Jelenlegi hely

Negyedikre sikerül

Szarvas Péter, a Chameleon Smart Home Kft. alapító ügyvezetője
Szarvas Péter, a Chameleon Smart Home Kft. alapító ügyvezetője
„Az első három próbálkozást nem kudarcként éltem meg, élveztem az alkotást. Ezért nem adtam fel.”

 

Három a magyar igazság, és egy a ráadás. Én most a ráadásnál tartok. És remélem, hogy ez tényleg meghozza a várva várt sikert...

A korábbi startupok jól mentek, de néhány dologban melléfogtam. Az elsőnél a tapasztalat hiányzott, és a választott téma nem bizonyult alkalmasnak a nemzetközi terjeszkedésre. Gépírást tanítottunk online. Több mint ötezer ember tanult meg programunk segítségével gépírni, tavaly azonban befejeztük. Ennyi volt benne.

A következő két startupnál olyan társakat választottam, akiknek – mint a közös munka folyamán kiderült – más elképzeléseik voltak a cégépítésről, mint nekem. Ez különösen a harmadik vállalkozásnál volt szembetűnő, ahol minden esélyünk – sőt, magyar és külföldi befektetőnk is – megvolt ahhoz, hogy nemzetközi eredményt érjünk el. Egy olyan képválogató programot fejlesztettünk ki, amivel fotósoknak könnyítettük meg nagymennyiségű képek előválogatását. Egy hazai kockázati tőketársaság is látott ebben fantáziát, beszállt mellénk pénzzel. Ezt követően kijutottunk Texasba is egy nemzetközi accelerator program keretében.

Kinyílt előttünk a világ, csak rajtunk múlt, mennyit kockáztatunk, milyen tempót merünk bevállalni. Két és fél hónapot töltöttem kint az USA-ban, de végül nem sikerült tőkét bevonni. Amikor hazajöttem, világossá vált, hogy egészen másként képzeljük el a cég jövőjét a társammal. Három év közös küzdés után elváltak útjaink.

Egy pénteki napon megegyeztünk, hétfőn már az új cégemen dolgoztam.  A korábbi startupoktól eltérően ezt egyedüli alapítóként és finanszírozóként indítottam el. Célul tűztem ki, hogy mindenki számára elérhető közelségbe hozom az okosotthonokat. Ehhez olyan szakembereket gyűjtöttem magam mellé, akikre hosszú távon is számíthatok, akik hasonlóan gondolkodnak. Velük együtt kifejlesztettünk egy újszerű megközelítésen alapuló, több tucat hardveres eszközből álló egyedi rendszert. Ez a startup több szempontból is új kihívást jelentett számomra: egyrészt, mert korábban csak szoftverfejlesztéssel foglalkoztam, másrészt, mert egy számomra teljesen ismeretlen területen, az építőiparban kell érvényesülni a termékkel.

A vállalkozás az életem, gyerekkoromtól. Így az első három próbálkozást sem kudarcként éltem meg, élveztem az alkotást. Ezért nem adtam fel. Tapasztaltabb és erősebb lettem. És nagyon céltudatos. Továbbra is hiszek abban, hogy egy startup csak akkor lehet sikeres, ha az organikus fejlődés helyett az ugrásszerű növekedést választja. Még akkor is, ha ez jóval nagyobb kockázattal jár és keményebb munkát igényel.