Jelenlegi hely

Liba ügyben jó volt a szomszédra hallgatni…

Szabó Miklós, a Tranzit Csoport tulajdonosa
365 üzleti történet,Szabó Miklós,libatartás
„Nagyon meglepőnek találták, hogy ez eddig még senkinek nem jutott eszébe. Én meg a kérdést találtam meglepőnek.”

Harmincas éveim végén járó diplomásként, hátam mögött jó tízévnyi tapasztalattal már nem voltam kezdő, de még mindig tele voltam tervekkel, tettvággyal és vállalkozó kedvvel, nyitott mindenféle új dologra. És akkor egy másoktól kapott ötlet formájában házhoz jött a szerencse. 

A rendszerváltás éve volt, 1990-ben jártunk, amikor egy napos délutánon szomszédjaimmal, akik akkor a hajdú-bihari baromfifeldolgozó – akkor közismert betűszóval a HAJDÚ-BÉT (előtte BARNEVÁL) – tulajdonosai voltak, éppen egy időben nyírtuk a füvet. A fűnyírást némi sörözés követte, amikor egyikük, számomra teljesen váratlanul azt kérdezte: miért nem „libázunk” mi az én szűkebb hazámban, vagyis Szatmárban? Úgy vélték, az a terület nagyon is alkalmas a lúdtartásra, és nagyon meglepőnek találták, hogy ez eddig még senkinek nem jutott eszébe.  Én meg, a kérdést találtam meglepőnek, hiszen akkor egy állami cégnél voltam főmérnök, nem sok közöm volt a mezőgazdasághoz. Annyi azért mégis, hogy paraszti gyökerekkel rendelkezem, szüleim munka mellett is gazdálkodtak annak idején.  Látva a mezőgazdaságban lévő lehetőségeket, azt gondoltam, nem tanácsolnak nekem rosszat az én szomszédjaim, úgyhogy eldöntöttem, belevágok. Megalapítottam a mai Tranzit Csoport anyacégét, a TRANZIT-KER vállalkozást, ami egy éven belül részvénytársasággá alakult.

Azért nem fonták kolbászból a kerítést, meg kellett dolgozni a sikerért. Cégtulajdonosként az első libákat személyesen is őriztem, a szakmát pedig, autodidakta módon kellett megtanulnom.  Sikerült. Azóta dinamikusan terjeszkedtünk, állattartó telepek sorát vásároltuk meg, saját törzsállományt hoztunk létre, majd 2010-ben a nyírgelsei vágóhíd megvételével megvetettük a lábunkat a feldolgozó iparban is. A 2010-es évek fordulójára teljessé vált az integráció a cégnél. Mivel soha nem privatizáltunk állami vagyont, ezt csak úgy lehetett megcsinálni, hogy az évek során a megtermelt nyereséget mindig visszaforgattuk a cégbe.  2018-ban több mint hatvan telephelyünk, két vágó hidunk, két takarmánykeverőnk, egy nagy keltetőnk van, mintegy 1700 embert foglalkoztatunk, a 2017 évi összárbevételünk meghaladta az 53 milliárd forintot. Gyakorlatilag, a világ minden pontjára szállítunk. És nincs megállás. Megvásároltuk a nyírbátori Bátor Trade cégcsoport baromfi termelési eszközeit, így a vízi szárnyasok mellé a csirke is felkerült a termelési palettánkra. Pozíciónkat tovább erősítette, hogy 2018-ban Európa legnagyobb baromfi ipari cégcsoportjával, az LDC-vel közös vállalatot hoztunk létre. Ez pedig eddig el sem képzelt távlatokat nyit a Tranzit Csoport számára, külföldön is.

Azóta is vallom: liba ügyben jó volt a szomszédra hallgatni! Ennél jobb tanácsot azóta sem kaptam!