Jelenlegi hely

Pénzt és életet!

Belák Gábor, az NVSolar Energia Kft. tulajdonos ügyvezetője
Belák Gábor, az NVSolar Energia Kft. tulajdonos ügyvezetője
„A 2008-as válság idején gyakorlatilag csődbe mentem, két évig nem tudtam elhelyezkedni...”

 

Húsz évesen csöppentem a kereskedelem világába, egy német szerszámkereskedő cég értékesítőjeként. Fiatal korom ellenére a 3. év után ott voltam a TOP5 értékesítő közt az akkori 200 főből. Az 5. évben viszont már azt éreztem, képtelen vagyok újra és újra bemutatni ugyanazt a csavarhúzót, így más iparág után néztem.

Hamarosan az újautó kereskedésben találtam magam, az értékesítéstől a flottaértékesítésen és értékesítési vezetőségen át az egyik legnagyobb szalon márkaigazgatói posztjáig jutottam. Vezetői tapasztalatom nem volt, nem kaptam ilyen jellegű támogatást, ezért ez a helyzet hamar diszkomfortossá vált. Egy rövid visszalépést követően használt haszongépjármű kereskedés vállalkozásba kezdtem. A 2008-as válság idején gyakorlatilag csődbe mentem, két évig nem tudtam elhelyezkedni, a vállalkozói múltamat sem nézték jó szemmel. Autós pályafutásom alatt több milliárd hitel kihelyezésével aktív részese voltam Magyarország svájci frank alapú eladósításának…

Egy nap megszólalt bennem a lelkiismeret. Eljött a pont, ahol éreztem, olyan utat szeretnék, ami hasznos a környezetnek, az emberiségnek, gyermekeinknek. Így jutottam el a megújuló energiához, ami 2010-ben még gyerekcipőben járt. Saját készítésű szórólappal indultunk útra a környező településeken. Az első telefonhívást sosem felejtem el: egy veresegyházi ügyfél érdeklődött, aki két hónap múlva segítségünkkel házi áramtermelővé vált. Onnantól minden évben közel megdupláztuk a forgalmunkat. 2015 körül értem el a komplexitási plafont, amely 3 év árbevétel stagnálásban jelentkezett.

Ebben az időben kezdtem el képességeim fejlesztését, mondhatni, újra iskolapadba ültem. Ez volt a nagy felismerések kora! Egy növekvő iparágban stagnálni, az bizony csökkenést jelent! Nehezen, de levetkőztem a tipikusan magyaros „kis cég, kis gond” sztereotípiát, és egy igazi nagyvállalatot kezdtem építeni. Az NVSolar újra növekedésnek indult, 2019 60 %-os növekedést hozott, 2020 első negyedéve az előző év hasonló időszakához képest 100 %-kal többet. 2021-ben lesz először esélyünk átlépni az 1 milliárd forintos nettó árbevételt. Ez egy olyan mérföldkő, amelyről tudom, hogy sok vállalkozó fejében szerepel célként. Telepített rendszereink évente 27 ezer tonna széndioxid kibocsájtástól óvják meg Földünket.

Ma már nem a bevétel növekedését tartom legfontosabb mérőszámnak, a munka és magánélet aránya is fontossá vált. Kezdem belátni, már nem én leszek az, aki felszántja a napelemes versenypálya aszfaltját, hanem fiatal, agilis, jól motivált munkatársaim fogják ezt jótanácsaimmal ellátva, a jövőben helyettem megtenni. Mi mást kívánhatnék vállalkozó társaimnak, mint bőséges profitot, egészséges, tartalmas, szabad életet!