Jelenlegi hely

Néha az outsider találja meg a piaci rést

Mészáros Gábor a chocoMe Kft. alapító tulajdonosa
Mészáros Gábor a chocoMe Kft. alapító tulajdonosa
„Az életem fenekestül felfordult: 3-4 órákat aludtam csupán, a hétvégeken is…”

 

Amikor 2009 őszén a válság miatt elküldtek a Heinekentől, elhatároztam, hogy gasztronómiai vállalkozást indítok. Rengeteg ötletem volt, de végül a csokoládékészítés mellett döntöttem, mert ehhez kellett a legkisebb tőke. A mintegy hétmillió forintnyi megtakarításomból ötmilliót tettem fel az üzletre, gondolván, ha nem jön be, még mindig marad kettő, amiből kihúzom, amíg nem találok állást.

Teljes odaadással vetettem bele magam az új ötlet megvalósításába: felkutattam a fellelhető összes szakkönyvet, témába vágó cikket, videót, még Bécsbe is elmentem, hogy bevásároljak a legjobb csokikból. A vízióm egy különleges presztízsértékű csokoládé volt. Nem értettem hozzá, mindent az alapoktól kellett megtanulnom, például azt is, hogyan kell megfelelő hőfokra temperálni a csokoládét. Ezt kézzel csak gránitlapon lehet megcsinálni, mert az tartja legjobban a hőt. Morbid, de ezt egy sírkövesnél szereztem be.

Az életem fenekestül felfordult: 3-4 órákat aludtam csupán, a hétvégeken is. Nem csináltam mást, csak kísérleteztem, fejlesztettem, terveztem. Először otthon, majd 2010. május 1-jén kibéreltem egy üzlethelyiséget a lakásom alatt. Június 21-én már az ott kialakított üzemben készültek azok a táblák, amiket az interneten meg lehetett rendelni – vagyis mindössze tíz hónap alatt összeállt a márka, az arculat, a logó, és elindult a chocoMe. Újabb négy hónapon keresztül egyedül dolgoztam, ennyit vártam arra, hogy ezer százalékosan biztos legyek abban: minden körülmények között tudok fizetést adni egy alkalmazottnak. Ez október közepén megtörtént, december végére már négyen voltunk. Emlékszem, a legelső évben december 23-án éjjel én vittem haza a kocsimmal mindenkit, miután előtte negyven napon keresztül reggel hattól este 6-8-ig dolgoztunk minden nap, hétvégén is, annyira beindult az üzlet. Akkor attól féltem, hogy csak a karácsony dobta meg a megrendeléseket, de hál’ istennek nem ez történt.

Azt szokták mondani, nem gond, ha egy kezdő vállalkozás az első néhány évben mínuszos. Mi az első év végén a 130 millió forintos árbevétel mellett 23 millió forint adózás utáni eredményt értünk el. A könyvelő azt mondta, ilyet még nem látott. Először mi is azt hittük, valamit elszámolt. Szerencsére, nem. Akkor döbbentem rá, hogy megtaláltam egy piaci rést: az exkluzív külsőre, valamint a magas minőségű beltartalomra van fizetőképes kereslet! Pataki János cukrászmester azt mondta nekem: a chocoMe sikere annak köszönhető, hogy abszolút kívülállóként teljesen új megközelítést alkalmaztam.  Az ő elismerése nagyon sokat jelentett nekem. Azóta a cég nettó árbevétele az egymilliárd forintot közelíti, ami azt igazolja, sokat számít egy termék jó pozicionálása.