Jelenlegi hely

Még átjutott az olasz határon a kamion

Pokorni Flóra, a Cleartex Kft. értékesítési vezetője
Pokorni Flóra, a Cleartex Kft. értékesítési vezetője
„Kollégám szintén teljes védőfelszerelésben jelent meg a szőnyeg átvételénél. Miután az autó elment, lefertőtlenítettünk mindent…”

 

Versenyt futottunk az idővel. Még 2019 decemberében kezdődött egy projektünk, szőnyeget szállítottunk egy felújítás alatt álló szállodába. Az olasz Bergamoban van a gyár, mely az kiválasztott szőnyegeket gyártja. Ennek akkor még nem láttuk jelentőségét.

Jöttek a karácsonyi ünnepek, az év végi leállás, a lassú évindítás, és egyre több hír a koronavírusról, egyelőre csak a távoli Kínából. Közben megrendeltük a szőnyegeket, elindult a gyártás. Minden rendben ment. Februárban érkeztek ugyan hírek arról, hogy Olaszországban is megjelent a koronavírus, de nem tűnt vészesnek a helyzet. Március elejére elkészültek a szőnyegek, elkezdhettük szervezni a szállítást. Fuvarozónk volt, aki heti rendszerességgel szállít Milánó környékére árut és visszafelé el tudja hozni a szőnyegeket, de pont egy nappal azelőtt jött haza a kocsija, mint ahogy a szőnyegek elkészültek.

Ekkor felgyorsultak az események, mi pedig nyugtalankodni kezdtünk. Újabb és újabb rossz hírek jöttek a járványról, éppen Lombardiából. A helyzet „fokozódott”, mi pedig egyre idegesebbek lettünk. Határzárra nem gondoltunk, de arra igen, hogy a szállítók nem szívesen mennek Olaszországba. Ez így is volt, fuvarozónk azonban mégis útnak indult egy héttel később. Ez március második hete volt, akkor már határzárat is rebesgettek.

Mi akkor már éjjel-nappal az olasz híreket lestük. Egyre több a beteg, sok a halott… Ami addig olyan távolinak tűnt, hirtelen egészen közel került. Minden bizonytalanná vált. Végül a szőnyegeinket március 11-én felpakolták, 12-én reggel jött a telefon, már magyar területen halad az autó. Megnyugodtunk. Éppen akkor jelentették be, hogy másnaptól lezárják Olaszország összes határát… A mi kamionunk az utolsó előtti pillanatban még átjutott…

Közben szállodás partnerünkkel egyeztettem, aki jelezte: hozzá nem mehet közvetlenül a szállítmány. Pakolják csak le nálunk, ők majd tőlünk elviszik.  Megértettük, nem akartak találkozni Olaszországból érkező emberrel. Két tűz közé kerültem: a mi kollégáink is tartottak már a járványtól, de a megrendelőnek se mondhattam, hogy akkor is oda fogjuk vinni, hiszen ez van a szerződésben. 

Megoldásként a gépkocsivezető nem jöhetett be az irodába a papírmunkák elvégzésére, a szabadban írtunk alá mindent. Maszkban, gumikesztyűben. Kollégám szintén teljes védőfelszerelésben jelent meg a szőnyeg átvételénél. Miután az autó elment, lefertőtlenítettünk mindent. A több, mint háromezer kilónyi szőnyegtekercs a fél raktárunkat betöltötte. Nem erre vagyunk berendezkedve, általában rögtön a megrendelőnél landol az áru. Másnap a szőnyeget tovább szállították és szerencsésesen célba ért. Amit lehetett, megtettünk. Nem lett semmi baj. Ezt a kalandot megúsztuk.