Jelenlegi hely

Mit tennél most, Karcsi bácsi?

Redling Károly, a Lapker Zrt. vezérigazgatója
Redling Károly, a Lapker Zrt. vezérigazgatója
„Ha a harctéren nem reális a helyzetértékelésed, a katonáid meghalnak”

 

A reális helyzetértékelés a siker 50%-a – mostanában gyakran eszembe jut e tanács. Még bankos koromban mondta ezt egy öreg mentorom. A koronavírus járvány katasztrófa sújtotta területté tett több ágazatot. Nálunk is sok a baj. A helyzetértékelés megvan. De hol a másik 50 százalék? Vajon mit tenne most Karcsi bácsi?

Közel 20 évet dolgoztam a bankszektorban, 1994-től pár évet a K&H-ban. Az élet úgy hozta, hogy egy szobába ültettek egy idősebb úrral, Dr Tófalvy Károllyal, Karcsi bácsival. Ő 64 volt, én 24. Megkedveltük egymást. Szeretett engem az öreg, egyengette az utamat, segített, bölcs tanácsokkal látott el, amelyekből soha nem hiányzott a humor. Sokszor mondta, például, hogy „jegyezd meg Kareszkám, ’ideális’ nincs. Van ’elfogadható’ és ’elfogadhatatlan’. És ez különösen a házasságra igaz” Mentoromként tekintettem az öregre. Sokszor fordultam hozzá tanácsért, ha elakadtam a munkában, vagy valamilyen emberi helyzetet kellett megoldanom a munkahelyen. Nagyon világos, realitásokon alapuló világlátása volt, igen széleskörű tapasztalattal. Fiatalon katonatisztként szolgált, de később számos más területen is megállta a helyét. Karcsi bácsi biztos volt benne, hogy egyszer vezető pozícióban leszek és adott ehhez is egy sor jó tanácsot. Egyszer például azt mondta: „Kareszkám, jegyezd meg, hogy a modern vezetéstudomány a hadtudományokból fejlődött ki. A hadászatban a reális helyzetértékelés a siker 50%-át adja. Ha a harctéren nem reális a helyzetértékelésed, a katonáid meghalnak”.

 Szerencsére azóta sem kerültem olyan éles helyzetbe, ahol a tét ekkora lett volna, és remélem, nem is fogok. Ám a sok tanítás közül, amit tőle kaptam erre az egyre különösen élesen emlékszem, és használtam is az azóta eltelt közel 25 év alatt. Akár a jelenlegi pozíciómban, a Lapker Zrt. vezetőjeként, akár korábbi cégeknél, ahol dolgoztam. Sokszor kerültem, vagy láttam másokat kerülni olyan bonyolult helyzetekbe, amelyekben számtalan tényező hat egymásra, emberi érzelmek kerülnek elő gazdasági kérdésekben, szerepet kapnak túlzott elvárások, vagy éppen megszokások, egyesek illúziókat kergetnek, vagy csak bármi áron meg akarnak felelni valakinek vagy valakiknek. Érvek, ellenérvek, alternatívák, félelmek, megoldási javaslatok kavalkádja… Iyenkor mindig megállok egy pillatara és mielőtt döntenék, eszembe jut Karcsi bácsi intelme: „a reális helyzetértékelés a siker 50%-a”. Szeretném azt hinni, hogy sok hibás döntést kerültem el általa.

…És most újra nehéz a helyzet: a koronavírus járvány tarolt az üzleti életben. Nem harctéren vagyunk, életek nincsenek veszélyben, de minden más igen. . A helyzetértékelés megvan. De miből jön össze a siker másik 50 százaléka?