, akik nem adtuk fel, csak a címzettek vagyunk, és semmilyen ragszámmal nem rendelkezünk? Ha a bemondjuk  a postán a jelszót, hogy NAV, akkor a naponta feladott több 10 ezer levél között elkezdik a mienket keresni?!

 

Nem ezt választottuk. Irány a NAV ügyfélszolgálata, sorszámkérés, és láss csodát, a 13. nap délutánján kézben volt az igazolás. A NAV-nál személyesen flottul ment minden.
Amint az igazolással a kézben visszaértünk a céghez, megérkezett a postás is. A január 3-án igényelt igazolást hozta. A bélyegző szerint 10-én feladva. Vagyis 1 hét ismeretlen helyen történt tárolás után 5 nap alatt ért a címzetthez. (A Szerbiában 11-én feladott levél együtt érkezett a NAV-okmánnyal.)

Ekkor jutott eszembe az ügyfélkapu. Ha ott letölthetnénk az ilyen hivatalos igazolásokat, időt, pénzt spórolnánk meg. És talán még egy gyomorfekélyt is.

Nem várok sokat a hivataloktól! Csak annyira legyenek gyorsak, mint amilyen gyorsak az inkasszónál. És akkor minden rendben lenne.