Jelenlegi hely

A menekülési útvonal a másik irányban van

Dr. Székely Zsolt, a Révész Holding vezérigazgatója
Dr. Székely Zsolt, a Révész Holding vezérigazgatója
„A fiatalember kezéből kiesett a személyi igazolvány, majd azzal a szöveggel pattant föl, hogy neki most sietnie kell…”

 

Üzleti életem során sokszor találkoztam csalókkal, lehúzókkal, rosszban sántikálókkal, akik mesés ajánlatokkal kerestek meg. A kiszemelt célpont olykor én voltam, olykor az a cég, amelyet képviseltem. Ezek a rosszfiúk legtöbbször az ún. befektetési üzletágból jöttek és gyors pénzkeresést ígértek. 

Úgy tíz évvel ezelőtt egy ilyen „portfólió menedzser” többször hívott telefonon, hogy magas hozamú befektetést, részvényeket, kötvényeket kínáljon. Udvariasan hárítottam, hiszen valóban nem érdekelt az ajánlat. De nem tágított, újra és újra hívott. Próbáltam elmagyarázni, hogy túl kockázatos az ajánlata, én más befektetési policyt követek, hiszen a jövedelmem elsősorban az általam irányított cégben szerzem meg. A befektetéseimet viszonylag alacsony kockázatú eszközökben tartom, amelyek kevés időmet veszik igénybe.

Érvelésem nem hatotta meg. Újra elmondta, hogy ezzel a befektetéssel évi húsz százalékos hozamot tehetek zsebre, s ezt ő garantálja. Visszakérdeztem, hogy valóban garantálja a húsz százalékot?  Igen volt a válasz. Belementem a találkozóba, arra kértem, hogy jöjjön be az irodába, ahol megbeszéljük az összeget, és megnyitjuk a számlát. A telefonbeszélgetés során 100 ezer eurós befektetési ajánlatról volt szó.

A fiatalember megérkezett az irodába, amely L alakú volt, azaz a tárgyalóból kétfelé lehetett távozni, a bejárat, illetve a hátsó helyiségek felé, ahol például az én irodám is elhelyezkedett. (Ennek a leírásnak később még lesz jelentősége.) Miután névjegyet cseréltünk, arra kértem, hogy mielőtt hozzákezdünk az ügylethez, adja meg a személyi igazolványának a számát. Miközben elővette a dokumentumot, rákérdezett: mi szükség van erre? Mivel Ön garantálja a hozamot, itt a közjegyző, aki megírja a készfizető kezességi szerződést, amelyben Ön teljes vagyonával felel a garantált összegért, valamint a húsz százalékos hozamért – feleltem. Bár a közjegyző említése blöff volt, a fiatalember kezéből kiesett a személyi igazolvány, majd azzal a szöveggel pattant föl, hogy neki most sietnie kell. Kilépett az ajtón, és zavarában nem a bejárati ajtó felé indult el, hanem a hátsó irodák irányába. Türelmesen megvártam, amíg visszatért a bolyongásból, majd mondtam neki, hogy a menekülési útvonal a másik irányban van.

A történetben szereplő befektetési vállalkozást később felszámolták. Olyan modellt alkalmaztak, amelyben a befektetésre ajánlott eszközök – részvények, kötvények – vásárlása során ők jelentős közvetítői jutalékot tettek zsebre. A legkockázatosabb részvényeknél a legmagasabb a jutalék. A kockázatot a befektetőnek, azaz nekem kellett volna viselnem. A brókercég semmire sem vállalt garanciát. Neki a magas jutalék jelentette az üzletet.