Jelenlegi hely

Madame Charlotte, avagy csacsi a liftben

Garaczi János, a Tanyacsárda Kft. alapító tulajdonosa
Garaczi János, 365 üzleti történet
„Amikor kinyílt a lift ajtaja, a teraszon vacsorázó vendégek legnagyobb csodálatára Madame Charlotte nyugodtan körül nézett és kisétált”

 

Hol is kezdjem?  Talán a herceggel, utána jöjjön a Madame… Izgultam és persze velem együtt a lajosmizsei Tanyacsárda egész csapata, amikor Károly herceg ellátogatott Kecskemétre. A látogatás apropója egy inkubátor ház átadása és a Cifrapalota meglátogatása volt. Két helyszínen kellett állófogadást adnunk.

A történethez tudni kell, hogy Károly soha nem evett semmit, csak amit a saját szakács stábja készített. Érdeklődtem a protokollosoktól, hogy megkínálhatom-e a herceget a „Garaczi-féle” hideg libamájjal. Ők ezt nem ellenezték, mert biztosak voltak benne, hogy úgysem fog kérni. Én meg, amikor a büfét szemügyre vette, odaálltam elé, és rákérdeztem, hogy megkóstolná-e az igazi magyar hideg libamájat. Nagy örömömre igent mondott, és jóízűen falatozott belőle, amire máig büszkén emlékezem.

Ő volt az egyik leghíresebb vendégünk, de mi is gyakran jártunk vendégségbe. A kilencvenes években többször kaptunk meghívást budapesti elegáns szállodákba. Az egyik ilyen, egy hetes vendégszereplésre az akkori Atrium Hyatt Hotelben (mostani nevén Sofitel) került sor. Nemcsak séfek és csikósok voltak a lajosmizsei csapat tagjai, hanem lovak és csacsik is.

A csárda ételeinek kínálása mellett ugyanis a tanyasi élet bemutatása is szerepelt a programban. Élénk tapsot aratott a csikósok bravúros bemutatója, a lófektetés a Roosevelt téri parkban szintén egyedülálló produkció volt, akárcsak a hintón való sétakocsikázás, no meg, a szamaragolás a Belváros közepén. Volt nagy csodálkozás, megálltak, bámultak az emberek, hogy mit kereshet egy szamár a főváros közepén. 

Emlékszem, amikor a délutáni pihenő időben meghívást kaptunk a Tanyacsárda egyik törzsvendégétől egy italra a Váci utcai Anna presszóba. Lukács István, a Hyatt séfje kitalálta, hogy menjünk oda hintóval, így a lovak is ihatnak valamit. Rögtön ráéreztünk a dolog reklámízére; szakács öltözetben, hatalmas süveggel a fejünkön, kocsikáztunk a Belvárosban, a forgalom elől elzárt területen. Nem kértünk rendőrségi engedélyt, és nem is szóltak ránk. Óriási sikere volt, amikor a jó kedvű vendégek whisky-vel próbálták kínálni a lovakat. Szerencsére, ők maradtak a víznél…

Utána visszatértünk Hyatt szállodába. Ott még ma is működik egy panorámalift. Sokan utaztak már benne, de szamár még soha… Gondoltuk, kipróbáljuk. A szállodai vendégszereplés esti fénypontjaként a Tanyacsárda büszkesége, Madame Charlotte – egy csacsi! –, belépett az üvegliftbe. A portások szólni nem tudtak a meglepetéstől… Amikor kinyílt a lift ajtaja, a teraszon vacsorázó vendégek legnagyobb csodálatára Madame Charlotte nyugodtan körül nézett és kisétált – elvégre tud ő viselkedni, mégiscsak egy öt csillagos ház vendége volt!