Jelenlegi hely

Piros rúzs van rajtam

Molnárné Szabó Erzsébet, az AXAMO Ruházati Kft. ügyvezetője
Molnárné Szabó Erzsébet, az AXAMO Ruházati Kft. ügyvezetője
„Özönleni kezdtek az új ötletek. A kötelezően hordandó kellék egyfajta önkifejezési felületté vált”

 

2020 márciusa a mi cégünk életében is gyökeres fordulatot hozott. A koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet bennünket is váratlanul ért, gyors, határozott lépésekre volt szükség. Tíz hónapja vettem át édesanyámtól a stafétabotot, nekem kellett dönteni arról, merre haladjon tovább a több mint száz főt alkalmazó cég. Minden délelőtt megbeszélést tartottam a varroda összes munkatársának részvételével. Ezeken nemcsak tájékoztattam a kollégáimat, hogy a nálunk gyártott nagy márkák felsőruházati termékei mellett mire állítjuk át a termelést, hanem igyekeztem lelket is önteni beléjük, mert érződött: félnek, bizonytalanokká váltak.

Életben akartunk maradni, így előbb, egy megkeresésnek eleget téve, kétrétegű, mosható orvosi maszkokat készítettünk. Aztán saját maszkokat gyártottunk, amelyeknél felmerült a kérdés: tudnánk-e azokat logózni. Kipróbáltuk, és nagy sikert arattunk, egyre több megbízást kaptunk. A közösségi oldalra feltettünk néhány fotót is, hirdetve az általunk kínált különleges lehetőséget. Ez, bár vegyes fogadtatásra talált, de új gondolatokat is elindított…

Egy kedves rokonom egyedi, rendhagyó maszkot szeretett volna magának. Azt kérte, hogy a fehér anyagra élénkpiros színnel hímezzük rá: Piros rúzs van rajtam. Úgy éreztem, ezt meg kell csinálnunk, sőt készíttettem magamnak is egyet. Amikor ebben mentem vásárolni, örömmel láttam, hogy az arcot elfedő, kényszerű viselet felirata mosolyt fakaszt, oldja a mindenkiben ott lappangó feszültséget.

Ez a maszk már egyértelmű tetszést aratott, és özönleni kezdtek az új ötletek. A kötelezően hordandó „kellék” egyfajta önkifejezési felületté vált, és immár nemcsak nőies üzeneteket hordozott. Készítettünk olyat, amelyiken egy kedvenc együttes vagy autómárka neve szerepelt, és olyat, amelyikre szívecske, virágmotívum, sőt palóc szőttesadaptáció került. Volt, amelyik az elmaradt ballagás emlékét idézte fel, és olyan is, amelyiken az volt olvasható: Diabéteszes vagyok. Egymás után születtek az újabb és újabb változatok, megmutatva, hogy egy apró ötlet – amellett, hogy jó érzést fakaszt – megerősíthet egy közösséget. A kreativitás, a pozitív és racionális hozzáállás új lendületet adhat. Nőtt a bevétel, némileg pótolva a kieső összegeket, és érkeztek újabb megrendelések is, mert partnereink látták: nem hátrálunk meg, mindent megteszünk a fennmaradás érdekében. Hálás vagyok minden munkatársamnak, hogy végig együtt gondolkodott velem!

Nem egészen egy évnyi cégvezetői tapasztalattal a hátam mögött a világjárvány megmutatta, milyen fontosak a bátor döntések, mennyit számítanak a női megérzések. Ahogy azt is, hogy merni kell egy ötletre igent mondani, feladni pedig semmiképpen sem szabad!