Jelenlegi hely

A megérzésben hinni kell

Dara Péter, a DARA Consulting Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója
Dara Péter, a DARA Consulting Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója
„Az egyik cégvezető ügyfelem bevallotta, hogy egy jelentős döntésénél nem végzett semmiféle előzetes számítást”

 

Világéletemben racionális voltam. Szinte csak az létezett, amit kézzel megfoghattam, megszámolhattam. Adatokkal dolgoztam vezetőként, majd a vezetői tanácsadásban, vezetőfejlesztésben is felmérésekre/kutatásokra alapozva javasoltam megoldásokat, fejlesztési módokat.

Ám egyre gyakrabban tapasztaltam, hogy van egy másik énem is. Ez inkább a megérzésekre hagyatkozott. Mivel jól működött, így tudatosan használtam. És egyre több ügyfelemmel – még az igazán racionális pénzügyi/műszaki végzettségűekkel is – elkezdtem építtetni a saját megérzésükre. Eredménnyel! Az egyik cégvezető ügyfelem bevallotta, hogy egy jelentős döntésénél nem végzett semmiféle előzetes számítást, annyira biztos volt a megérzéseiben. Ám ha indoklást kértek volna a tulajdonosok, miért lépett úgy, zavarban lett volna. Azt mégse mondhatta volna, hogy azért, mert ezt súgta a megérzése. Ez nem túl meggyőző… Mégis működik!

Azon a szörnyű reggelen is voltak megérzéseim. Gyermekeimet vittem iskolába. Az autóm furcsán viselkedett: kipörögtek, megcsúsztak a kerekek, amit korábban soha nem tapasztaltam. Úgy éreztem, sürgősen szervizbe kell vinni. A gyerekeket megkönnyebbülve kitettem az iskolánál, majd továbbhajtottam úgy, hogy majd a célban azonnal hívom a szervizt. A jól bevált úton haladtam. Lassan, mert azt éreztem, hogy nem mehetek a szokott módon. Már csak 3 km-re voltam a céltól. Ám egy egyenes szakaszon enyhe gázadáskor az autó megcsúszott és elindult keresztbe. Megfogtam a megcsúszást. De megéreztem/felmértem, hogy ha vissza próbálok térni a saját sávomba, ütközök a szembejövővel. Szempillantás alatt döntöttem: inkább levezettem nyílegyenesen, be a fák közé. Milliméterekre kerültem el egy lámpaoszlopot, kidöntöttem néhány kisebb fát, bokrot, majd a rézsű visszadobta az autót az oszlop mögé. Majd csend lett.

Élek! Túléltem! És másnak sem okoztam bajt! – eszméltem. A szemtanúk, a kiérkező rendőrök álmélkodtak, hogy elkerültem az ütközést, és hitetlenkedve nézték az autóm a lámpaoszlop mögött, lehetetlen pózban az árok fölött.

A baleset sokkolt. De a traumát a következő hetekben tudatosan kidolgoztam magamból. A bizonyosság azonban még erősebb lett: vannak megérzések és még tudatosabban érdemes építeni rájuk!

A megérzést nehéz megfoghatóvá tenni. Ezért is idegenkednek sokan tőle. Ideális esetben a ráció és a megérzés együtt van jelen egy-egy döntésnél. Ám a legtöbbünknél  az egyik el van nyomva. És van, hogy összeütközésbe kerülnek –stresszt, belső feszültséget okozva –, mert mást súg a tudat és mást a megérzés. Nem véletlenül dolgozom egyre többeknél azon, hogy a megérzés és a tudat szinkronba kerüljön. Ez ugyanis jobb érzést, jobb döntéseket, megoldásokat, jobb életet eredményez.