Jelenlegi hely

A rablás utáni nap

Pethő Zoltán, a Friisberg & Partners International Kft. alapító partnere
Pethő Zoltán, a Friisberg & Partners International Kft. alapító partnere
„A tőkénk oda, se pénzünk, se eszközünk ahhoz, hogy elkezdjük a munkát. Rémülten mérlegeltük a helyzetet.”

 

A cégalapításra biztosan mindenki emlékszik. Ám ha ehhez még egy sokkoló esemény is társult, akkor egy életre bevésődik az emlékezetünkbe.

2000-ben alapítottuk a vezetői és személyzeti tanácsadásra szakosodott cégünket. Egy ilyen vállalkozáshoz nem kell nagy induló tőke, de nekünk még azt is nehéz volt összeszedni. Megoldottuk. Irodát béreltük, beszereztük a szükséges számítógépeket, programokat, felvettük a munkatársakat.  Minden megvolt, ami a munkához szükséges. A beköltözés utáni második nap éjszakáján azonban tragédia történt: kirabolták az irodát. Betörtek, és minden mozgatható vagyontárgyat elvittek. Másnap mi csak a kifosztott, felforgatott irodát találtuk.

Sokkoló volt a látvány. És a következő gondolat is:a tőkénk oda, se pénzünk, se eszközünk ahhoz, hogy elkezdjük a munkát. Rémülten mérlegeltük a helyzetet, s rögzítettük: biztosítást még nem kötöttünk, tehát sehonnan nem várhatunk segítséget. Sokáig tehetetlenül néztünk egymásra, aztán összeszedtük magunkat, és azon törtük a fejünket, mit tehetünk ebben a helyzetben. Mert valamit csinálni kellett… Ekkor ugrott be nekem, hogy az egyik egyetemi évfolyamtársam az egyik nagybank kockázatkezelés részlegét vezeti. Felhívom, hátha… Szinte semmit nem tudtunk fedezetnek adni, legfeljebb az üzleti tervet, meg a már megkötött, meg beígért egy-két szerződést, a bíztató kilátásokat. Tehát akadt kockázat itt, bőven.

Tudtam, nem egyszerű egy ilyen nagybanktól hitelt kapni, de meg kellett próbálni. És kiderült, vannak még csodák! Megkaptuk a pénzt! Bíztak bennünk! Számított a személyes kapcsolat is, évfolyamtársam bizonyára garanciát vállalt értünk, de sokat nyomott a latban, hogy elhitték, vállalkozásunk beindul, van mögöttünk akkora szakmai tudás, szerződésállomány és ígéret, amiből vissza fogjuk fizetni a pénzt.

Így történt. Tudom, ma már ez nem történhetne meg… Így nem. De 2000-ben még a válság előtt voltunk, vállalkozási lázban égett az ország, a bankoknak kellett a megbízható ügyfél, s akkor még többet számított, hogy milyen potenciál van egy vállalkozásban, milyen jövő előtt áll, mint az, mi van mögötte. Nem a múlt tette hitelképessé a vállalkozásokat, hanem a lehetőség. És a bizalom…

A bizalmat megszolgáltuk. 2006-ban egy nemzetközi céghez csatlakoztunk, 2017-ben nevet váltottunk, HR-COM-ról a dán alapítású, ám svájci központú cég nevére, Friisberg & Partners Internationalra. Bekerültem az anyavállalat vezetőségébe is, vagyis jól mennek dolgaink.

A rablás és a banki hitel után rögtön biztosítást is kötöttünk. Mindenre. Vagyonra, munkatársakra, sőt, ma már a GDPR-ra is. Biztos, ami biztos: bennünket még egyszer nem ér váratlanul egy támadás!