Jelenlegi hely

Szemétlerakóból golfpálya

Kővágó János a Grant Thornton Corporate Finance Kft. ügyvezető igazgatója, a Budapest Highland Golf Club Kft. alapító-társtulajdonosa
Kővágó János, 365 üzleti történet
"Úgy éreztem, akkor lehetek hiteles tanácsadó a vállalati finanszírozásban, ha a saját bőrömön is megtapasztalom a vállalkozó létet. Megtapasztaltam."

                                                                        

Befektetési bankárként hosszú időn át olyan multinacionális cégeknél dolgoztam, mint a Daiwa,az  ING, a Nomura, illetve a Citibank.  Sok jelentős nemzetközi tőkepiaci tranzakcióban vettem részt. Ám úgy éreztem, akkor lehetek hiteles tanácsadó a vállalati finanszírozásban, ha a saját bőrömön is megtapasztalom a vállalkozó létet. Megtapasztaltam.

Még tanuló golfozóként csodálkoztam, miért nincs Budapest belterületén legalább egy, minimum 9 lyukú golfpálya. Némi keresgélés után rájöttünk, hogy olyan területet kell találnunk, ami másra nem használható, de max. 20 perces autózással elérhető. Ilyen területek például a korábbi hulladéklerakók. Rábukkantam a Sasad birtokában lévő volt bányagödör-hulladéklerakóra, amely 54 hektárjával, elhelyezkedésével (a Budafoki Szoborparkkal szemben található) tökéletesnek tűnt.   

És beindult a napi minimum 6 óra extra munkával és sok kellemetlen meglepetéssel járó projekt. A szokásos napi munkám mellett reggel 4-kor keltem, beadványokat, üzleti terveket írtam, majd minden második nap reggel fél hétre kiautóztam az épülő pályához. Este 7-től további 3-4 órányi egyeztetés, megbeszélés, 3 éven át. A megvalósításhoz 22 szakhatósági engedély kellett, minimálisan 700.000 m3 föld a rekultivációhoz és további, minimálisan 40.000 m2 jó minőségű termőföld a játékterületek alá. 

Sajnos, nagy szakadék alakult ki a tervezéskori számok és a valóság között.  Noha egy ötletes árukapcsolással ingyen kaptuk a rekultivációhoz szükséges földet az épülő M6 autópálya, illetve a metróé építkezéséről, mégis, az alultervezett beruházási költségek és a túl optimistára vett cash-flow terv miatt nagyon nehéz volt az indulás. Csak egy alap probléma: a golfozóknak is megfelelő minőségű fű csak a harmadik szezonra áll össze. Ezzel nem kalkuláltunk.  A játéktestekre – közel 20 hektár - nem lehetett kész füvet lerakni, ott vetni, öntözni, vágni, utó vetni, öntözni, vágni kell. A működési költségek is elszálltak. Ráadásul az előre jelzett 15.000 golfozó helyett 2010-ben ideiglenesen még a korábbi 4.000 golfozói szám is csökkent.

Szerencsére egy nagy, vállalkozói és ügyvezetői gyakorlattal rendelkező tulajdonostársunk, Forgó Ferenc úr még időben átvette a pálya irányítását a megbízott ügyvezetőtől. Brutálisan kemény és tanulságos restrukturálási lépések után állt megfelelő üzleti pályára a klub. A Budapest Highland Golf Club Kft. ma már az ország egyik legnagyobb létszámmal működő golf klubja, egyben sikeres oktató bázis. Így most már kijelenthetem: alapkoncepció jó volt, de kizárólag a tulajdonostársak nagyon erős közös munkájával és támogatásával lett sikertörténet a Budapest Highland Golf Club.