Jelenlegi hely

Sok izgalom, nagyobb kreativitás

Tárnyik Pál, az Eventikum Rendezvényszervező Kft. tulajdonos ügyvezetője
365 üzleti történet,Tárnyik Pál
„ Valóságos hadjárat indult ellenem. ’Bepipult’ a vesztes cég…”

 

Gyakran megtapasztaltam, kreativitással sok minden megoldható. Én mindig szerettem a lehetetlennek látszó feladatokat, ahol a kudarc kísértését legyőzve katartikus lehet a győzelem. 

Sok évvel ezelőtt egy nagy multicégnél voltam területi értékesítési vezető. Az A38 hajót akkor alakították át rendezvényhelyszínnek, s ehhez az energiaellátást is meg kellett oldani. Vezetékes megoldás szóba se jöhetett,ezért mi PB-gáztartályt ajánlottunk. Speciális, egyedi állókivitelben, amit a kéményben rejtünk el. Kollégáim napokig törték a fejüket, míg kitalálták ezt a különleges, nem látható megoldást. Úgy nézett ki, ezzel nyerők leszünk. Ez persze, kiszivárgott, és a konkurencia árban alánk ígért. Bukásra álltunk. Kértem még egy találkozót, mert nem értettem, azon az áron miként lehet ilyen speciális megoldást kivitelezni. Kiderült, egy sokkal egyszerűbb, és rondább megvalósítást ajánlottak: a fedélzetre telepítették volna a tartályt. A megrendelőnek nem kellett sokat magyaráznom, hogy az miért kockázatos... Ezt a csatát megnyertük.

Később, már saját vállalkozásomban, rendezvényszervezőként vállaltam izgalmas, ám kockázatos munkákat. Egyszer például egy nagy multi cég 1200 fős karácsonyi partijának rendezését halásztuk el a piacvezető orra elől. Tudtam, hogy előző nap tárgyaltak ott, elkönyvelték a győzelmet. Mi kezdők, lelkesek, és kreatívak voltunk. A megrendelő bennünket, a sok újat, izgalmat ígérő csapatot választotta. Na, utána valóságos hadjárat indult ellenem. „Bepipult” a vesztes cég tulajdonosa, s megüzente, az általunk javasolt helyszínt lefoglalja, aztán legyünk okosak. Nem ijedtem meg, de nem akartunk háborúba keveredni a szakma nagyjaival, ám az elnyert üzletet sem engedtük el. Jó, hogy kitartottam. A másik oldalon is győzött a józanész, és leszálltak rólunk. A karácsonyi parti így nagyobb izgalom nélkül lezajlott.

Volt viszont izgalom egy másik rendezvénynél rendesen. Ugyanez a multi cég egy következő karácsonyát is ránk bízta, meglepő ötleteket, különleges helyszínt várt tőlünk. Mogyoród határában akkor épült egy nagy, állatokkal foglalkozó központ, ahol különleges programot lehetett szervezni. A megrendelő elfogadta, mi megszerveztük. Három héttel a rendezvény előtt azonban kiderült: a létesítmény nem kapta meg a használatba vételi engedélyt. Ott álltunk helyszín, program nélkül. Soha olyan gyorsan új helyszínt nem kellett találtunk, mint akkor. Igaz, hogy az egy üres csarnok volt, nekünk kellett berendezni, minden kelléket odaszállítani, az új programot leszervezni. Apait-anyait beleadtunk, a kreativitásunkat és persze, a munkabírásunkat a csúcsra járattuk. Máig sem értem, hogy csináltuk. De megcsináltuk!