Jelenlegi hely

A régi és az új világ összeért

Horváth János, az MVÜK tulajdonos vezérigazgatója, a Vállalható Üzleti Kultúráért nagykövete
Horváth János, az MVÜK tulajdonos vezérigazgatója, a Vállalható Üzleti Kultúráért nagykövete
„A vészhelyzetben még magányosabbak a cégvezetők, a mi közösségünkben találtak támaszt, mások példájából merítettek erőt”

 

Március 10-én, úgy éreztem, összeomlik minden. Élesbe fordult a COVID-19. Mindannyian azt gondoltuk, távol van tőlünk, de egyszer csak átlépte az országhatárt. Fokozódott a félelem és a feszültség az emberekben.

Március 12-én fontos eseményünk volt, százhúsz fő személyes részvételével.

Még megtarthattuk volna, hiszen a járvány megfékezésére hozott korlátozások –  köztük a nagy létszámú rendezvények tiltása –  csak március 16-án léptek hatályba. Kockáztassuk tagjaink és csapatunk egészségét? Csak „nem” lehetett a válasz. Egy, a személyes kapcsolatokra alapozó vállalkozásnak a végét jelentheti, ha nem tarthat rendezvényeket. Mégis, elsőként a piacon úgy döntöttünk, fő az egészség, csak ezután jöhetnek az üzleti szempontok. Jól gondolkodtunk, ám akkor úgy véltem, ez maga az üzleti halál. A humánus megfontolásnak mi leszünk az első áldozatai.

Gyorsan kellett lépni: a másnapi rendezvény összes résztvevőjét értesíteni kellett, kollégáim egész délután ezen dolgoztak. Bár mindenkit elértek, nem tudtam felhőtlenül örülni. Éreztem, egy korszak drasztikusan lezárult, és az ismeretlenbe ugrunk.

Azonnal „haditanácsot” tartottunk a csapattal. Pillanatok alatt megfogalmazódott: az élet áttevődik a virtuális térbe, lépjünk a trend élére! Kitaláltuk, a Microsoft Teams lesz a mi platformunk, ahol ezután is találkozunk. Elkezdtük megtanulni az új világunk használatát. Felmértük, hogy tagvállalataink vezetőinek mire van szükségük e példa nélküli helyzetben. Mások gyakorlatának megismerésére? Releváns tudásra a váratlan helyzetben? Vagy leginkább lelki támaszra? Segítenünk kell! A vészhelyzetben még magányosabbá váltak a cégvezetők, a mi közösségünkben pedig támaszra találtak, egymás példájából merítettek erőt.

A miniszterelnöki bejelentés után 10 nappal megtartottuk első virtuális rendezvényünket, több mint száz résztvevővel. A vezetők számára legégetőbb témákban szerveztünk online eseményeket, fél év alatt több mint százat. Bővült a repertoárunk, pezsgett az élet. Újra bizakodóak lettünk.

Nyáron összeért a régi és az új világ. A már megismert víruskörnyezetre és feltérképezett emberi reakciókra tudtunk tervezni. A személyes találkozókat online programokkal dúsítjuk, egyszerre mindkettő működik, fantasztikus előadók is inspirálják a közösséget. Ezzel új üzleti modellt alkottunk. Szeptembertől a biztonsági fokozatot a legmagasabbra kapcsoltuk: szájmaszk, távolságtartás, hőmérsékletmérés, fertőtlenítés. Aki úgy látja helyesnek, online vesz részt az eseményeken, üzletfejlesztőink folyamatosan dolgoznak tagjaink sikere érdekében. Heroikus küzdelemben, egymásra figyelve kiálltuk a stresszteszt próbáját mi így együtt: tagjaink vezetői és az MVÜK csapata is a nyertesek közé került.