Jelenlegi hely

Már tudom, miért vagyok én itt

 Rill Ádám, a RILL&SON (R&S Kft.) ügyvezető tulajdonosa
 Rill Ádám, a RILL&SON (R&S Kft.) ügyvezető tulajdonosa
„Ez a nem szokványos helyzet is édesapámnak köszönhető, aki nemcsak az üzleti lovon ült fordítva, hanem egész életét rendhagyó módon élte”

 

Ültem az első napomon az irodában, és nem értettem, hogy mit keresek a tányérok, poharak között, mert engem az autók, és a multik világa érdekelt. De édesapám kórházba került, az üzletet pedig vinni kellett tovább.

Középiskolásként már dolgoztam a cégnél a nyári szünetben, de akkor sem találtam semmi izgalmasat a kések számolgatásában, bár akkori képességeimnek ez megfelelő munka volt. Az első, már cégvezetői napomon bejött egy férfi a bemutatóterembe, és összevissza csókolgatta a kolléganőmet, Mariannt, örök hálájáról biztosítva. Annyira bizarr volt az egész, hogy rákérdeztem az okára. Kiderült, hogy az akkori legnagyobb catering cég vezetője a férfi, aki 20 évvel korábbi indulásakor nálunk vásárolta a melegentartókat.  Osztott-szorzott, hogy mennyiből jön ki, és Mariann segített neki a számolásban. Meggyőzte, hogy a drágábbat, de a legjobbat vegye meg, mert meghálálja a befektetést. Kiderült, hogy megérte teljes induló tőkéjét chafingekbe fektetni, mert azóta is kifogástalanul üzemelnek. Kiszámolta, mennyibe került volna, ha az olcsóbbal indítja a céget, amit 3 évente újra kellett volna cserélni. És amikor kijött egy bődületes szám, fogta magát, és hozott egy csokor virágot a kolléganőmnek.

Ez a nem szokványos helyzet is édesapámnak köszönhető, aki nemcsak az üzleti lovon ült fordítva, hanem egész életét rendhagyó módon élte. Néhány évvel ezelőtt a balatoni telkünkön, mi, harmincas fiatalok arra ébredtünk hajnali 3-kor, hogy az öregek, apám és barátai még mindig mulatnak, de úgy, hogy mi leestünk az ágyról. Előkerült a gitárja, a csörgők, mindenki táncolt és énekelt. Előző délután óta lecsúszott néhány palackkal abból a borból, amit nagy műgonddal és szerelemmel maga készített a saját nevelésű szőlőjéből. Hogy milyen nagyhatású ember volt, az tavaly, a halála utána derült ki. Mindenkiben nyomot hagyott, aki ismerte. Utána pedig hatalmas, betölthetetlen űr maradt. A búcsúztatását imádott szőlőtőkéi között tartottuk, a rekkenő nyárban több mint kétszázan jöttek föl a hegyre.

Már tizenkét éve, hogy átvettem a cég vezetését. Előző munkahelyemen, egy autós cég PR-eseként besokalltam, és kézenfekvő volt a családi vállalkozás folytatása. Közben megszerettem ezt az üzletet, mert apám engedte, hogy arrafelé vigyem a portfóliót, amerre jónak gondoltam: nyitni egy kicsit a kedvezőbb ár-érték arányú és a még inkább prémium minőségű asztalkultúra irányába is. Ami már közel jár a művészethez, gyönyörködni lehet benne, élvezni.

A barátaim hívták föl a figyelmemet egy öntudatlan mozdulatomra: ha étterembe megyek, addig forgatom a tányért, ameddig meglátom a hátulján a márkajelet. Ebből azonnal tudom, hogy melyik konkurensemtől vásárolták az asztali eszközöket.