Jelenlegi hely

Lehetetlent azóta sem ismerek

Láng Péter, a Langipex Kft. tulajdonos ügyvezetője
Láng Péter, 365 üzleti történet
„Abban az időben az ember nem mondott nemet semmire, mindenki mindenhez értett”

 

Mindenki mindennel foglalkozott 1991-ben. Mi is árultunk ipari hústechnológiát a magyar húsiparnak, és ajándéktárgyakat a bankoknak és biztosítóknak. Kezdtük megtapasztalni a kapitalizmust, és már tudtuk, amit korábban csak sejtettünk, hogy a „meggymagos” nem volt gazember, csak türelmetlen. Pár évet tévedett.

Egyszer megkeresés érkezett, hogy tudnánk-e 4+4 színes műbél felülnyomó gépet szállítani. (A műbél az a színes fóliatömlő, amiben a párizsi és társai rúdban vannak.)  Mi ne tudnánk?  Ebben profik vagyunk, válaszoltuk azonnal. Abban az időben az ember nem mondott nemet semmire, mindenki mindenhez értett mondjuk ez mostanában ismét így van , így mi is értettünk a nyomdagépekhez. Egy ilyen gép azon kívül, hogy már akkor sem volt olcsó – mai ára körülbelül háromszáz millió forint, súlya, terjedelme sem kicsi: egy-egy nyomó henger kb. 1 tonna és 4-5 méter hosszú. Ma már tudom, akkor azonban mindezt nem tudtam. De ki utasított volna vissza abban az időben egy ilyen megrendelést, előre fizetéssel? A kamatok valahol 35 százalék körül jártak évente, így majdnem annyit kerestünk az előleg néhány hónapos folyamatos lekötésével, mint az előre kalkulált néhány százalékos bizományosi díjjal.

Legnagyobb megelégedésünkre és meglepetésünkre, a gép határidőre elkészült. A 20 százalékos előlegen felül fizetni csak a beüzemelést követően kellett, amit a fent részletezett okok miatt nagyon nem siettettünk.

Egyszer azonban eljött az üzembe helyezés pillanata. A német szerelők mellett mi csak segédmunkások voltunk, de ebben az esetben az sem volt semmi. A feladat ugyanis az volt, hogy a 4- 5 méteres nyomó hengereket 4 méter magasra emeljük. Egyesével, összesen 8 darabot. Ezt a nálunk fejlettebb országokban úgy csinálták, hogy a gyári szerelők időre rendeltek egy darut, hogy az legyen, mondjuk következő hét szerdáján 10 óra 30 perckor a beemelés helyszínén.

Ma már talán hihetetlen, de akkor ez itt nem volt lehetséges. Egyszerűen nem volt olyan bérelhető emelő eszköz, amely a megfelelő magasságba ilyen súlyú gépelemeket zárt térben fel tudott volna emelni. De nem azért voltunk a szocializmusban műszaki emberek, akik gyakorlatilag szerszám nélkül javítottuk a gépeket, hogy ezt ne oldjuk meg!

Volt a telephelyen 4 db elektromos targonca. Kettőt-kettőt egymásnak háttal összekötöttünk, hogy meglegyen a megfelelő ellensúly, és a tengelyeket a két végén egy-egy „szerelvénnyel” megfogva, párhuzamosan mozgatva beemeltük a helyére. 4 méter magasra, milliméterre pontosan. Egy sem esett le. Ami leesett, az a német szerelők álla volt. Ilyet ők még nem láttak.

Huszonhét év telt el azóta. Ma már nem vállalnám ezt a munkát. Szerencsére, nem is kell. De gyakran eszembe jut.