Jelenlegi hely

Miért fontos az üres oldal az útlevélben?

Toldi Gabriella, a Jet Travel társtulajdonos ügyvezető igazgatója
Toldi Gabriella, a Jet Travel társtulajdonos ügyvezető igazgatója
„Az egész vezérkar képviseltette magát. Mindennek tökéletesnek, emlékezetesnek kellett lennie.”

 

Volt, hogy óriáskaktuszba esett egy utasunk és órákig szedegették a tüskéket belőle, máskor a vietnámi bevándorlási hivatalnál nélkülözhetetlen „sárga papírt” vesztette el valaki, őt szabályosan „kiloptuk” az országból, így oldottuk meg a pillanatnyi drámát. Megannyi történetem van az elmúlt 30 évből. Cégeknek szervezett inszentív útjainkon általában tapasztalt utazók vesznek részt, ám még így is adódnak meglepetések.

Születésnappal egybekötött „örömutat” rendelt például az egyik kiemelt partnerünk a legfontosabb ügyfeleinek. Az egész vezérkar képviseltette magát, mindennek abszolút tökéletesnek, emlékezetesnek kellett lennie. A célállomás Bali volt, szingapúri megállóval.

Szingapúrban kora reggel landolt a gép, délután utaztak tovább, így maradt idő városnézésre, pazar ebédre. Az országba való bejutáskor derült ki, hogy egyik utasunk útlevelében már csak egy üres oldal van. Oda be is pecsételtek és jelezték, hogy azzal az útlevéllel Balira nem fogják beengedni, hiszen még egy oldalra szükség lenne. Lehetőségek: nem utazik Balira és bevárja a csoportot, majd a visszaúton csatlakozik, haza utazik vagy új útlevél kell, de azonnal.

Irodánk képviselője rohamügyintézésbe kezdett, hogy új útlevelet szerezzen az utasnak. Ott reggel volt, Budapesten éjszaka. Hívta a helyi konzult, ő éppen szabadságon volt. Helyettesének nem volt jogosítványa útlevél kiállításra. Ehhez Magyarországról kellett engedélyt kérni. Jött a hívás, segítsünk innen. Hosszas telefonálások, kapcsolatok bevetésével eljutottunk a Belügyminisztérium illetékeséhez. Itthoni idő szerint éjjel egy órakor kezdtük az ügyintézést, némi túlzással, a fél országot felébresztettük, mozgósítottuk. Elértük, hogy az illetékes szakember reggel 6 órakor bemenjen a hivatalba, aláírja a szükséges papírt, amit azonnal tovább küldtek a helyettes konzulnak, Szingapúrba. Azt reméltük, amíg a csoport várost néz, ebédel, elkészül az útlevél. Ez nem sikerült, a csoport elutazott. Velünk volt egy neves geológus is, aki szakmai előadásokkal fűszerezte a különleges utat. Irodánk sokszor dolgozott már vele. Vállalta, hogy ő vezeti a csapatot Balira. Kollégámnak ugyanis a pórul járt utassal kellett maradnia, ügyintézőként, ám fél nappal később, a rohamtempóban elkészült ideiglenes útlevéllel, ők is a csoport után repültek.

Az utas végül semmi lényegesről nem maradt le. Hacsak a megérkezés látványos, káprázatos pillanatát nem számítjuk annak. Virágfűzérekbe öltöztetett lányok fogadták a csapatot, hatalmas üdvözlő molinóval, rajta a vendéglátó cég logójával, harsogott a zene, nagy volt a vidámság. Mintha egy nagy karnevál díszvendégei érkeztek volna meg… Igaz, vörös szőnyeg helyett fehér homokszőnyeggel kellett beérniük.