Jelenlegi hely

Negyvenesként az iskolapadban

Sütő Zoltán, a Griff Collection üzlethálózat tulajdonosa
Sütő Zoltán,365 üzleti történet,élethosszig tanulás
"A diplomavédés idején már többen felismertek – nyilván elterjedt, hogy egy sikeres cég vezetője vagyok"

 

Minden vállalkozás életében vannak fordulópontok, meghatározó, további lendületet adó döntések. Több mint három évtizede alapított cégem történetében, sikereinek csúcsán, ilyen mérföldkő volt az, amikor elhatároztam: közgazdasági diplomát szerzek. Annyit változott a világ, a gazdasági élet, hogy elengedhetetlenné vált a korszerű elméleti tudás megszerzése és alkalmazása.

Ezt a döntést, bevallom, nagymértékben befolyásolta, hogy az új kollégák kiválasztásánál azt vettem észre: nemigen értem, hogy a fiatalok miről beszélnek. Ez döbbentett rá: aktualizálni kell az ismereteimet ahhoz, hogy szót értsek velük, és kellő felkészültséggel vezessem a céget. Nem az tesz valakit főnökké, hogy kinevezik, hanem az, hogy példát mutat, és mindenben elől jár.

Beiratkoztam az egyik gazdasági főiskolára – mindjárt két szakra, akkora volt bennem az érdeklődés és az eltökéltség. Párhuzamosan végeztem el a marketing és a menedzsment szakirányt, mert úgy gondoltam: a két szakon megszerezhető ismeretek egymásba fonódnak, kiegészítik egymást. Rengeteget olvastam, faltam a tárgyakat. Amit csak lehetett, felvettem. Nem az a cél vezérelt, hogy diplomám legyen, hanem az, hogy elmélyedjek a közgazdaságtan elméleti ismereteiben. A tanultakat, a fontosnak ítélt szakmai szempontokat pedig folyamatosan beépítettem a cég mindennapjaiba a HR, a marketing, a menedzsment, a számvitel, a pénzügyek, a kontrolling és a jog területén. Igyekeztem a kollégáknak is átadni a frissen megszerzett tudást, a másfajta szemléletet. Sikerrel.

A diákok között rangidős voltam, nálam jóval fiatalabbakkal együtt ültem az iskolapadban. Ismét találkoztam a másodfokú egyenletekkel, a valószínűség-, integrál- és elaszticitás számítással, a statisztikai összefüggések fontosságával, ami bizony nem volt mindig könnyű. Mi tagadás, az is előfordult, hogy vizsgát kellett ismételnem…

A szakdolgozatom témája a globalizáció kihívásaira adandó válaszok egyik fő területe, az emberi erőforrás volt. Azt járta körül és mutatta be, hogy mekkora versenyelőnyt jelent az élet bármely területén a HR-ben rejlő tartalékok optimális és maximális kihasználása.

A diplomavédés idején, 2005-ben már többen felismertek – nyilván elterjedt, hogy egy sikeres cég vezetője vagyok –, de ebből semmiféle előnyöm nem származott. Szigorúan végig kellett mennem a magam választotta úton, meg kellett felelnem a diplomaszerzés minden feltételének. Büszke vagyok, hogy végig csináltam, a kiszabott munkát becsülettel elvégeztem. Nagyon hasznos volt, ajánlom mindenkinek. A megszerzett elméleti tudás birtokában azóta egészen más megvilágításban látom az üzleti folyamatokat.