Jelenlegi hely

Négy óra a pokolban

Lotfi Farbod pénzügyi befektető, a Loft Line Kft. résztulajdonosa
Lotfi Farbod, 365 üzleti történet
„Egy pillanat alatt leizzadtunk, bepánikoltunk, majd eszeveszett tempóban intézkedni kezdtünk. Négy óra alatt el kellett érnünk, hogy az elutasítás engedéllyé változzon, mert különben… Pokoli négy óra volt! ”

 

Ez még az 1990-es évek végén történt. Akkoriban az ING Barings magyar cégének vezérigazgatója voltam. Megbízást kaptunk, hogy a Pannon GSM (ma: Telenor) számára szervezzük meg a nyilvános kötvénykibocsátást, forintban. Hogy ne kelljen „agyonelemezni” az akkor még kicsi magyar vállalatot, az anyabankunk százszázalékos garanciát adott. Ilyen biztosítással a kötvény rögtön AA minősítést érdemelt ki, ami jobb volt, mint az ország besorolása. Az ügylet simának, biztonságosnak tűnt. Annál is inkább, mert a tőkepiaci felügyelettel folyamatosan egyeztettünk, s folyamatosan megkaptuk a jóváhagyást a részállomásoknál. A végén azonban szükség volt még a kibocsátói engedélyre. Ez már rutinfeladatnak tűnt ilyen előzmények után, ezért a kibocsátás indulása előtti napra nagy nemzetközi sajtótájékoztatót szerveztünk.

A nyilvános bejelentésre idejött a holland bank anyavállalatának vezérkara is. Az én csapatom büszkén feszített az eseményen. Egészen addig, míg délben kézhez nem kaptuk a tőkepiaci felügyelet határozatát: a kibocsátást elutasították. Egy pillanat alatt leizzadtunk, bepánikoltunk, majd eszeveszett tempóban intézkedni kezdtünk. Négy óra alatt el kellett érnünk, hogy az elutasítás engedéllyé változzon, mert különben… Pokoli négy óra volt! A kibocsátási tájékoztató kinyomtatva, a másnapi jegyzés indítása megszervezve, a kötvényjegyzők – zömmel magyar bankok – készenlétben, a nemzetközi vezérkar meg dicsőségre éhesen itt…

Tudtam, előzetesen be kellett volna mennünk a felügyeletre, s elhozni az engedélyt… Azt is értettem, miért jött az elutasítás. Törvényben volt szabályozva, hogy egy nyilvános kötvényt kibocsátó vállalat a saját mérlegfőösszegének hány százalékát bocsáthatja ki. Az akkori Pannon GSM tőkestruktúrájában ez a kötvény – több mint 150 millió dollár – jelentős külső tőkebevonást jelentett, jóval túllépve a meghatározott korlátot. Viszont mi úgy gondolkodtunk, hogy mivel Európa egyik legnagyobb bankja felülgarantálja a kibocsátást, gyakorlatilag minden kockázatot átvesz. Vagyis olyan ez, mintha ő bocsátaná ki a papírt, csak más cég neve szerepel az ügyleten. Ezzel érveltünk, meg azzal, hogy egy ilyen kötvénykibocsátás az egész magyar értékpapír-piacot élénkíti, pozitív impulzust jelent a többieknek is.  

Ez így is volt. Akkoriban még a szabályok nem voltak „kőbe vésve”, így meggyőzhettük erről az illetékeseket. A pénzügyminisztertől kezdve a jegybank elnökön át, a tőkefelügyelet vezetőjéig, mindenkivel beszéltünk. A nap végére az elutasításból engedély lett.

Arra nem emlékszem, elmeséltem-e ezt a főnökeimnek. Lehet, hogy nem. Elég volt, hogy mi tudtuk: egy óriási nemzetközi blamázst úsztunk meg. Igaz, a pokoli órák előidézésében is volt szerepünk...