Jelenlegi hely

Legfeljebb bolondnak néznek…

Tálos Péter, a Foxconn-csoport alelnöke, a Joint Venture Szövetség elnöke
Tálos Péter, a Foxconn-csoport alelnöke, a Joint Venture Szövetség elnöke
„Az egyik országos kereskedelmi adón azon élcelődtek, hogy van egy komáromi cég, ahol maszkot viselnek a biztonsági őrök”

 

Nem jó érzés, amikor kinevetik az embert, különösen, ha ezt egy nagy hallgatottságú rádióban teszik. Ez történt velem: februárban az egyik országos kereskedelmi adón azon élcelődtek, hogy van egy komáromi cég, ahol maszkot viselnek a biztonsági őrök.

Mi voltunk az a cég. Február elején rendeltem el a maszkviselést a biztonsági őröknek, nem sokkal később mindenki másnak is.

Tizenhárom éve vezetem a tajvani Foxconn magyar leányvállalatát, soha nem beszéltek le arról, hogy Kínába utazzak, ha közvetlen tárgyalásra volt szükség bármelyik ottani gyárunkkal. A tavaly decemberi úttal ez történt. Majd a januárival újra. Furcsálltam az egészet. Akkoriban szólt az egyik kollégám, hogy a német híradóban nagyon különös tudósítások jelennek meg Kínáról, a vuhani koronavírus-járványról. Összeállt a kép. Tudtam, Magyarország sem kerülheti el a járványt.

Elkezdtük a felkészülést. Még januárban hőkamerákat, maszkokat, fertőtlenítő szereket rendeltünk, nagy mennyiségben. Január végétől Ázsiából nem fogadtunk látogatót, később más országokból sem. Kollégáimat arra kértem, ne utazzanak külföldre. A már lefoglalt utazásokat a cég kifizette. Az egész gyár területén először kétóránként, majd óránként fertőtlenítették a kilincseket, korlátokat, az elsősegélynyújtókat felkészítettük a COVID-gyanús esetek kezelésére. Minden dolgozó kapott otthonra is kézfertőtlenítőt, meg maszkot. Gondolom, egy darabig dugdosták, aztán…

 Aztán egyre több és egyre drámaibb hír érkezett Kínából. Sokan gondolták, hogy Kína messze van, a SARS sem ért ide, de látszott, hogy ez más… És amikor a járvány Olaszországban is rohamosan terjedt, rengeteg halottról szóltak a tudósítások, akkor megváltozott az emberek véleménye. Olaszország nincs messze, ha ott, azzal az egészségügyi rendszerrel ez van, akkor itt mi lesz?! A március eleji pánikból mi kimaradtunk: addigra már begyakorolt folyamataink voltak, a dolgozókat megnyugtatták az intézkedések. A készletekből arra is jutott, hogy másokon segítsünk: a januárban vásárolt speciális maszkokból márciusban 500 darabot a megyei kórháznak ajándékoztunk. Gyorsteszteket rendeltünk és elkezdtük a dolgozók folyamatos és ismétlődő szűrését. Mivel azt gondoltam, hogy járvány el fog húzódni, rendeltünk egy sebészeti maszkgyártó gépet. Ez csak május végén érkezik, de onnantól naponta 100 ezer darabot tud gyártani… Nekünk addig bőven van készletünk.

2003-ban Hongkongban éltem át a SARS-járványt. Láttam, hogyan működik vészhelyzetben egy hatékony állam… Sok ötletet hasznosítottam belőle. Ha mégsem lett volna baj, legfeljebb bolondnak néztek volna. Ez még mindig kisebb gond, mint, hogyha a veszélyt érzékelve a nevetségessé válástól félve nem csinálnék semmit.

2020. május 12.