Jelenlegi hely

Pattogós, táncos ajándék

Ruffné Füredi Krisztina, a Mey Hungária Kft. ügyvezetője
Ruffné Füredi Krisztina
„Szúrós pillantások fogadtak, amikor hamarosan a cég központjába utaztam”

Két éve kerültem a vállalat élére, akkor, amikor egy 900 m²-es üzemrészt avattunk. Anyacégünk, a német Mey GmbH akkor telepítette Magyarországra, vagyis hozzánk a Mey melltartók szabászatát. Nem sokkal a szabászgépsor felállítása után eldőlt, hogy Németországból ide kerül a gyártáselőkészítés is. Ez ismét bővülést jelentett, az újabb, 1800 m²-es üzemcsarnokot októberben vettük át.

A mögöttünk álló év az építkezés vezénylésén kívül más izgalmakat is tartogatott. Tavaly ősszel egy véletlen folytán ugyanis kiderült: a német központban hivatalosan nem jelentették be, hogy áthelyezik a gyártáselőkészítést Veresegyházra, ahol emiatt új üzem épül. Ez nagy ellenérzést váltott ki az adott részleg dolgozóiból, akik azt gondolták, hogy a magyarok miatt el fogják veszíteni az állásukat. Bár ez nem így történt (mindenki a cégnél maradhatott), a tájékoztatás hiánya nagyon visszaütött. Szúrós pillantások fogadtak, amikor hamarosan a cég központjába utaztam, hogy megismerjem az új feladatot.

Családi tulajdonban lévő anyacégünk nyáron ünnepelte fennállásának 90. évfordulóját, ahová mi is meghívást kaptunk. Az ötszáz fős parti egyik programpontja volt az új kollekció bemutatása, amelynek egy része Veresegyházon készült. Szerettem volna, ha a munkatársaim is részesei lennének az ünnepségnek, így arra kértem a tulajdonost, hadd vigyem magammal néhányukat. Így a német üzemben láthatják a gyártás előkészítést, találkozhatnak az ott dolgozókkal. Beleegyezett. Ez a személyes találkozó igen jól sikerült. Éreztük, hogy lassan enyhülnek az irántunk táplált ellenérzések.

Az esti ünnepségre vittünk ajándékot is, egy rugós talpú kangoo cipőben betanult magyaros táncot. Ehhez magunk varrtuk a piros-fehér-zöld fellépőruhákat, és munka után próbáltunk, hogy minden lépés a helyén legyen. Ráadásként 15 liter házipálinkával és 8 kg pogácsával érkeztünk…

A nagy sikerű divatbemutató és az ültetéses vacsora után került sor a speciális cipőkben előadott, szó szerint pattogós csárdásra. Bár rengeteget edzettünk, hiszen szerettük volna lenyűgözni az egybegyűlteket, az utolsó pillanatig vacilláltam: vajon jól fogadják-e a fegyelmezett németek a produkciót.

Nagy örömünkre már a magyaros ruha sikert aratott, nem beszélve a nyolcperces táncról, amelyet füttyögés, tapsolás kísért. Végül mindenkit pálinkakóstolásra invitáltunk – és a közönség szinte egy emberként indult a magyaros stand felé.

Azon az estén feloldódott minden fenntartás, ellenérzés, de nemcsak a tánc vagy a pálinka miatt. Partnereink gyakran megfogalmazzák: nagyra tartják a magyar üzem sikereit és a ránk jellemző csapatmunkát. Ebből egy csipetnyi jutott az ünnepségre is.