Jelenlegi hely

Négyen, egy csapatban

Molnárné Westermann Krisztina, a Smart Office Solutions Kft. ügyvezetője
Molnárné Westermann Krisztina, a Smart Office Solutions Kft. ügyvezetője
„Ennyire kockázatos és bizonytalan lett volna a helyzet? És mi annyira hittünk abban, amit csinálunk, hogy ebből semmit sem érzékeltünk?!”

 

A változás szele 2014-ben bennünket is megérintett. Az osztrák Bene cég leányvállalata voltunk. A tulajdonos e leányvállalat megszüntetése mellett döntött, termékeit önálló forgalmazó cégen keresztül akarta értékesíteni Magyarországon. Sajnáltuk,  mert mi láttuk a perspektívát a következő időszakban.

Nehéz helyzetbe kerültünk. Ám a veszély, hogy a jól működő csapatunk szanaszét széledhet, nem lebénított, hanem inspirált minket. Azonnal elhatároztuk: közösen vesszük kezünkbe sorsunkat. Akkor még csak sejtettük, ami azóta beigazolódott: ez életünk egyik legjobb lépése volt. Az első döntésünk ez volt: négyen együtt maradunk. Voltak drukkereink, leginkább az addigi ügyfeleink, partnereink. A második döntésünk már arról szólt, hogyan maradjunk együtt? Vigyük tovább a megszüntetésre ítélt céget, annak előnyeivel, hátrányaival együtt?  Mérlegre tettük: mennyit ér meg nekünk, hogy a cég nevét megőrizve, annak előnyét élvezve, átvállaljuk az ezzel járó terheket is?

Úgy ítéltük meg, a személyes kapcsolatokkal, a korábbi munkával komoly érték birtokosai vagyunk, így le tudunk mondani a bejáratott névről. A cégalapításhoz, az induláshoz segítséget, ötleteket kaptunk adótanácsadónktól is. Az anyavállalattal pedig megállapodtunk, így a cég termékeinek forgalmazására kizárólagos jogosultságot kaptunk.

Elégedettek voltunk. Az idén ünnepeltük önállóságunk ötéves évfordulóját. Együtt, a négy tulajdonos, néhány régi és új munkatárssal. Adótanácsadónk értékelte eddigi működésünket. „Eszméletlen bátrak voltatok”, mondta, s hozzátette, nem tudta, meddig tart a kezdeti lelkesedésünk, a magasra szökő adrenalin meddig tartja bennünk a lelket. Ő ugyanis bizonytalanabbnak látta az akkori gazdasági helyzetet. 2015-re ugyan elmúlt a válság, de a növekedés nem indult még be igazán. Könnyen nehézségekbe ütközhettünk volna…

Csodálkoztunk. Valóban nagy bátorság volt a cégalapítás? Ennyire kockázatos és bizonytalan lett volna a helyzet? És mi annyira hittünk abban, amit csinálunk, hogy ebből semmit sem érzékeltünk?! Olyannyira nem, hogy még egy kimagasló értékű tendert is megnyertünk. Mi, a kezdő vállalkozók, akiknek szakmai múltja volt, de vállalkozási tapasztalata nem sok. Az elmúlt öt évünk sikere minket igazolt. Megérte bátornak lenni, mert ha olyasmivel foglalkozunk, amihez értünk és amit ennyire szívből csinálunk, abban lehetünk igazán sikeresek.

A kezdeti nehézségek elmúltak. Az adrenalin is csökkent. Most már csak arra kell vigyáznunk, nehogy elbízzuk magunkat. Ez a veszély azonban tényleg nem fenyeget. Vigyázunk egymásra, és a közös cégre.