Jelenlegi hely

„Mindent vagy semmit” játszmába keveredtem

 Szesztay Péter, a BP Digital Group Kft. tulajdonos ügyvezetője
 Szesztay Péter, a BP Digital Group Kft. tulajdonos ügyvezetője
„A bukás ellenére olyan tapasztalatot nyertem, ami rettentő értékes a jelenben”

 

Korán vállalkozó lettem. Még egyetemista koromban részt vettem egy vállalkozásokat „keltető” közösségben, ahol két sráccal üzlettársak lettünk. A gyerekbiciklire szerelhető távirányítható fék ötletét dolgoztuk ki hárman. Boldogan készítettünk megvalósíthatósági tanulmányt meg üzleti tervet. Sőt, prototípust is gyártattunk. Hobbinak és jó fejlődési lehetőségnek tekintettük az egészet.

Több vállalkozói versenyen elindultunk, sokszor eredményesen. Az egyiken nyertünk 3 millió forintot. Ez eldöntötte a jövőt: céget alapítottunk, és innen kezdve a hobbi munka lett. Egyre több időt töltöttem az ötlet menedzselésével, szinte éjjel-nappal csak ezzel foglalkoztam. A vállalkozás beszippantott, már nem volt magánéletem, sőt, életem se nagyon ezen kívül. „Mindent vagy semmit” játszmába keveredtem. Mindent feltettem egy lapra, hogy sikerüljön…

 Kockázati tőkét is bevontunk, hogy ennek hiánya ne legyen a növekedés akadálya. Amikor minden pénzünk elfogyott, szerencsénk lett: a világ egyik legnagyobb játékkereskedőjének, a Toys R Us cégnek szállító gyártó fantáziát látott az ötletünkben. Licencbe vette a gyártás és a forgalmazás jogát és finanszírozta a gyárthatóság megteremtését. Valóságos extázisba estünk, hiszen így a világ több tucat országa közel kétezer üzletébe eljuthat a mi távirányítós fékünk! Már hallottuk is a nekünk jutó dollármilliók csengését…

Rózsaszínben láttuk a világot, amikor a 2017-es év végén a Toys R Us csődöt jelentett. Pár hétre rá a mi partnerünk felmondta a licenc-szerződést, hiszen termékeinek több mint 80 százalékát e játékkereskedő boltjaiban értékesítette. A „mindent vagy semmit” játszma a semmi felé dőlt el. Mi kifogytunk a pénzből, a csapat szétszéledt. A „világmegváltó” sztori hullámvasútján a mélypont felé száguldottunk. Ezt már nem tudtuk megállítani, szép lassan elhalt a mi nagy ötletünk.

Sokkolt a bukás. Hiába indult hobbinak e történet, egy idő után az ötlet menedzselése uralta minden időmet. Csak ez az egy termékünk volt, csak ez az egy vevőnk. Tapasztalt vállalkozóként ma már tudom, hogy ez óriási hiba volt. Mint ahogy az is, hogy túl sok mindent áldoztam fel az ötlet megvalósításáért. Az üzleti élet hullámvasútján csak az maradhat fent, aki hosszútávon kiegyensúlyozott és stabil. Én akkor már nem voltam az.

Mélypontra jutottam. Ám mégis viszonylag könnyen felépültem e csapásból. Fiatal voltam, optimista és gyorsan találtam új lehetőségeket. A bukás ellenére olyan tapasztalatot nyertem, ami rettentő értékes a jelenben. Igazi vállalkozó lettem. Bátran megyek új utakon ma is, de a „mindent, vagy semmit” helyzeteket messziről elkerülöm.